Oppgang for vinglete Wall Street

Etter en blytung gårsdag for de amerikanske aksjemarkedene, endte onsdag i positivt terreng for Wall Street etter en noe vinglete kveld.

TUNG TIRSDAG: I går hadde Wall Steet sin verste dag så langt i år.
Publisert:

Alle de tre nøkkelindeksene på Wall Street hadde tirsdag sin verste dag så langt i år, etter at ferske inflasjonstall viste at den amerikanske prisveksten dempet seg mindre enn analytikerne ventet.

Onsdag har det vært mer positiv stemning, men Wall Street har vinglet mellom oppgang og forsiktig nedgang særlig utover kvelden. Mot slutten klatret likevel alle de tre nøkkelindeksen over på pluss-siden:

Slik så det ut ved stengetid :

  • S&P 500 endte opp 0,34 prosent
  • Nasdaq endte opp 0,74 prosent
  • Dow Jones endte 0,10 prosent
Les på E24+

Forutså finanskrisen – nå spår de krisemarked

Mark Haefele hos UBS Global Wealth Management skriver at tirsdag var en påminnelse om at et vedvarende rally i markedet trolig trenger klare bevis på at inflasjonene er på en nedadgående trend.

– Med økt usikkerhet rundt makroøkonomi og pengepolitikken, venter vi at markedene forblir volatile i månedene fremover, skriver Haefele i et notat, ifølge CNBC.

Facebook fortsatt ned

Av enkeltaksjer fortsatte Facebook-eier Meta nedturen, etter at aksjen falt over ni prosent tirsdag. Meta-aksjen endte ned 1,08 prosent.

De andre store tekselskapene steg for det mest moderat. Tesla-aksjen steg solide 3,59 prosent.

Legemiddelselskapet Moderna gjorde det også bra på børs onsdag.

Aksjen til selskapet som blant annet produserer coronavaksine endte dagen opp mer enn seks prosent.

Moderna-sjef Stephane Bancel fortalte Reuters onsdag at de er åpne for å selge coronavaksiner til Kina. Selskapet har hatt samtaler med kinesiske myndigheter om dette, men det skal ikke være tatt noen endelig avgjørelse, ifølge toppsjefen.

– Må bare holde på hatten

Tirsdagens fall ble aller tyngst for den teknonlogitunge indeksen Nasdaq, som endte ned hele 5,16 prosent. Det var også en tung dag for S&P 500 og Dow Jones, som endte ned henholdsvis 4,33 og 3,94 prosent.

Om man ser historisk på det kunne man ventet en bedre dag enn det det faktisk ble torsdag. Et slik fall på over fire prosent gir ofte en oppgang på rundt én prosent dagen etter, forteller Sam Stovall, sjefsinvesteringsstrateg hos CFRA Research til Bloomberg.

– Men så handler vi på en måte sidelengs den neste måneden, før man gjenopptar en oppadgående trend etter tre måneder. Investorer må bare holde på hatten akkurat nå, sier Stovall til nyhetsbyrået.

Keith Lerner, med-investeringssjef hos Truist Advisory Services mener en økende risiko for resesjon, da sentralbanken strammer til inn i en sakkende økonomi, er den største nedsiderisikoen for markedet nå. Han trekker samtidig frem at minst en ting virker andre veien.

– Investorenes forventinger er lave og allerede forberedt på dårlig nyheter, skriver Lerner i et notat, ifølge Bloomberg.

Høy prisvekst

Skyhøy inflasjon og bekymring for høyere renter har preget markedene så langt i 2022.

Tirsdag viste ferske tall at USA hadde en prisvekst i august på 8,3 prosent. Forventningen var at prisveksten skulle roe seg til 8 prosent, etter at den kom inn på 8,5 prosent for juli. Kjerneinflasjons, som ser bort i fra mat- og energipriser, kom også inn høyere enn ventet.

– Jeg er ikke overrasket, med tanke på det man fikk av inflasjonstall i dag og de påfølgende rentebevegelsene, sa Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, til E24 på tirsdag om den blytunge dagen for aksjemarkedene.

Rentemøte neste uke

Prisveksten har vært det sentrale punktet for USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), i mange måneder.

Neste uke skal sentralbanken igjen sette renten. Markedet har priset inn en ny renteheving på 0,75 prosenpoeng med 70 prosent sannsynlighet, ifølge CMEs Fedwatch-verktøy. Det vil være den tredje triple rentehevingen på rad.

Enkelte venter nå, etter at inflasjonstallene kom, et enda kraftigere rentehopp på ett helt prosentpoeng.

– Folk spekulerer nå i en kvadrupel renteheving. Det kan fort være at sentralbanken leverer det neste uke, sa Olav Chen til E24 tirsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om