USAs finansminister slår fast at 1. juni er «endelig frist» for å heve gjeldstaket

Fristen for å heve gjeldstaket i USA er 1. juni, understreker USAs finansminister Janet Yellen. Hun sier fristen er krevende.

Janet Yellen understreker at 1. juni er "endelig frist" for å heve gjeldstaket. Shuji Kajiyama / AP / NTB
  • NTB-Ruters
Publisert:

Det er under to uker til datoen det amerikanske finansdepartementet har sagt at gjeldstaket må heves.

– Jeg skal fortsette å holde Kongressen oppdatert, men jeg tror dette blir en vanskelig tidsfrist, sier Janet Yellen søndag i programmet «Meet the press» på NBC i USA.

Heving av gjeldstaket er en årviss øvelse i Washington og har vært gjennomført hele 78 ganger siden 1960.

For å unngå mislighold og økonomisk krise må kredittgrensen utvides, men det er ennå et stykke igjen til det er politisk enighet om det.

Høyrefløyen blant Republikanerne står i år hardt på kravet om kutt i offentlige utgifter for å si ja, noe som blant annet vil ramme flere av Bidens sentrale reformer.

Yellen har tidligere understreket at mislighold av statsgjelden kan true verdensøkonomien.

Ogås den amerikanske sentralbanken advarer mot «katastrofale følger» av å ikke heve gjeldstaket, noe som blant annet vil innebære at føderalt ansatte ikke lenger får lønn og at statlige institusjoner må stenge dørene.

Det vil også trolig tvinge fram rentehevinger som vil få alvorlige følger både for næringslivet og private låntakere i USA, advarer banken.

Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 339.943 milliarder kroner etter dagens kurs, omkring 23 oljefond.

USAs bruttonasjonalprodukt var i 2022 på rundt 25.500 milliarder dollar.

Publisert: