Rentemøter i ESB

ESB varsler første renteheving på 11 år i juli

Den europeiske sentralbanken (ESB) holder renten uendret, men varsler rentehevinger både i juli og september. Sistnevnte kan bli større enn vanlig.

 • Camilla Knudsen
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Den europeiske sentralbanken (ESB) holder renten uendret på −0,5 prosent, som ventet, men varsler samtidig at renten vil heves med et kvart prosentpoeng på det neste møtet i juli.

Det blir den første hevingen i eurosonen (landene som bruker euro) siden 2011. Til sammenligning har Norges Bank hevet renten tre ganger det siste året til 0,75 prosent.

Deretter ligger det an til ny heving i eurosonen i september, som kan bli på mer enn 0,25 prosentpoeng avhengig av inflasjonen.

– Størrelsen på denne rentehevingen vil avhenge av oppdaterte anslag for inflasjonsutsiktene på mellomlang sikt. Hvis inflasjonsutsiktene på mellomlang sikt vedvarer eller forverres, vil en større økning være passende på møtet i september, skriver ESB.

I rentemarkedene har det den siste tiden vært priset inn (ventet) minst en heving på et kvart prosentpoeng på det meste møtet i juli, og en dobbel heving på det etterfølgende møtet i september, ifølge DNB Markets.

ESB regner også med å fortsette å heve renten gradvis etter september.

Stor utfordring med høy inflasjon

Renteoppgangen kommer som svar på den rekordhøye inflasjonen på 8,1 prosent i eurosonen i mai. Sentralbankens mål er to prosent over tid.

ESBs ferske prognoser lyder på en inflasjon på 6,8 prosent i 2022, men deretter nedgang til 3,5 prosent i 2023 og 2,1 prosent i 2024. Dette er høyere enn banken så for seg i mars, og risikoen er at den blir enda høyere, påpeker ESB-sjef Christine Lagarde.

– Høy inflasjon er en stor utfordring for oss alle. Hovedstyret vil sørge for at inflasjonen kommer tilbake til målet på 2 prosent på mellomlang sikt, skriver ESB.

Lagarde forklarer viser her til normalisering etter pandemien kombinert med høyere renter, som årsaker til nedgangen.

Nedjusterer vekstutsikter

ESB nedjusterer samtidig veksten i eurosonen betydelig til 2,8 prosent i år og 2,1 prosent neste år. Her representerer krigen i Ukraina en betydelig risiko for at utviklingen blir svakere.

Sentralbanken har tidligere varslet at støttekjøpene av verdipapirer skulle avsluttes tidlig i tredje kvartal, og at renten skulle heves kort tid etter det.

Nå har banken bestemt å avslutte kjøpene 1. juli.

Euroen svekket seg noe og de europeiske børsene steg litt i etterkant av beslutningen, men kom deretter tilbake.

Her finner du meldingen fra ESB
Les på E24+

Les også: Europas mor

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøter i ESB
 2. Den europeiske sentralbanken
 3. Euro
 4. Rente
 5. Christine Lagarde
 6. Eurosonen
 7. Inflasjon

Flere artikler

 1. Lagarde om inflasjonen: – En stor utfordring

 2. Den europeiske sentralbanken holder renten uendret

 3. Lagarde varsler mulig rentehopp i sommer

 4. Engelsk sentralbanksjef om «historisk test»: – Beklager for å være apokalyptisk

 5. Sveits overrasker med dobbelt rentehopp