Analytikere: Redusert fare for hard brexit

Brexit-dramaet fortsetter: Boris Johnson vil forsøke å få vedtatt en revidert avtale allerede i dag. Analytikerne mener at markedet har tro på en avtale mellom Storbritannia og EU.

Boris Johnson gir ikke opp: spør om en ny avstemning i dag.
 • Leila Feratovic
Publisert: Publisert:

Johnson har ti dager på få Storbritannia ut av EU, og gjør nå det han kan for å få gjennom brexit med en avtale etter lørdagens dramatiske avstemning som endte i en ny utsettelse.

– Slik vi ser det er sannsynligheten for en hard brexit ytterligere redusert i løpet av helgen. Dette som følge av at Parlamentet vedtok å utsette avstemmingen av Johnsons skilsmisseavtale med EU, skriver Handelsbankens Marius Gonsholt Hov morgenrapporten mandag.

Han får støtte fra Nordea Markets-analytikerne Erik Bruce og Dane Cekov.

– Markedet ser ut til å prise inn høy sannsynlighet for avtale eventuelt ny utsettelse. Hard brexit virker mindre sannsynlig, skriver analytikerne.

Liten bevegelse i pundet

Det britiske pundet styrker seg litt igjen mandag, til det sterkeste mot dollar på fem måneder.

Begegelsene kommer etter at pundet i forrige uke styrket seg i troen på en avtale, for så å falle litt tilbake da det ble usikkerhet i helgen.

Et pund koster mandag formiddag 11,81 kroner.

Valutastrateg i TD Securities, Ned Rumpeltin, sier til Reuters at man skal være forsiktig med hvor hardt man spekulerer i pundet nå som den opprinnelige brexit-datoen, 31. oktober, nærmer seg.

– Jeg tror markedene prøver å føle seg frem gjennom dette. Men det som er helt klart er at man ikke bør bli tatt for å shorte pundet i disse dager, sier Rumpeltin.

Ja eller nei til avtale

Den britiske statsministeren kommer til å bruke mandagen på å overbevise parlamentsmedlemmer til å stemme «ja» eller «nei» til den reviderte avtale. Underhuset vil da kun stemme over den reviderte avtalen, og ikke hvorvidt de skal ha en ny avstemming.

Det som derimot skjedde, var et vedtak om et tilleggsforslag fra den uavhengige representanten Oliver Letwin. Forslaget går ut på: dersom parlamentet ikke greier å vedta en revidert brexit-avtale denne uken, unngår Storbritannia en hard brexit den 31. oktober. Johnson har derimot vært klar på at han ikke vil ha en utsettelse fra EU.

Dette er også statsministerens respons til Labour-medlemmenes forsøk på å få med de konservative brexit-skeptikerne på en ny avstemming om utsettelse.

Frankrike kan nekte utsettelse

Dersom parlamentet ikke stemmer for den reviderte avtalen i dag, er det fortsatt trolig at EU vil godkjenne en utsettelse, selv om Frankrikes Emmanuel Macron har uttalt seg skeptisk til det.

– Jeg tror det er på tide at vi setter en stopper for flere utsettelser, og starter jobben med å sikre et fremtidig forhold.

Les også

Brexit: Samarbeidsparti vil velte Johnsons avtale

Revidert avtale

Johnson vil at parlamentet skal stemme over en avtale som inneholder spesifikasjoner om grensen mellom Irland og Nord-Irland. Den nye avtalen går bort fra Theresa Mays kontroversielle «back stop», altså en hard grense mellom Irland og Nord-Irland.

Istedet får Nord-Irland egne regler for varer og tjenester med EU, samt at de som reiser mellom Irland og Nord-Irland ikke vil møte grenseoverganger. Det som derimot trolig vil oppstå er en grense i irskesjøen.

Det er fortsatt uklart for mange hva denne grenseavtalen vil innebære i praksis. Det ventes derfor flere tilleggsforslag fra Det nordirske unionistpartiet og Labour de kommende dagene.

Les også

UBS-topp advarer om at brexit kan føre til «bred investor-streik»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Boris Johnson
 4. Pund
 5. Nordea Markets
 6. DNB Markets
 7. Handelsbanken

Flere artikler

 1. Presset Boris Johnson sier at han ikke ønsker nyvalg

 2. Nytt nederlag for Boris Johnson kan gi pund-svekkelse

 3. Nytt forslag kan utsette avstemning og utmelding

 4. Nok et nederlag for Boris Johnson: – Dette lovforslaget stopper i praksis forhandlingene

 5. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia