Senatet godkjente midlertidig avtale for å unngå gjeldskrise

Senatet har stemt ja til en avtale som gjør at USA fortsatt kan låne penger i to måneder til og dermed unngå en stor gjeldskrise.

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, kan registrere at deres midlertidige avtale for å unngå betalingskrise foreløpig har passert.
  • E24 / NTB
Publisert: Publisert:

Avtalen må også godkjennes i Representantenes hus, der den antas å bli vedtatt, før den havner på president Joe Bidens bord. Det ventes å skje først i neste uke.

Avtalen hever gjeldstaket med 480 milliarder dollar, tilsvarende rundt 4.119 milliarder kroner. Demokratene får dermed mer tid til å finne en langsiktig løsning, de to partiene må gå opp den samme stien på nytt.

Finansdepartementet advarte om at USA kom til å stå uten penger til å håndtere landets enorme statsgjeld om ikke gjeldstaket ble hevet innen 18. oktober.

Midlertidig

Bakgrunnen er diskusjonene om det såkalte gjeldstaket i USA, en grense for statsgjelden. Situasjonen har vært politisk fastlåst.

Ettersom USA har underskudd på statsbudsjettet må dette taket heves.

Som E24 skrev tidligere i uken var republikanernes mektige leder i Senatet, Kentucky-senatoren Mitch McConnell, ute og antydet at man kunne komme til en midlertidig ordning som løser problemet til desember. Dette etter at republikanerne lenge hadde truet med det motsatte.

Alle 50 demokrater stemte for, mens 48 republikanere stemte imot. To avsto fra å stemme. Et simpelt flertall var det eneste som trengtes, etter at 11 republikanere - deriblant McConell - hadde stemt for i en initiell avstemning for om man skulle gå videre med planene eller ei.

Tom for penger

Den nye fristen er 3. desember, samme dag som regjeringen i teorien går tom for penger til å betale statsansatte og andre offentlige utgifter, med mindre Kongressen blir enige om finansiering av statsapparatet.

Demokratene kjemper samtidig for å få gjennomslag for Bidens store infrastruktur- og velferdspakker, som skal koste mer enn 4.000 milliarder dollar.

En av pakkene, den såkalte krisepakken, skal delvis finansieres gjennom høyere skatt på de rike og økt selskapsskatt, noe republikanere er sterkt imot.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Ja i Senatet til første lovforslag om å heve gjeldstaket

  2. Kongressen i USA avverget én krise, men større problemer gjenstår

  3. Avtale i Kongressen om å heve gjeldstaket

  4. Enighet om midlertidig heving av gjeldstaket i USA

  5. Finansminister advarer om resesjon hvis USA ikke tar hånd om gjeldstaket