USA skapte 156.000 nye jobber i desember

«Månedens viktigste nøkkeltall» fra amerikansk økonomi viser at jobbveksten avtok fra måneden før, mens ledigheten tikket opp. Men lønnsveksten er den høyeste siden finanskrisen.

FLERE JOBBER: Den amerikanske økonomien skapte ikke like mange arbeidsplasser i desember som måneden før.

Foto: Shannon Stapleton Reuters
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Eirik Amb Nysveen
  • Anders Park Framstad
Publisert:

USA skapte 156.000 nye arbeidsplasser utenom jordbruket i desember, viser nye tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Det er ned fra sysselsettingsveksten på 204.000 måneden før. På forhånd hadde økonomene ifølge Reuters ventet 178.000 nye jobber.

Jobbveksten for oktober og november ble imidlertid revidert opp med 19.000 til sammen. De siste tre månedene har veksten vært på i snitt 165.000.

– Skapt bra med jobber

– Det var en bra rapport, 156.000 er litt lavere enn ventet, men så var forrige måned oppjustert. I sum har det blitt skapt bra med jobber de siste månedene, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til E24.

Les også

Disse hendelsene vil prege verdensøkonomien i 2017

En separat undersøkelse viser at arbeidsledighetsraten var på 4,7 prosent. I november var ledigheten på 4,6 prosent, det laveste på ni år. Oppgangen i ledigheten var i tråd med hva økonomene hadde ventet.

Bruce mener det ikke er uventet at ledigheten gikk litt opp ettersom den falt mye sist, fra 4,9 prosent i oktober til 4,6 prosent i november.

Et positivt tegn er at lønnsveksten tok seg opp etter en liten nedgang i november.

– Lønnsveksten gikk opp 0,4 prosent, noe som gir en årsvekst på 2,9 prosent, og vi må langt tilbake for å finne så bra lønnsvekst i USA, og lønnsveksten har jo vært en «missing link» i det amerikanske arbeidsmarkedet.

– At lønnsveksten er på vei oppover er helt klart et tall som markedet kommer til å legge vekt på, sier Bruce.

Les også

Mener USA bruker for mye: – Mangler 206.000 milliarder dollar

Jobbveksten kjølnet i 2016

For året sett under ett kjølnet jobbveksten. Det ble skapt 2,2 millioner nye arbeidsplasser, mot 2,7 millioner i 2015.

Utviklingen i arbeidsmarkedet følges nøye av sentralbanken Federal Reserve, som har full sysselsetting som et av målene når rentepolitikken utformes. I desember hevet Fed renten for andre gang siden før finanskrisen og varslet ytterligere tre hevninger i løpet av 2017.

Sammen med arbeidsmarkedsrapporten publiseres også en separat ledighetsmåling og tall for lønnsveksten. Sammen utgjør disse den beste indikatoren på den løpende utviklingen i verden største økonomi.

Høyeste timelønnsvekst siden finanskrisen

– Det er tydelig at sysselsettingen bremset noe opp gjennom høsten i fjor, og dette bekreftes i dagens tall. Men det er på sett og vis som man måtte forventet, da det har vært sterk vekst såpass lenge. Det er ikke bekymringsfullt, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til E24.

Han beskriver veksten som «jevnt god» sett over de siste tre månedene. Som Bruce fremhever Magnussen lønnsveksten.

Les også

Trump advarte GM om straffetoll – Så varslet Ford at de dropper milliardfabrikk i Mexico

– Det er en liten overraskelse på oppsiden i timelønnen, som økte med 0,4 prosent. Dette gir en årstakt på 2,9 prosent, som der det høyeste siden 2009, sier han.

Det har vært mye snakk om såkalt «slack» i amerikansk økonomi, der antatte uutnyttede arbeidsmarkedsressurser kan ha bidratt til å holde lønnsveksten nede. Man ser nå tegn til at dette er gradvis avtagende.

– Min konklusjon er at Federal Reserve i hvert fall ikke får hastverk etter denne rapporten, men at det gir grunn til å fortsette renteoppgangen i et moderat tempo, sier Magnussen.

DNB venter neste renteheving i juni, og ser for seg to hevninger i løpet av det inneværende året.

– Det ligger et lite usikkerhetsmoment i Trump og hans finanspolitikk, og også Fed er usikre på hvor kraftige utslag dette vil gi. Det vet vi ikke enda, men vi legger til grunn at det ikke blir spesielt stor effekt i år.

Les også

Ford dropper milliardfabrikk i Mexico

Les også

USA-tall: 8 av 10 investorer tjente penger i 2016

Les også

Toppøkonom Carmen Reinhart: Etter 800 år har vi fortsatt ikke lært

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Arbeidsledighet

Flere artikler

  1. USA skapte 228.000 nye jobber i november

  2. USA skapte 227.000 jobber i januar

  3. Jobbveksten mer enn doblet

  4. «Månedens viktigste tall»:  – Alt tyder på svært sterk vekst

  5. – Det er der nøkkelen ligger