Referat fra Federal Reserve i kveld: – Markedet kan få seg en «haukete overraskelse»

Sentralbanksjef Jerome Powell har sørget for at markedet har inntatt et særdeles forsiktig syn på pengepolitikken. Når referatet fra forrige rentemøte legges frem onsdag kveld, vil det vise seg om han overdrev eller ikke. 

PENGEPOLITIKK: Federal Reserve-bygningen i Washington. Onsdag kveld norsk tid kommer referatet fra forrige rentemøte. Markedet venter i spenning på om sentralbanken er like forsiktige som Powell ga uttrykk for.

Foto: Chris Wattie Reuters
  • Nina Tuv
Publisert: Publisert:

Onsdag kveld norsk tid vil markedet se med argusøyne på referatet fra den amerikanske sentralbankens siste rentemøte.

I midten av januar gjorde Federal Reserve-sjef Jerome Powell en helomvending da han uttalte at den neste renteendringen like gjerne kunne være ned som opp.

Etter å ha satt opp renten i desember meddelte han at styringsrenten etter planen skulle heves to ganger i 2019. Powell mente at rentenivået på det tidspunktet var «rett under» den antatte nøytrale renten, etter at han bare seks uker tidligere mente den var langt unna et slikt nivå.

Markedet har derfor vært noe forvirret den siste tiden. Referatet kan gi bedre innsikt i hva som egentlig foregår på innsiden av USAs mektige sentralbank.

Nordea Markets-analytiker Joachim Bernhardsen tror markedet muligens kan få seg en «haukete overraskelse».

– Markedet har inntatt et forsiktig negativt syn på Fed etter Powells forrige uttalelse. Det er ikke priset inn noen rentehevinger i 2019, og deretter tror de på rentekutt i 2020. Derfor tenker jeg at det skal mindre til for at markedet blir overrasket på den positive siden, sier Bernhardsen til E24.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Skal lite til

Referatet vil gi innsikt i hva sentralbanken tenker om både global og amerikansk vekst fremover, og hvordan det vil påvirke pengepolitikken videre.

Det kan også bli tydeligere hva de andre medlemmene av den pengepolitiske komiteen tenker om utsiktene. Powell uttrykte sine tanker klart på pressekonferansen, men i referatet vil det kunne komme frem om noen er uenige med ham.

– Det blir interessant å se indikasjoner på hvor stor støtte det er i rentekomiteen (FOMC) bak snuoperasjonen Fed foretok fra desember til januar, skriver Knut A. Magnussen i DNB Markets i en morgenrapport onsdag.

Om sentralbanken samlet sett fremstår mer aggressive enn det Powell ga uttrykk for noen uker siden, vil det kunne gi reaksjoner i markedet.

Les også

Kinas visestatsminister til Washington

Det vil si at referatet gir uttrykk for større sannsynlighet for flere rentehevinger enn det markedet har priset inn nå.

– Det betyr ikke at Fed må være veldig aggressive, men markedet har blitt veldig forsiktige i sin vurdering av dem. Det skal ikke mye til før de blir overrasket, sier Bernhardsen.

Om det skjer, vil markedet antagelig sende fremtidsrentene litt opp.

Negativt for aksjemarkedet

Aksjemarkedet kan på sin side reagere negativt.

Powells «duete» tone ble tatt meget godt imot i januar, og oppgangen i aksjemarkedet har fortsatt siden. Dette har vært en kontrast til siste halvdel av 2018, som bød på tunge fall mens sentralbanken signaliserte rentehevinger og nedtrapping av kvantitative lettelser.

Det viser at renteutsiktene er viktige for investorene, påpeker Bernhardsen.

– Hvis rentene kommer opp som følge av god vekst er det positivt for aksjemarkedene. Men nå er det sent i syklusen. Veksttoppen er antageligvis nådd, og det er stramt i økonomien. Når rentene da går opp fordi lønnsvekt og inflasjon tiltar, er det negativt fordi marginene blir mer presset, sier han.

Om referatet derimot gir inntrykk av en like duete holdning for pengepolitikken fremover som det Powell ga uttrykk for i januar, vil det antagelig bidra positivt til aksjemarkedet.

Les også

Trump har fått rapport om bilimport fra Europa

Kvantitativ innstramming

Referatet vil også gi innsikt i hva sentralbanken tenker om nedtrappingen av de kvantitative lettelsene.

Programmet ble innført i kjølvannet av finanskrisen for å dempe den kraftige nedturen i den amerikanske økonomien. De siste årene har sentralbanken trappet ned på kjøpene av blant annet obligasjoner, ettersom økonomien har kommet seg på beina igjen for lengst.

Denne prosessen har fått kallenavnet «quantitative tightening», eller kvantitativ innstramming (man snakker også ofte om nedbygging av balansen – det betyr det samme).

NY: Etter et år i sjefsstolen har Jerome Powell fått merke at hvordan han ordlegger seg har ekstremt mye å si for markedets reaksjoner.

Foto: Leah Millis Reuters

Mange tror at den kraftige børsuroen før jul kom som følge av signaler på ytterligere nedbygging av balansen, ettersom markedet frykter global vekstbrems.

– De trapper ned med 50 milliarder dollar per måned nå. Men uro både internasjonalt og hjemme gir spekulasjoner om man skal bremse det. Fra Fed sin side virker det som man ønsker å holde seg til planen, sier Bernhardsen.

Han tror det er mest rene tekniske argumenter for dette fra Fed, fordi de rett og slett har behov for større mengder reserver enn tidligere for å få systemet til å gå rundt.

– Konsensus virker å være at Fed stopper nedtrappingen i oktober. Alle mulige signaler på dette vil være viktig å se på i referatet, sier analytikeren.

Fra desember til januar endret imidlertid sentralbanken synspunktet på nedtrappingen fra å si at den gikk på «autopilot» til at man nå vil vurdere nedbygging av balansen grundig i lys av den økonomiske utviklingen.

Tirsdag gikk nestsjef i FOMC Williams ut og sa at han ikke ser behovet for å øke renten mer, med mindre utsiktene for vekst og inflasjon endres.

Loretta Mester, som leder Cleveland Fed, uttalte tirsdag at hun ser for seg at nedbyggingen av balansen vil være ferdig ved årsskiftet.

– Begge deler tyder på bred støtte for politikkomlegging, sier Magnussen i DNB i morgenrapporten.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
  2. USA

Flere artikler

  1. Fed advarer mot økt nedsiderisiko i amerikansk økonomi

  2. – Andre gangen han snur 180 grader

  3. Fed-medlemmer åpner for å trappe ned støttekjøp

  4. Trump om Fed-sjefen: – Hvor fant jeg denne karen Jerome?

  5. Dette skjer denne uken