Nøkkeltall fra USA

– Det var dette markedet absolutt ikke ønsket å se

En fersk måling tyder på at veksten bremser opp for den brede økonomien i USA. Børsene svinger kraftig, og har hentet seg inn etter et brått fall.

 • Anders Nybakken Kvale
 • André Haugen
Publisert:

Uroen fortsetter med full styrke på verdens børser etter at nye nøkkeltall fra USA viste svakere utvikling enn forventet torsdag.

Tidligere denne uken kom innkjøpssjefsindeksen for amerikansk industri fra ISM, som viste den svakeste målingen av aktiviteten på ti år.

Tallslippet har fått hovedæren for de siste dagenes sure stemning i verdens aksjemarkeder. Industrien utgjør imidlertid bare drøyt 11 prosent av den amerikanske økonomiske aktiviteten.

Derfor har det vært ekstra stor spenning knyttet til torsdagens ISM-tall for amerikansk økonomi utenom industrien (ISM non-manufacturing).

Fasit klokken 16.00 viser at målingen kom inn på 52,6 i september. Det er lavere enn ventede 55,3, ifølge en undersøkelse fra Dow Jones.

Les også

LES OGSÅ: Norsk kapitalforvalter dumper aksjer for milliarder: – Vi er posisjonert for en korreksjon

Marius Gonsholt Hov er seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets.

– Klart varsel om et omslag i økonomien

– Det var dette markedet absolutt ikke ønsket å se i situasjonen som er nå, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets om de ferske tallene, og legger til:

– Legger man sammen de to er det et klart varsel om et omslag i amerikansk økonomi hvor den bremser mer enn markedet var innstilt på.

September-tallet er også et bratt fall fra august-tallet på 56,4. September-målingen er den svakeste siden august 2016.

En indeks over 50 indikerer likevel vekst. En indeks under dette tallet indikerer tilbakegang. Men det kraftige fallet fra måneden før tyder altså på at veksten avtar.

– Sannsynligheten for resesjon øker

Seniorøkonom Hov sier at de svake tallene for amerikansk tjenestesektor øker presset på den amerikanske sentralbanken (Fed) til å kutte styringsrenten ytterligere.

– Ikke bare for at de kutter i oktober, men nå øker nok også presset på enda ett til i år, sier Hov.

DNB Markets’ seniorøkonom Knut Magnussen er enig.

– Et klart signal om at nedturen i industrien nå begynner å spre seg til resten av økonomien. Sannsynligheten for resesjon øker, og Fed vil fortsette å senke rentene, skriver han på Twitter.

Les også

LES OGSÅ: SEBs sjefstrateg om oktober: – Har vært krasjenes måned

Kraftige svingninger

De toneangivende indeksene på Wall Street vaket rundt nullstreken før tallslippet, men vente ned rundt en prosent etter fasiten. En drøy time senere vendte de opp på nytt.

Det er med andre ord kraftig turbulens på børsene i USA:

 • S&P 500 opp 0,26 prosent
 • Dow Jones opp 0,05 prosent
 • Nasdaq Composite opp 0,42 prosent

Etter tallslippet falt Oslo Børs og oljeprisen. Hovedindeksen endte ned 1,34 prosent, mens nordsjøoljen Brent har hentet seg inn etter fall på rundt 50 cent per fat, og ligger ved 17.15-tiden på 57,24 dollar fatet.

Renten på amerikanske statsobligasjoner, som gjerne omtales som en «trygg havn» for investorer, falt også, der den amerikanske tiåringen var ned til 1,52 prosent. Også her har det snudd opp til 1,55 prosent.

Aktørene i børsmarkedet venter nå i spenning på de offisielle arbeidsmarkedstallene fra USA for september, såkalt «non-farm payrolls» fredag ettermiddag norsk tid.

På forhånd er det ventet at det ble skapt 140.000 nye jobber utenfor jordbruket i USA i september.

– Skulle industrisektoren begynne å si opp folk og dette ramme
arbeidsmarkedet, er det naturlig å se for seg at det vil ramme konsumet og etter hvert servicesektoren, uttalte Storebrand-forvalter Olav Chen til E24 onsdag.

Les meldingen fra ISM
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nøkkeltall fra USA
 2. Marius Gonsholt Hov
 3. S&P 500
 4. Wall Street
 5. Dow Jones

Flere artikler

 1. «Månedens viktigste tall» skuffer

 2. Wall Street steg etter økt forventning om rentekutt

 3. «Månedens viktigste tall» slår forventningene

 4. Dette skjer denne uken: Boligfasit og jobbtall

 5. Det store spørsmålet er hva Olsen gjør med renten