Gazprom kutter leveransene til Frankrike

Den russiske energigiganten Gazprom kutter fra torsdag av all gassleveranse til Frankrike.

KUTTER: Gazprom kutter leveransen til Frankrike.
Publisert:

Tidligere tirsdag, meldte Gazprom at de kutter ytteligere leveranse av naturgass til Frankrike.

Gazprom viser nå til at det franske energiselskapet Engie ikke har betalt for gassleveransen Frankrike mottok i juli, og nå stopper de leveransene helt.

– Gazprom Export har orientert Engie om at gassleveransene fra 1. september vil opphøre helt inntil det er mottatt fullt oppgjør for leveranser, heter det i en kunngjøring fra selskapet.

Les på E24+

Kan ikke konkurrere på dagens gasspriser: – Rett og slett umulig

Frankrikes statsminister Elisabeth Borne ba mandag fransk næringsliv om å forberede seg på mulig strømrasjonering i vinter.

Landet dekker til vanlig 70 prosent av energibehovet ved hjelp av 56 atomreaktorer, men 32 av dem er for tiden ute av drift for vedlikehold og utbedringer.

Gazprom planlegger også stenge rørledningen Nord Stream som går til Tyskland, i tre dager fra onsdag. Årsaken til dette oppgis å være vedlikehold, skriver Bloomberg.

Da dette ble annonsert steg gassprisene kraftig.

Når vedlikeholdet er ferdig, blir leveransene av 33 millioner kubikkmeter gass per dag gjenopptatt, ifølge Gazprom.

Russland har gradvis strupet gassleveransen til Europa som gjengeldelse for EUs sanksjoner knyttet til den russiske invasjonen av Ukraina.

– Vi gjør oss klare for det verste scenarioet, som er fullstendig avskjæring, sier den franske energiministeren, Agnes Pannier-Runacher til fransk radio tidligere i dag, tirsdag.

Hun gjentok også at Russland bruker gass som et våpen i krigen.

Gassprisen har steget kraftig siden invasjonen av Ukraina tidligere i år.

Publisert:

Her kan du lese mer om