Dette skjer til uken: – Inflasjonsmålet er mål nummer en
Til uken som kommer er fokuset blant makroøkonomer på Norges Banks rentebeslutning torsdag. De fleste er samstemte om at det blir dobbel renteheving.
Torsdag kommer Norges Bank med sin rentebeslutning. Ved forrige rentemøte i juni varslet de renteheving på 25 basispunkter, eller 0,25 prosentpoeng, ved kommende møte.
– På rentemøtene i august så skjer det aldri noe med renten med mindre det er en ekstraordinær situasjon. Det mener sentralbanken at det er nå, så de har varslet at renten skal opp, og antagelig skal den mer opp en de varslet i juni, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom.
Konsensus blant makroøkonomer er nå at Norges Bank vil heve styringsrenten med 50 basispunkter, selv om sentralbanken selv varslet 25 basispunkter under rentemøtet i juni.
– Inflasjonsmålet er mål nummer en, og når det er truet så kommer nok Norges Bank til å rette all fokus på å få ned prisveksten. Da må renten raskere opp, sier Due-Andresen.
Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea, tror sentralbanken hever renten med 50 basispunkter grunnet de høye inflasjonstallene som kom for juli.
– Vi tror det blir 50, men blir ikke overrasket om det blir 25 heller, sier han til E24.
– Det er et mellommøte og de har vanligvis ikke for vane å gjøre store endringer med mindre det har skjedd dramatiske ting. Så det er spørsmålet, syntes de inflasjonstallet var dramatisk eller ikke, spør han retorisk.
Olsen trekker frem at renten fortsatt er lav historisk sett.
– De har litt å ta igjen selv om de gjorde et stort byks i juni. Renten er fortsatt lavere enn før pandemien til tross for skyhøy inflasjon og arbeidsledighet lavere enn på flere tiår.
BNP kommer i skyggen
Onsdag kommer det tall for BNP i Norge i juni. Due-Andresen tror tallene vil havne i skyggen av rentebeslutningen til Norges Bank.
– Det er ikke BNP som er det viktigste om dagen, det er prispresset, sier hun.
Olsen sier han ikke har noen forventninger til de kommende BNP-tallene.
– Jeg er ikke tilhenger av BNP i det hele tatt, jeg synes det er for svingende. Det er så usikkert at det er vanskelig å trekke konklusjoner ut fra det, sier han.
USA innfører avgift på tilbakekjøp av aksjer: – Kan ha smitteeffekt
Resultatsesongen fortsetter
Til uken er det flere selskaper som legger frem sine resultater for andre kvartal. Et av selskapene som skal ut i ilden er industrikonsernet Aker, som legger frem kvartalstall onsdag.
– Nå er det for så vidt et holdingselskap, og mange av de børsnoterte Aker-selskapene har kommet med tall allerede. Det interessante å følge med på er hvordan status er i de unoterte selskapene, sier Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea.
Torsdag legger entreprenørselskapet Veidekke frem kvartalsrapporten sin.
– Der handler det mye om hvordan den norske økonomien går, sier Næss.
Rec Silicon legger frem tall onsdag, og aksjen har svingt mye den siste tiden. Fredag steg aksjen nesten 11 prosent.
– Det er et selskap jeg ser lite på, og jeg har ikke investert i selskapet. Det er ganske trist når du ser på lønnsomheten deres. De har tapt penger hvert år etter 2015, og det ventes tap i år og neste år.
Andre selskaper som presenterer resultater for andre kvartal inkluderer MPC Container Ships, Autostore, Wallenius Wilhelmsen, Axactor, 2020 Bulkers og Selvaag Bolig.
Sjeføkonomer om inflasjonstallene: – Ligger an til nytt dobbelt rentehopp
Fed-referat blir viktig
Internasjonalt kommer det blant annet tall for industriproduksjon, detaljhandel og investeringer i Kina for juli. Olsen mener Kina er så preget av pandemien at tallene ikke er særlig spennende.
– Vi vet på en måte at det går dårlig i Kina fordi de stenger ned mye og holder mye igjen grunnet Corona. Jeg tror ikke fokuset i markedet vil ligge der den kommende uken.
Olsen tror referatet fra den amerikanske sentralbanken Fed blir viktigst internasjonalt denne uken. Han sier mange tolket Fed-sjef Jerome Powell sine utsagn etter forrige rentemøte som at det ville bli mindre rentehevinger fremover. Han mener den oppfatningen fikk mye næring, men at den kommende rapporten ikke nødvendigvis viser det samme.
– Det kan være at referatet sier at det blir mer haukete enn det inntrykket folk fikk av Powell på pressekonferansen. Det kan gi en reaksjon i markedet, sier Olsen.
USA kommer også med tall for varehandelen, grunnet pandemien synes Olsen disse tallene er vanskelig å tolke.
– Under pandemien har vi overforbrukt varer og underforbrukt tjenester. Det vil stabilisere seg og dårlige tall for varehandelen er derfor ikke nødvendigvis et tegn på at økonomien går dårlig.