Bloomberg: Forhandlingene mellom USA og Kina strander på åndsverks-uenighet

Kinas angivelige tyveri av immaterielle rettigheter forblir det store hinderet for å få en slutt på handelskrigen, opplyser kilder.

FORHANDLINGS-BREMS: USAs visehandelsrepresentant Jeffrey Gerrish har holdt forhandlinger i Beijing i januar, men har ifølge kilder til Bloomberg kommet til kort når det gjelder beskyttelse av åndsverk.
Publisert: Publisert:

Handelssamtalene mellom USA og Kina går «så bra som de kunne gått», hevdet USAs president Donald Trump lørdag.

Men kilder som sitter tett på forhandlingene opplyser til Bloomberg at partene ikke har gjort særlige fremskritt på det samtaleemnet en eventuell avtale vil bli bedømt ut fra: Å få slutt på det USA har kalt flere tiår med statsstøttet tyveri av amerikanske åndsverk og teknologi.

Kinas angivelige tyveri av immaterielle rettigheter og praksisen med å tvinge utenlandske selskaper til å overlevere teknologien sin dersom de vil ta del i markedet, var en stor del av agendaen for de tre dagene med samtaler denne måneden.

Les også: (+) Fire grunner til at det kan gå galt i 2019

Lite å vise til

Likevel kom det lite konstruktivt ut av det, ifølge deltagere og andre med kjennskap til samtalene som Bloomberg har snakket med.

USAs visehandelsrepresentant Jeffrey Gerrish skal ifølge en kilde ha brukt mye tid på å vise til en amerikansk rapport som rettferdiggjør den siste runden med straffetoll på kinesiske varer verdt 250 milliarder dollar, mens kinesiske tjenestemenn skal ha svart med å nekte for at Kina har gjort noe for å eskalere situasjonen, ifølge kildene.

Samtidig skal Gerrrishs sjef Robert Lighthizer under et møte med kongressmedlemmer ha bekreftet at diskusjonene om åndsverk ikke hadde kommet langt, ifølge Bloomberg. Hans kontor ønsket ikke å kommentere opplysningene.

Les også

WSJ: USA vurderer å redusere toll på kinesisk import

Vil bedre handelsbalansen

Samtidig har Kina tilbudt seg å øke importen fra USA de neste seks årene for å balansere handelen mellom de to landene, ifølge amerikanske medier.

Ifølge Bloombergs kilder vil avtalen redusere USAs årlige handelsunderskudd mot Kina til null innen 2024. Handelsunderskuddet var på 323 milliarder dollar, tilsvarende 2.761 milliarder kroner, i fjor.

Under pressekonferansen fredag uttalte Trump også at han hadde sett «falske rapporter» som hevdet at USA ville fire på tollsatsene mot kinesiske varer for lettere å kunne komme til enighet.

– Om vi skriver en avtale kommer vi ikke til å fortsette sanksjonene og dersom vi ikke gjør det vil vi fortsatt ha dem, sa Trump.

De neste handelssamtalene mellom de to landene er planlagt avholdt 30. og 31. januar. Disse skal etter planen holdes i Washington.

Publisert:

Her kan du lese mer om