Industriforbund: «Brexit» kan koste 100 milliarder pund

Dersom britene bestemmer seg for å forlate EU, kan det koste økonomien dyrt, ifølge en ny rapport fra Det britiske industriforbundet (CBI).

FORLATE EU? Dersom britene bestemmer seg for å forlate EU, kan det koste økonomien dyrt, ifølge en ny rapport fra Det britiske industriforbundet.
Publisert:

Rapporten viser at en såkalt Brexit vil koste 100 milliarder pund (om lag 1.200 milliarder norske kroner) og 950.000 jobber innen 2020.

CBI hevder at en Brexit vil skape et alvorlig sjokk for britisk økonomi, uavhengig av handelsavtaler landet måtte inngå med sine tidligere europeiske partnere.

NY RAPPORT: CBI-direktør Carolyn Fairbairn forteller i ny rapport at en Brexit vil gi et alvorlig sjokk for britisk økonomi.

– Analysen viser veldig tydelig hvorfor det vil bli et skikkelig tilbakeslag for levestandarden, jobber og vekst å forlate EU, sier direktør i CBI Carolyn Fairbairn i en uttalelse.

Industriforbundet har tidligere gjort det klart at de vil kjempe for at Storbritannia skal forbli i EU, men har blitt kritisert av EU-motstandere som mener at næringslivet er delt i synet på saken.

Finansminstre verden over advarer
brexit.

– En Brexit ville være et sjokk for verdensøkonomien, ifølge finansministrene i G20.

Les også

Britisk EU-avtale på plass

Negativt for den europeiske økonomien

En undersøkelse utført av revisjonsselskapet Grant Thornton fra 2015 viser at to tredjedeler av de spurte sier at et britisk frafall fra EU vil ha en negativ effekt på den europeiske økonomien. Bare 45 prosent sier det samme om Hellas, ifølge Financial Times (krever innlogging).

I Tyskland, EU og eurosonens største og viktigste økonomi, er differansen enda større. Der svarer 61 prosent av bedriftslederne at en Brexit vil skade Europa, mens bare 37 prosent mener det samme om Hellas.

Også i USA er man spesielt bekymret for hva som vil skje om Storbritannia vender EU ryggen.

2.600 toppsjefer, styreledere og andre ledelsespersoner i alle industrisektorer fordelt på 36 land deltok i undersøkelsen.

Obama advarer mot Brexit

Den amerikanske presidenten Barack Obama skal i april til London. Hans mål med turen er å oppfordre innbyggerne til å holde ved samarbeidet med EU, ifølge NTB.

Obama har tidligere uttalt at han mener Storbritannia bør bli i EU om nasjonen vil beholde sin globale innflytelse. I et intervju med BBC i fjor sa han at EU har gjort verden tryggere og mer velstående, og at britisk EU-medlemskap «gir oss mer tillit til kraften i det transatlantiske samarbeidet».

Det var avisen The Independent som først omtalte Obama-besøket, og de viser til en kilde i den britiske regjeringen. Det hvite hus ønsker ikke å kommentere saken, og på forespørsel fra Reuters ønsker Camerons administrasjon ikke å kommentere besøket.

Artikkelen fortsetter under bildet

EU-MEDLEMSSKAP: Nåværende leder av det konservative partiet og statsminister David Cameron ønsker at Storbritannia fortsatt skal være en del av EU. Londons borgermester og medlem av det konservative partiet Boris Johnson vil ha Storbritannia ut av EU.

Drakamp i partiet

I februar var statsminister David Cameron i Brüssel og forhandlet frem en ny avtale mellom Storbritannia og EU.

Den samme helgen gikk partikollega Boris Johnson på talerstolen for å ytre fordelene med et Storbritannia utenfor EU-samarbeidet. Både finans- og valutamarkedene reagerte negativt på talen, og sendte pundet og børsene ned i handelen den påfølgende mandagen.

Målt mot amerikanske dollar var svekkelsen den største siden mars 2009, ifølge Bloomberg.

Britene holder EU-avstemning 23. juni. Meningsmålingene tyder på jevnt løp i folkeavstemningen om fortsatt britisk EU-medlemskap, men nærmere 20 prosent av britene sier at de ennå ikke har bestemt seg.

Les også

Kraftig fall for nei-siden på ny EU-måling i Storbritannia

Les også

Briste eller bære for Cameron i EU

Les også

Vedum til britisk avis: – Meld dere ut av EU

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om