USA fryser midlene til russiske oligarker

Åtte russiske milliardærer og folk i kretsen rundt Putin rammes av de nye amerikanske sanksjonene. Storbritannia fryser samtidig midlene til to av de samme.

Alisher Usmanov er blant russerne som nå rammes av de amerikanske sanksjonene.
Publisert:

I tillegg til å fryse midlene til de åtte og familiene deres, innføres det reiserestriksjoner mot 19 russere og 47 av deres familiemedlemmer, opplyser amerikanske myndigheter i en pressemelding torsdag kveld.

EU og Storbritannia har tidligere innført sanksjoner mot en rekke rike russere eller medlemmer av Russlands elite.

Storbritannia melder samtidig at de også fryser midlene til to av personene på USAs liste. Det gjelder finansmannen Alisjer Usmanov og Igor Shuvalov, Putins tidligere visestatsminister, ifølge en pressemelding.

Les også

EU fryser eiendelene til en rekke oligarker med umiddelbar virkning

– Disse individene og familiene deres vil blir avskåret fra USAs finanssystem, midlene deres i USA vil bli fryst og eiendelene deres vil bli blokkert fra bruk, heter det i pressemeldingen fra USA.

Ifølge amerikanske myndigheter har disse enten gjort seg rike på bekostning av det russisk folk, eller at de leder store russiske selskaper som bidrar med ressursene som skal til for å støtte invasjonen i Ukraina.

Rammer yacht og privatfly

Finansmannen Alisjer Usmanov trekkes frem av USA blant dem som får midlene sine i USA fryst.

Han er en av Russlands rikeste, og akkurat inne blant topp 100 i verden, ifølge Forbes. Usmanov skal være god for 14,2 milliarder dollar. Den største aksjeposten hans er i jern- og stålgiganten Metalloinvest.

Sanksjonene rammer også privatflyet hans og den store yachten Usmanov eier, som nylig ble beslaglagt i Tyskland, ifølge pressemeldingen.

Yachten til Alisjer Usmanov, her fotografert i Istanbul i 2019.
Les også

Oligarkene styrer yachtene mot Maldivene: – De vil klare seg uansett

Nikolai Tokarev, toppsjefen i olje- og gasselskapet Transneft, er også ilagt sanksjoner. Tokarev skal ha tjenestegjort i KGB sammen med Putin på 1980-tallet, og betegnes som en langvarig bekjent av presidenten.

Sergey Chemezov skal også ha tjenestegjort i KGB sammen med Putin i Øst-Tyskland på 1980-tallet. Siden 2007 har han vært administrerende direktør i det statlige industriselskapet Rostec.

Boris Rotenberg og broren Arkady Rotenberg er eiere av selskapet SGM Group, som er Russlands største selskapet innen bygging for olje- og gassindustrien.

Pressetalsmannen til president Vladimir Putin, Dmitry Peskov, er også på listen.

Privatflyet til Alisjer Usmanov rammes også av sanksjonene, ifølge amerikanske myndigheter.

Følger etter EU og Storbritannia

Frysingen av midlene skjer i samordning med allierte og partnere, ifølge USA.

– USA og myndigheter verden over vil jobbe for kartlegge og fryse eiendelene den russiske eliten og familiene dere sitter på i våre respektive områder – yachtene deres, luksusleiligheter, penger og andre fordeler de oppnådd på galt vis, heter det i torsdagens meldingen fra USA.

Mandag kveld frøs EU eiendelene og innført reiseforbud mot en rekke russiske milliardærer. På en lengre sanksjonsliste fremlagt av EU sto blant annet navnet til Tokarev. Mikhail Fridman sto også på EUs liste, men han er ikke inkludert av USA.

Norge har sagt at de slutter seg til EUs liste med sanksjoner, inkludert de mot enkeltpersoner.

Storbritannia har også innført sanksjoner mot en rekke rike russere og personer med tilknytning til Putin tidligere. Torsdag ble den listen utvidet til også å gjelde Usmanov og Igor Shuvalov, Putins tidligere visestatsminister.

– Vår beskjed til Putin og hans allierte har vært klar fra dagen én – å invadere Ukraina vil ha alvorlige og lammende økonomiske konsekvenser, sier britenes utenriksminister Liz Truss i en pressemelding.

– Vi vil ikke stanse her. Vår mål er å lamme den russiske økonomien og sulte Putins krigsmaskin, sier hun videre.

Les også

Oligarker slår tilbake mot sanksjoner: – Vi er sjokkert

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om