ESB varsler første renteheving på 11 år i juli
Den europeiske sentralbanken (ESB) holder renten uendret, men varsler rentehevinger både i juli og september. Sistnevnte kan bli større enn vanlig.
Den europeiske sentralbanken (ESB) holder renten uendret på −0,5 prosent, som ventet, men varsler samtidig at renten vil heves med et kvart prosentpoeng på det neste møtet i juli.
Det blir den første hevingen i eurosonen (landene som bruker euro) siden 2011. Til sammenligning har Norges Bank hevet renten tre ganger det siste året til 0,75 prosent.
Deretter ligger det an til ny heving i eurosonen i september, som kan bli på mer enn 0,25 prosentpoeng avhengig av inflasjonen.
– Størrelsen på denne rentehevingen vil avhenge av oppdaterte anslag for inflasjonsutsiktene på mellomlang sikt. Hvis inflasjonsutsiktene på mellomlang sikt vedvarer eller forverres, vil en større økning være passende på møtet i september, skriver ESB.
I rentemarkedene har det den siste tiden vært priset inn (ventet) minst en heving på et kvart prosentpoeng på det meste møtet i juli, og en dobbel heving på det etterfølgende møtet i september, ifølge DNB Markets.
ESB regner også med å fortsette å heve renten gradvis etter september.
Stor utfordring med høy inflasjon
Renteoppgangen kommer som svar på den rekordhøye inflasjonen på 8,1 prosent i eurosonen i mai. Sentralbankens mål er to prosent over tid.
ESBs ferske prognoser lyder på en inflasjon på 6,8 prosent i 2022, men deretter nedgang til 3,5 prosent i 2023 og 2,1 prosent i 2024. Dette er høyere enn banken så for seg i mars, og risikoen er at den blir enda høyere, påpeker ESB-sjef Christine Lagarde.
– Høy inflasjon er en stor utfordring for oss alle. Hovedstyret vil sørge for at inflasjonen kommer tilbake til målet på 2 prosent på mellomlang sikt, skriver ESB.
Lagarde forklarer viser her til normalisering etter pandemien kombinert med høyere renter, som årsaker til nedgangen.
Nedjusterer vekstutsikter
ESB nedjusterer samtidig veksten i eurosonen betydelig til 2,8 prosent i år og 2,1 prosent neste år. Her representerer krigen i Ukraina en betydelig risiko for at utviklingen blir svakere.
Sentralbanken har tidligere varslet at støttekjøpene av verdipapirer skulle avsluttes tidlig i tredje kvartal, og at renten skulle heves kort tid etter det.
Nå har banken bestemt å avslutte kjøpene 1. juli.
Euroen svekket seg noe og de europeiske børsene steg litt i etterkant av beslutningen, men kom deretter tilbake.