Hellas avgåtte finansminister: – Vi ble lurt

Den tidligere greske finansministeren legger lite imellom når han snakker om Tyskland, euro-toppene og forhandlingene som mandag førte til en deal med EU.

IKKE HØRT: Tidligere finansminister i Hellas Yanis Varoufakis langer ut mot eurogruppens demokratiske prosess. – Jeg kunne like gjerne ha sunget den svenske nasjonalsangen, sier han om hvordan det var å snakke økonomi med eurogruppen.

Louisa Gouliamaki
  • Susanne Klungtveit
Publisert:,

Motorsykkelkjørende. Konsekvent uten slips. Med perfekt engelsk. Professortittel. Ekstremt populær blant sine egne, men beskrevet som et stort hinder for forhandlingene av sine motstandere.

Yanis Varoufakis har vært det man må kunne kalle et friskt pust blant finansministerne i eurosonen denne våren.

I et intervju med New Statesman mandag - gjort før nyheten om avtalen mellom EU og Hellas var kjent - gir han for første gang siden han gikk av for en uke siden, et større intervju om forhandlingene mellom Hellas og kreditorene.

Den frittalende professoren, som ikke hadde politisk bakgrunn og som aldri har vært medlem av noe parti - selv ikke da han satt i regjering - forteller i sedvanlig fargerikt språk at han mener Hellas «ble lurt», og at eurogruppen er «helt og holdent kontrollert av tyskerne».

– Det er ikke det at det ikke gikk bra, det var helt og holdent ingen vilje til å inngå i økonomiske diskusjoner ... Jeg kunne like gjerne ha sunget den svenske nasjonalsangen, sier Varoufakis om hvordan hans økonomiske argumenter ble møtt av tom stirring uten respons hos EU-kommisjonen.

Les også

Dette krever kreditorene av Hellas

Forsvant ut på motorsykkel

Det har skjedd mye den siste uken:

Forrige søndag stemte grekerne «nei» til EU-kommisjonens avtale.

Dagen etter annonserte Varoufakis at han trakk deg som finansminister med umiddelbar virking, til tross for at han opp mot folkeavstemningen sa han ville gå av om det ble «ja».

Jeg kunne like gjerne ha sunget den svenske nasjonalsangen

Han forsvant ut til tross for at hans side vant med et valgskred. Trolig i et forsøk på å minske gnisningene med de andre euro-finansministerne, som var sett seg lei på den frittalende og kontroversielle Varoufakis.

I en minneverdig exit, foran et hav av fotografer, forsvant Varoufakis ut av politikken:

Med skinnjakka over styret og sin kone sittende bak, kjørte han ut fra finansdepartementet på motorsykkelen - og forsvant i den tette Athen-trafikken.

Hellas' forhandlingsleder Euklid Tsakalotos tok over ministertaburetten, og har nå klart å lande en avtale med resten av eurolandene.

Nå må avtalen godkjennes - først i det greske parlamentet, så i de andre eurolandenes nasjonalforsamlinger.

UTEN BESKYTTELSE: Forrige mandag satte den tidligere greske finansministeren Yanis Varoufakis seg på motorsykkelen med konen Danai og kjørte ut i Athens gater fra regjeringsbygget. Manglende hjelmbruk har blitt omdiskutert i etterkant.

Louisa Gouliamaki

Det hersker tvil om det greske folk vil juble hurra for den nye avtalen som det nå har kommet til enighet over. Og Varoufakis høres ikke imponert ut:

– Om noe så vil denne avtalen være verre. Jeg stoler på, og håper på, at vår regjering insisterer på gjeldssanering, men jeg kan ikke se at den tyske finansministeren vil signere. Om han gjør det, vil det være et mirakel, sa Varoufakis til NewStateman før avtalen ble et faktum mandag morgen.

Avtalen som nå er på bordet inneholder en rekke tøffe reformer og privatisering av eiendeler som skal danne et sikringsfond for kriselånene på mellom 82 til 86 milliarder euro. Detaljene er ikke lagt frem, men det er tidligere sagt at eurogruppen ikke vil slette noe av den greske gjelden.

– Om noe så vil denne avtalen være verre

The Guardian melder at det hersker usikkerhet om Tsipras vil få støtte av sine egne i det greske parlamentet. Reformene som må innføres må godkjennes før onsdag etter den stramme timeplanen gitt av eurogruppen.

Terrorbeskyldninger

Varoufakis har en tung teoretisk bakgrunn med en doktorgrad i økonomi og en rekke akademiske utmerkelser. Han har professortittel i økonomisk teori ved universitetet i Athen, og har hatt gjesteundervisning både i USA og Australia.

Etter å ha fungert som økonomisk rådgiver for George Papandreous regjering i perioden 2004 til 2006, en regjering han senere har kritisert sterkt - ble han innsatt som finansminister av statsminister Alexis Tsipras da det venstreorienterte partiet Syriza vant valget sent i januar i år.

NEMESIS: Den rullestolsittende tyske finansministeren Wolfgang Schäuble har hatt et dårlig forhold til Yanis Varoufakis.

Emmanuel Dunand/

Han ledet forhandlingene med kreditorene på vegne av Syriza, søsterparti av norske SV og Rødt, og markerte seg som svært frittalende.

Hans nylige utblåsning, hvor han ga følgende melding til kreditorene, var det mange av: «Det de gjør med Hellas har et navn – terrorisme!»

Varoufakis ble tidlig kontroversiell, og Hellas valgte i april å vrake ham som forhandlingsleder (men ikke som minister). Han erstatter ble den sindigere Tsakalotos, som nå også har tatt over som finansminister.

Tysk dominans

Spesielt Tysklands finansminister, eurogruppens egentlige alfahann Wolfgang Schäuble, har vært svært uimponert over den greske ministeren.

– På et tidspunkt ble det sagt til meg: «Dette er en hest, enten setter du deg på den ellers er den død», sier Varoufakis.

Tyskland er det landet som har lånt mest til eurosonens stabiliseringsfond og avtalen er derfor avhengig av den tyske kansleren Angela Merkels samtykke. Om sitt forhold til Merkel sier Varoufakis:

«Dette er en hest, enten setter du deg på den ellers er den død»

– Jeg hadde ingenting å gjøre med Merkel. Finansministere snakker med finansministere. Men jeg har inntrykk av at hun var annerledes, hun prøvde å berolige Tsipras (den greske statsministeren) ved å si «vi skal finne en løsning, ikke bekymre deg, jeg vil ikke la noe forferdelig hende». Dette var ikke det jeg fikk høre fra mine samtalepartnere.

UTNEVNT: Statsminister Alexis Tsipras utnevnte Yanis Varoufakis som finansminister i januar.

Alkis Konstantinidis/

Skatter og avgifter har vært noen av punktene hvor det har hersket høyest misnøye blant grekerne. Varoufakis mener de ble lurt:

– Vi var alle enige om at landet trenger en reform. Mitt forslag til troikaen var i begynnelsen å få gjennom reformer vi alle var enige om, som skattesystemet og moms og få de implementert omgående.

Den tyske finansministeren... Det hele er som et velfungerende orkester hvor han er dirigent

– De sa «nei, nei, nei, dette må være en omfattende gransking, ingenting blir implementert dersom du introduserer ny lovgiving». Så går de ut i media måneder senere og sier at vi ikke hadde reformert landet, og at vi kaster bort tiden! Vi ble på mange måter lurt, sier Varoufakis i intervjuet.

«Giftig forslag»

Mandag for to uker siden måtte greske banker stenge som følge av mangel på likviditet. Det er de fortsatt. I minst to dager til, ifølge de siste rapportene.

ERSTATTER: Euklid Tsakalotos erstattet Varoufakis både som forhandlingsleder og minister.

Petros Giannakouris/

– Når likviditeten var i ferd med å tørke ut, og vi var på konkursens rand til IMF, kommer de (EU-kommisjonen red.anm.) med sitt forslag som var helt umulig; ikke gjennomførbart - og giftig, oppsummerer Varoufakis.

På spørsmål om gruppen er kontrollert av tyske holdninger sier Varoufakis:

– Helt og holdent. Ikke av holdninger, men av den tyske finansministeren selv. Det hele er som et velfungerende orkester hvor han er dirigent, sier han om Schaüble.

Det er blitt fanget opp noe gnisninger mellom Frankrike, hvis sosialdemokratiske president Francois Hollande har blitt oppfattet som Hellas-vennlig, og det dominerende Tyskland.

– Bare den franske finansministeren har gitt pipa en annen lyd, men med en svært liten toneforskjell. Når doktor Schäuble responderte og satt den offisielle linjen ville den franske ministeren alltid innrette seg, sier Varoufakis om forhandlingene gjennom våren.

Forhandlinger som i dag endte i en avtale - med med Varoufakis og motorsykkelen hans på sidelinjen.

Her kan du lese mer om

  1. Hellas
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tsakalotos er Hellas' nye finansminister

  2. Hellas' finansminister trekker seg

  3. – Tiden er knapp for å nå en ny avtale om Hellas

  4. Annonsørinnhold

  5. Tsakalotos med «ikke triumfér»-notat til seg selv

  6. Slik reagerer finansministerne på Hellas-nei