Økonomiprofessor tror dollarens grep om verden vil svekkes

I mange tiår har dollaren dominert verdens pengesystem og gitt USA en fordel, men valutaens rolle vil bli mindre fremover, mener den amerikanske professoren Barry Eichengreen.

DOMINANS: Dollaren er den mest brukte valutaen i verden. Illustrasjonsfoto.

Foto: Dado Ruvic Reuters
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Det aller meste av verdens valutareserver holdes i dollar.

Råvarer prises typisk i den amerikanske valutaen, som også er den desidert mest brukte valutaen i finansielle transaksjoner.

Dollarsystemet gir også USA en finansiell makt som nylig er tatt i bruk i Iran-sanksjonene, hvor selskaper som bryter med sanksjonene selv risikerer å miste tilgangen til amerikanske banker og dollarfinansieringen de trenger.

Store kapitalmarkeder som er åpne for resten av verden og en dominerende økonomi på den globale scenen, er viktige årsaker til at mange vil bruke dollar i internasjonale transaksjoner, ifølge den amerikanske finanshistorikeren Barry Eichengreen.

Han er professor ved universitetet Berkeley, og forfatter av en rekke bøker om globale valutasystemer. Eichengreen gjestet torsdag Norges Bank sammen med professor Eswar Prasad fra Cornell University for å snakke om verdens reservevalutaer.

Professor Barry Eichengreen ved Berkeley University.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24

Mange har ønsket et pengesystem mindre dominert av den amerikanske valutaen, ifølge professoren, som peker på at det er flere problemer med alternativene.

– Men å utvikle alternativer til dollaren er ikke lett, sier Eichengreen til E24.

– De er enten for små til å være fungerende alternativer til dollaren, eller hvis de er valutaene til store økonomier som eurosonen eller Kina har de problemer, sier han.

Les også: Svakeste yuan på ti år

– Innebygd forsikring

Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) holdt 149 land til sammen 6.631 milliarder dollar i sine valutareserver i tredje kvartal i fjor. Det tilsvarer en andel på 62 prosent av valutareservene.

Det er flere fordeler ved å ha en slik dominerende posisjon, ifølge Eichengreen. Den amerikanske staten og selskaper kan låne penger litt billigere enn ellers, men aller viktigst er det at statusen fungerer som en forsikring i krisetider, mener han.

– Dollarens internasjonale valutastatus gir landet en naturlig form for innebygd forsikring, slik at når noe går galt i verdensøkonomien, selv om USA er kilden til de problemene, vil folk flokke til dollaren.

For eksempel var opphavet til finanskrisen i USA, men likevel styrket den amerikanske dollaren seg gjennom krisen høsten 2008 da investorene flyktet inn dollarens trygge havn.


Et godt og et dårlig scenario

Hvilken valuta som dominerer har skiftet gjennom historien. Eichengreen har tidligere påpekt at dollaren i praksis ikke hadde noen internasjonal rolle før 1914.

Les på E24+

Slik preger Donald Trumps «shutdown» USA

Men etter at første verdenskrig hadde gjort pundtransaksjoner med britiske banker vanskelig for nøytrale land, endret dette seg, og tidlig på 1920-tallet hadde dollaren blitt vel så viktig som pundet i internasjonale transaksjoner, skrev professoren i en kommentar i fjor høst.

Dagens dollarstatus vil heller ikke vare, tror Eichengreen. Fremover ser professoren for seg to scenarioer for dollaren – begge med en svekket stilling for amerikanernes valuta, men ett som kan skape trøbbel.

– Et der dollarens rolle reduseres sakte og gradvis over tid, som reflekterer det faktum at USA har en krympende andel av verdensøkonomien. Og den (dollaren) er i økende grad supplert av rivaler som euroen og renminbi (Kinas valuta). Det er det gode scenarioet, sier han.

Det er imidlertid ikke sikkert at det blir en myk overgang, mener finanshistorikeren.

– Og det dårlige scenarioet er et hvor offentlige og private investorer plutselig mister troen på dollar, fordi USA blir ansett som finansielt ustabil eller politisk upålitelig, og investorer rusher ut av dollar når det ikke er mye å rushe inn i.

– Og plutselig er det ikke nok tilbud av internasjonal likviditet, og det vil avskrekke långivning over grensene og gjøre det vanskelig å få finansiert handel. Det er ikke et godt scenario for globalisering, sier han.

– Euroen kan spille en større rolle

Når dollarens rolle trolig svekkes er det ifølge Eichengreen euroen som er den fremste kandidaten til å øke sin internasjonale posisjon.

Les også

Amerikansk toppøkonom advarer om børsuroen: Høy statsgjeld kan utløse «det store marerittet»

– Det er en relativt stabil valuta, tvil om dens eksistensgrunnlag har blitt stanset, sier han, men tar forbehold om at det fortsatt er et spørsmål om valutaområdet kan lykkes med å bygge opp store nok gjeldsmarkeder.

– Jeg tror det er realistisk at euroen kan spille en større internasjonal rolle over tid, og hvis det vil bli en betydelig kilde til global likviditet i tillegg til dollaren vil det bli euroen.

Kinas økonomi har vokst til å bli verdens nest største. I tredje kvartal utgjorde den kinesiske valutaen renminbi likevel ikke mer enn 1,8 prosent av verdens valutareserver, ifølge IMFs tall.

– Det er mange gode grunner til at renminbi ikke er mye brukt internasjonalt for øyeblikket, sier Eichengreen, som nevner kapitalkontroll, ustabile markeder og svak håndheving av kontraktslover.

– Alt dette kan endres, men det vil ta lang tid å endre, og det vil kreve mer omfattende endringer i den kinesiske økonomiske modellen. Det vil kun skje over en periode av tiår, ikke en periode på noen få år.

Les også

Kina: Grunnlaget er lagt for å løse handelskonflikt

Les også

Nedstengning truer med å stoppe gigantnoteringer

Les også

Demokratene legger fram reformpakke

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dollar
 2. Valuta
 3. USA

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Hvorfor er det så vanskelig å bytte ut dollaren?

 2. Betalt innhold

  Nouriel Roubini på E24: Er den allmektige dollaren i ferd med å miste grepet?

 3. Vil utfordre dollarens dominans med ny valuta: – Det vil ikke bli lett

 4. Eskalerende handelskonflikt gir svakere kinesisk valuta

 5. Betalt innhold

  Kort forklart: Derfor tar sentralbankene nå digitale penger på alvor