Høyeste prisvekst i USA siden 1990

Prisveksten endte høyere enn forventet på forhånd.

  • Maiken Svendsen
Publisert:

Den amerikansk inflasjonen steg i oktober 6,2 prosent sammenlignet med samme tid i fjor, viser tall fra landets statistikkbyrå.

Det er den høyeste 12-månderes veksten siden november 1990, ifølge byrået.

På forhånd var det forventet at prisene i USA skulle øke med 5,9 prosent i oktober, sammenlignet med samme tid i fjor, ifølge konsensus innhentet av Bloomberg.

Prisveksten uten matvare- og energipriser (kjerneinflasjon) steg 0,6 prosent i oktober. Sammenlignet med i fjor er økningen på 4,6 prosent, den største 12-måneders veksten siden august 1991, ifølge byrået.

Det skjer, ifølge Financial etter flaskehalser og økte forstyrrelser i leverandørkjeden, og inflasjonspress spredte seg videre gjennom økonomien.

– Jeg er ikke sjokkert, sier Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets.

Han påpeker at han ikke har satt seg inn i hva som har drevet inflasjonen oppover, men at man den siste tiden har sett økte fraktkostnader og produsentpriser.

– Det har ligget litt i kortene at det ville prege konsumprisindeksene, sier han.

Tror ikke renten heves før september 2022

De tre foregående månedene har inflasjonen i landet vært på 5,4 prosent. Det er det høyeste nivået siden 2008, ifølge CNBC.

Den amerikanske sentralbankens mål for inflasjon ligger på to prosent. Da banken nylig annonserte at de ville trappe ned på krisetiltak, endret banken også litt på formuleringen om inflasjon. Formuleringen ble da at inflasjonsnivået i stor grad reflekterer faktorer som «er ventet» å være midlertidige.

Les også

Den amerikanske sentralbanken starter nedtrapping av krisetiltak

Magnussen tror at med såpass høy inflasjon og sterkt arbeidsmarked som jobbtallene viste på fredag, så kan det hende at sentralbanken raskere trapper ned på verdipapirkjøpene, og hever renten tidligere.

– Men våre prognoser er fortsatt at de ikke kommer til å heve den før september neste år, sier han.

Les også

«Månedens viktigste tall» slår forventningene

– Litt overrasket over at markedet ikke er mer bekymret

Magnussen tror det «er nesten umulig» å si et eksakt tall på når markedet vil begynne å bli skikkelig bekymret for inflasjonen. Han tror det er mer bekymringsfullt når det slår ut i høyere lønnsvekst og høyere forventning til inflasjonen.

– Vi har for så vidt sett det allerede, så jeg er litt overrasket over at markedet ikke er bekymret allerede, sier han.

Økt lønnsvekst og økt forventning til inflasjonen kan føre til at inflasjonen «biter seg fast» på et høyt nivå, sier Magnussen.

– Snarere enn et høyt tall i seg selv, er forventningen til at det skal holde seg høyt over tid mer bekymringsfullt for da må sentralbanken stramme til for å dempe inflasjonen, forklarer han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Inflasjon
  2. USA

Flere artikler

  1. «Månedens viktigste tall»: 194.000 nye jobber i USA

  2. Høyeste amerikanske prisvekst på nesten 40 år

  3. Høyeste inflasjon i eurosonens historie

  4. Inflasjonen stiger videre i USA – nådde 7,9 prosent i februar

  5. Amerikansk inflasjon stiger til 5,4 prosent i september