Dette skjer denne uken

Nye inflasjonstall, både her hjemme og ute i verden, vil bli fulgt nøye med på. Onsdag skal dessuten den amerikanske sentralbanksjefen, Janet Yellen, snakke om pengepolitikken foran kongressen.

FALL? Mandag morgen kommer ferske inflasjonstall for Norge.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Det er hovedsakelig to ting på kalenderen denne uken som vil bli viet oppmerksomhet. For det første kommer det inflasjonstall, både fra Norge, Sverige, Danmark og USA. De norske inflasjonstallene kommer allerede mandag.

Den siste norske målingen viste en oppgang i kjerneinflasjonen på 1,6 prosent de siste tolv månedene til og med mai. Det var et fall på 0,1 prosent fra april. Nordea Markets forventer at fallet fortsetter i juni til 1,4 prosent, mens Norges Bank venter en årsvekst på 1,3 prosent.

For det andre skal Federal Reserve-sjef Janet Yellen vitne for den amerikanske kongressen. Det skjer onsdag. Det er sjelden at det kommer noen store overraskelser ut av disse opptredene. Men forrige uke kom en ny arbeidsmarkedsrapport for USA, og nå blir det spennende å se om Yellen vil kommentere noe på denne, mener sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Arbeidsmarkedsrapporten for juni viste en overraskende stor økning i nye jobber utenfor landbruket i USA. Samtidig viste rapporten en svakere lønnsvekstutvikling enn ventet. I tillegg har den amerikanske inflasjonen den siste tiden vært nedadgående.

Les også

USA skapte 222.000 nye jobber i juni

– Økningen viser at amerikansk økonomi er inne i en god stim for øyeblikket. Det burde tale for videre innstramming hos Fed, som er planen, sa Haugland kort tid etter at rapporten ble lagt frem.

Hun påpekte også at det blandede bildet ikke ga de helt store rentebevegelsene.

– Det kommer til å bli ekstra spennende om Yellen kommenterer noe på dette blandede bildet, sa Haugland.

Svak amerikansk inflasjon

Det er forventet at Yellen vil svare på spørsmål om hvordan det går med den amerikanske økonomien og Feds pengepolitikk fremover, skriver Financial Times.

De amerikanske inflasjonstallene kommer først på fredag. Nordea Markets forventer imidlertid at også inflasjon vil bli et tema i Yellens tale på onsdag.

Amerikansk inflasjon har vært overraskende svak på de siste tre målingene. De siste inflasjonstallene, som kom i midten av juni, viste en årsvekst på 1,7 prosent – mot tidligere i år å ha ligget på 2,3 prosent.

KAN BLI SPENNENDE: Sjef i Federal Reserve, Janet Yellen, holder tale foran den amerikanske kongressen onsdag.

Ved forrige rentemøte sa Fed at de forventer at inflasjonen vil stabilisere seg rundt inflasjonsmålet på to prosent på mellomlang sikt.

Inflasjonstallene som kommer fredag vil derfor være av betydning for Feds videre renteplan, påpeker Nordea Markets – og derfor vil også «alles» oppmerksomhet være rettet mot disse tallene.

Konsensus venter en månedlig økning på 0,2 prosent i juni og en uendret årsvekst på 1,7 prosent.

Rentemøte

Foruten disse hendelsene er det også duket for rentemøte i sentralbanken i Canada denne uken. Rentebeslutningen kommer onsdag, og konsensus venter at sentralbanken vil heve renten med 25 poeng til 0,75 prosent, ifølge Financial Times.

Ellers kan også nevnes at USAs president Donald Trump reiser til Frankrike for å treffe den franske presidenten Emmanuel Macron og delta på feiringen av Frankrikes nasjonaldag 14. juli.

Les også

Nye prognoser fra Danske Bank: Spår første renteøkning neste sommer

Denne uken begynner resultatsesongen for alvor på Oslo Børs.

Tirsdag slipper Hafslund resultater for andre kvartal, og onsdag følger blant andre Aker Solutions, Entra og DNB med sine tall. Torsdag står en rekke selskaper for tur, deriblant Akastor, Storebrand, Kværner og Norwegian Air Shuttle. Fredag kommer resultater fra blant andre Aker BP, Gjensidige og Orkla.

Flere amerikanske storbanker legger også frem tall denne uken. JPMorgan Chase, Citigroup og Wells Fargo slipper tall fredag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Janet Yellen
  2. Norge

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: Jobbtall fra USA og boligpristall i Norge

  2. Dette skjer denne uken

  3. Dette skjer denne uken: Uro og renter preger uken

  4. Dette skjer denne uken

  5. Dette skjer denne uken: Statsbudsjett, boligpriser og Trumps helsetilstand