Trump skal ha brukt sin veldedige organisasjon som privat pengebinge

Millioner av kroner fra Donald J. Trump Foundation skal være brukt til å dekke private rettstvister – og et digert maleri av Donald Trump.

I HARDT VÆR? «The Donald» har angivelig brukt veldedige penger på både rettstviser og et stort maleri av sitt eget ansikt. Men om det senker ham på meningsmålingene gjenstår å se.

Foto: Jonathan Ernst Reuters
Publisert:

– Det er en pinlighet på toppen av en haug av pinligheter for Donald Trump, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen i Minerva til E24.

Det er The Washington Post som har gjort gravearbeidet som har vakt stor oppsikt i USA det siste døgnet.

Ifølge den velrenommerte avisen har Donald Trump brukt 258.000 dollar fra sin egen veldedige organisasjon – cirka 2,1 millioner norske kroner – for å inngå forlik i søksmål som omhandler hans private selskaper.

I tillegg skal Trump blant annet ha brukt 20.000 dollar på et to meter høyt maleri av seg selv, og 12.000 dollar på en hjelm tilhørende en amerikansk fotballprofil – alt med Donald J. Trump Foundation som pengebinge.

– Sjokkerende

Les også

Nordea: En Trump-seier kan gi økonomisk skade langt utenfor USA

Advokat Jeffrey Tenenbaum rådgir om lag 700 ideelle organisasjoner hvert år.

– Jeg har aldri kommet over noe så frekt, sier han til Washington Post om avsløringene.

Han betegner Trumps bruk av pengene som «virkelig sjokkerende».

Og ja, det kan også være ulovlig. I USA forbys ledere av ideelle organisasjoner å bruke veldedige midler for å berike seg selv eller egen virksomheter.

Hvor alvorlig saken vil vise seg for Trump, vil trolig bero på om det iverksettes etterforskningsskritt.

USA-ekspert Jan Arild Snoen.

Foto: Minerva

– Det har vært snakk om at myndighetene i New York skal granske noe av dette. Vi får se hvor alvorlige følger dette får, sier Snoen.

– Kontroversielle saker som angivelig ville felt enhver presidentkandidat, synes så langt ut til å ha prellet av på Trump. Tror du dette føyer seg i rekken?

– Vi har sett at ting Trump sier og gjør, kan ha betydning. Khan-saken skadet Trumps oppslutning i flere uker. Men jeg tror ikke denne saken flytter særlig mange velgere. Det preller rett av velgerne hans; de bryr seg ikke om det. Men det kan gå på marginene, sier Snoen – og viser til at det nå er tett mellom Trump og Clinton på meningsmålingene.

Les også

Kommentar: Derfor taper Trump (sannsynligvis)

I strupen på journalisten

Trump-kampanjen ville ikke kommentere saken til Washington Post, men har i ettertid sendt ut en pressemelding hvor de går i strupen på journalisten, David A. Fahrenthold.

De mener han er «besatt» av Donald Trump og hevder artikkelen også inneholder flere faktafeil.

Den siste påstanden ble gjentatt av Trumps visepresidentmakker Mike Pence i et TV-intervju onsdag. Programlederen utfordret så Pence på hvilke konkrete feil de hadde funnet, noe visepresidentkandidaten ikke kunne svare for.

(saken fortsetter udner skjermdumpen)

SLÅR TILBAKE: Hillary Clinton mesker seg med skriveriene rundt rivalen. Denne meldingen la hun ut på Twitter torsdag.

Faksimile Twitter

– Kampanjen svarer med den reneste utskjelling, uten å svare på en eneste anklage. Alt bygger opp under en oppfatning av at Trump har noe å skjule. Sånn sett er dette en story som kan settes opp mot Clintons store svakhet: Det allmenne inntrykket om at hun hele tiden skjuler noe, og unnlater å informere før hun er absolutt nødt til det, sier Snoen.

Spenning før første debatt

Les også

Trump lover gigant-skattekutt

De nyeste meningsmålingene viser nær dødt løp, med en liten fordel på et par prosentpoeng til Clinton. Demokratenes presidentkandidat har mistet mye av forspranget den siste måneden. Snoen mener Clinton var for passiv i august, og nesten-kollapsen har også fyret opp nye spekulasjoner om hennes helsetilstand.

Natt til tirsdag er det duket for den første av tre TV-sendte dueller mellom de to.

– Hvem går inn med fordelen?

– Det er et vanskelig spørsmål, men det blir veldig spennende. Hillary Clinton er en normal politiker, men hun fremstår lett som programmert og ikke-autentisk.

– Imens har vi aldri hatt en presidentkandidat som Donald Trump. Blant tilhengerne fremstår han som en som snakker rett fra levra, selv om han lyver så det renner av han.

Hvem som vinner på debattene, tror Snoen vil bero mye på om moderatorene lar Turmp «slippe unna» med sin rendyrkede og spisse retorikk, eller om de utfordrer han på politiske saker og fakta.

– Moderatorene vil forsøke å grave mer ned i politikken. Så får vi se om de lar Trump slippe unna med å gi meningsløse svar.

Les også

Trump: – Putin er en mye bedre leder enn Obama

Les også

Nye målinger gir Trump ledelse

Les også

Nordea: En Trump-seier kan gi økonomisk skade langt utenfor USA

Her kan du lese mer om