Oljeangrep i Midtøsten

NTNU-professor: – Kan regne med at Iran vil svare på angrepet

Ifølge iranske medier har ett skip eid av deres statseide rederi blitt rammet av to missiler i Rødehavet. Dette gjør usikkerheten i regionen enda mer usikker, sier professor.

Bildet er offentliggjort av iransk statlig TV, og skal vise oljetankeren Sabiti i Rødehavet.

HO / IRIB TV
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Denne typen angrep er alltid et signal fra en eller annen, men det er ikke ennå helt klart hva det er et signal om, eller fra hvem. I begynnelsen blir det mest spekulasjoner, sier NTNU-professor Jo Jakobsen til E24.

I morgentimene fredag kom meldinger om at en iransk oljetanker i Rødehavet hadde blitt rammet av to eksplosjoner. Det har senere kommet frem at det skal være skipet Sabiti, som tilhører det statlige selskapet National Iranian Tanker Company, som ble angrepet.

Rederiet sier at tankskipet ble rammet av to separate eksplosjoner, som trolig var forårsaket av missiler. Eksplosjonene skal ha vært i to lastetanker.

Angrepet er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder. Enkelte kilder har ment at angrepet skal ha kommet fra Saudi-Arabia, mens den statseide TV-kanalen melder om at det ikke kom derfra.

Les også

– Nok en påminnelse om at det skal være et risikopåslag på olje

Droneangrepene

Etter droneangrepet mot et saudiarabisk oljeanlegg i midten av september, har situasjonen i regionen roet seg ned. Men nå skal det ha skjedd nok et angrep på olje- og fraktnæringen.

– Dette vil øke usikkerheten i regionen enda mer. Uansett hvem som står bak, kan man regne med at Iran på ett eller annet tidspunkt vil svare, sier professoren.

Han mener det ikke er sikkert at angrepet, som ikke er bekreftet utenfor iranske medier, er et svar på droneangrepene i Saudi-Arabia.

Iranske kilder, som ikke er navngitt, sier til det halvstatlige nyhetsbyrået ISNA at eksperter mener det var et terrorangrep.

Den amerikanske marinens 5. flåte, som overvåker regionen, sier de er klar over «meldingene om denne hendelsen» i Rødehavet, uten å kommentere ytterligere, ifølge NTB.

Flere kan stå bak

Professoren nevner Saudi-Arabia, USA og Israel som tre land som kan ha kapasitet og motivasjon til å utføre denne typen angrep.

– Dette er utenfor Saudi-Arabia, og de har motivasjon etter angrepet på oljeinstallasjonen i september, der det er ganske sikkert at Iran var involvert på en eller annen måte. Det er rart om ikke Saudi-Arabia svarer på det angrepet, sier Jakobsen.

Les også

Iran: Missilangrep mot oljetanker – oljeprisen stiger

Saudiarabiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert hendelsen.

Men han sier at det også kan ses i sammenheng med andre hendelser det siste året. For eksempel at den britiske marinen stanset en iransk tanker i juli, med påstander om at Iran brøt sanksjonene som skal forhindre salg av olje til Syria.

– Om tankskipet skulle til Syria, kan det også ligge et motiv i det, sier Jakobsen.

I sommer ble også fire skip, blant annet John Fredriksen-eide Frontlines Front Altair, angrepet med miner. I likhet med angrepet som skal ha skjedd i natt, ble ikke skipet senket.

Unngår eskalering

Professor Jakobsen sier at det er et poeng at det ikke har kommet meldinger om skadde, og at skipet fremdeles flyter.

– Det er et type angrep som sender et sterkt signal, men de unngår at det er så sterkt at det fører til eskalering og en stor militær konflikt. De legger seg på et nivå der fienden kan unngå et storskala motangrep, sier Jakobsen.

Etter droneangrepet i Saudi-Arabia i september var det stor usikkerhet rundt hvem som sto bak. På den ene siden tok Houthi-militsen i Jemen på seg skylden, men både USA og Saudi-Arabia pekte på Iran.

Iran nektet for å ha vært involvert.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Angrepet i Saudi-Arabia er et angrep mot oljebransjens fremtid

Jakobsen sier at det samme kan skje etter nattens angrep.

– Det er ofte usikkert hvem som er avsenderen i slike angrep. Iran bruker den taktikken ofte. De benekter offisielt at de står bak, noe de kan gjøre fordi det er tvil. Det hever igjen terskelen for motangrep, sier Jakobsen.

Han tror ikke situasjonen rundt Iran og USA vil roe seg ned med det første. Årsaken er de amerikanske sanksjonene mot Iran, som også ble trukket frem som et mulig motiv om Iran var innblandet i droneangrepet i Saudi-Arabia.

– Iran vil fortsette å sende signaler så lenge de er i en forhandlingsprosess. De ønsker å vise kostnadene av sanksjonene for Saudi-Arabia, USA og Europa. Om det kommer flere angrep mot oljenæringen, mot Saudi-Arabia, USA eller USAs allierte, er vanskelig å si, sier professoren.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljeangrep i Midtøsten
 2. Iran
 3. Donald Trump
 4. Saudi-Arabia
 5. USA
 6. Midtøsten
 7. Israel

Flere artikler

 1. Iran: Missilangrep mot oljetanker – oljeprisen stiger

 2. USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep

 3. Betalt innhold

  Oljeprisen stiger etter angrep på oljetanker i Rødehavet

 4. Saudi-Arabia sier oljeangrep «utvilsomt ble sponset av Iran»

 5. NTNU-professor om droneangrepet: – Dette rammer verdensøkonomien