Nytt rentehopp i Storbritannia

Bank of England setter opp renten med 0,5 prosentpoeng for andre gang på rad.

Sentralbanken i Storbritannia, Bank of England, setter opp renten på nytt.
Publisert:

Sentralbanken setter opp renten for syvende gang på rad i møte med den kraftige prisvekst i Storbritannia.

Styringsrenten i landet kommer opp på 2,25 prosent etter dagens renteheving på 0,5 prosentpoeng. Rentehoppet fra Bank of England var som økonomen hadde ventet på forhånd, ifølge en Bloomberg-undersøkelse.

Fem av de ni medlemmene i komiteen som setter renten stemte for den størrelsen på hevingen. Tre av medlemmene ønsket en enda kraftigere heving på 0,75 prosentpoeng, men ett medlem ville gå mer forsiktig til verks med en heving på 0,25 prosentpoeng.

Les på E24+

Nytt rentehopp, men er det snart nok?

Ved forrige rentemøte i begynnelsen av august, hevet Bank of England renten med 0,5 prosentpoeng. Det var den første såkalte doble rentehevingen i Storbritannia siden 1995.

Rentehopp på 0,5 prosentpoeng omtales som doble, fordi har vært mest vanlig å heve med 0,25 prosentpoeng av gangen.

Høy prisvekst

Prisveksten i Storbritannia har vært på høye nivåer i flere måneder, blant annet drevet av økte priser på strøm, gass, matvarer og drivstoff.

I august holdt inflasjonen seg høy på 9,9 prosent målt mot samme måned i fjor, men dempet seg noe fra juli da inflasjonen lå på over 10 prosent.

Lavere drivstoffpriser enn måneden før var den viktigste bidragsyteren til at inflasjonen dempet seg noe i august, ifølge britiske statistikkmyndigheter.

Bank of England har som flere andre sentralbanker et mål om å holde inflasjonen stabilt rundt to prosent.

Les også

Inflasjonen i Storbritannia faller forsiktig fra skyhøye nivåer

Skrur ned inflasjonsforventningene

Gassprisen spiller en viktig rolle i Storbritannia, og prisen har gått mye opp særlig i sommer.

Den pengepolitiske komiteen hos Bank of England påpeker at gassprisen har vært volatil siden august, men at usikkerheten er mindre nå som den britiske regjeringen har kommet støttetiltak og en prisgaranti.

Den garantien vil sannsynligvis hindre at blir betydelig økninger videre for inflasjonen fra dagens nivåer, ifølge sentralbanken.

Bank of England skrur derfor ned forventingene til hvor høy prisveksten vil være fremover. Sentralbanken venter likevel inflasjon på over 10 prosent de neste månedene, før den begynner å falle tilbake.

Les også

Truss fryser britenes energiregning i to år

Sentralbanken påpeker samtidig at selv om prisgarantien reduserer prisveksten på kort sikt, kan det gjøre at forbruket går ned mindre enn tidligere anslått de neste årene. Det kan dermed bidra til økt inflasjonspress på mellomlang sikt, heter det i den pengepolitiske oppsummeringen.

Komiteen trekker også frem at man fortsatt har et stramt arbeidsmarked i Storbritannia.

Rentehevinger flere steder

En rekke sentralbanker har satt opp renten flere ganger det siste året i møte med høy prisvekst, og Storbritannia er ikke alene om rentehopp denne uken.

Norges Bank satt tidligere torsdag opp renten her hjemme med 0,5 prosentpoeng til det høyeste siden 2011. Tidligere i uken hevet Riksbanken i Sverige renten med et helt prosentpoeng.

Les også

Meglertopp taler Norges Bank midt imot: – Boligprisene vil fortsette å øke

USAs sentralbank satt onsdag kveld opp renten med 0,75 prosentpoeng for tredje gang på rad.

Rentemøtet i Storbritannia skulle egentlig vært holdt forrige torsdag, men ble utsatt en uke etter at dronning Elizabeth døde.

Les også

Sjeføkonom om renteøkningene: – Det blir en ny hverdag for veldig mange

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om