Rent flertall for Boris Johnson: – Det er et historisk valg

LONDON/OSLO (VG) Boris Johnson og det konservative parti får rent flertall i Underhuset. Det betyr snarlig brexit, mener norske eksperter.

Britene ut av EU
 • Andreas Løf
 • Ahmed Fawad Ashraf
 • Ingrid Hovda Storaas
Publisert:

– De konservative har fått et nytt kraftfullt mandat til å få brexit unnagjort, ta landet videre og fokusere på prioriteringene til det britiske folk. Ja, for det vil vi gjøre, sa Boris Johnson til applaus fra publikum i Uxbridge natt til fredag.

– Jeg vil takke folket i landet som stemte i et desembervalg. Det er et historisk valg, fortsatte han.

Da hadde valgdagsmålingene spådd et klart flertall til de konservative, noe som tidlig fredag morgen bekreftes: Like etter klokken 06 er 604 av totalt 650 plasser i Underhuset klare, ifølge tellingene til Sky News og BBC. De konservative har 335 av dem – 326 trengs for klart flertall.

Les også: Corbyn varsler sin avgang etter katastrofevalg

Det betyr at Det konservative partiet ser ut til å ha gjort sitt beste valg siden Margaret Thatchers seier i 1987, mens Labour har gjort et svært dårlig valg med rundt 200 mandater.

– Tror folk er genuint lei

Per Edgar Kokkvold, Storbritannia-kjenner og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund til NTB tidlig fredag morgen at det som overrasker han mest, er at mange av dem som var uenige likevel stemte konservativt og for brexit.

– Jeg tror man er genuint lei. Det er en lærepenge også for Labour.

Gamblet og vant

– Dette betyr nok at det blir brexit innen 31. januar, sa Storbritannia-ekspert og NTNU-professor Kristian Steinnes til VG torsdag kveld, da den første valgdagsmålingen fra BBC var klar.

Målingen viste at de konservative ville få over 380 av plassene i Underhuset.

Han påpeker at Boris Johnson har sikret seg at alle kandidater som står til valg har lovet å stemme for hans brexit-plan i Underhuset.

– Det ser ut som han får over 40 mandaters flertall, så det er et bunnsolid resultat for Boris Johnson, sier han.

Førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad sa til VG torsdag kveld at han er overrasket over hvor stort flertall Johnson lå an til å få.

– Det er overraskende at marginen er så stor. Et flertall på 42 seter er et klart flertall. Hvis dette blir resultatet har Johnson gjort en god valgkamp, sier han.

Johnson hadde flertall med det nordirske unionistpartiet DUP før valget, men tok sjansen med å utlyse nyvalg med håp om å sikre rent flertall for Det konservative partiet.

– Han gamblet og ser ut til å ha lykkes hvis dette blir det endelige resultatet, sier Mustad.

Fredag morgen tvitret USAs president, Donald Trump, en gratulasjonsmelding til Johnson.

– Storbritannia og USA er nå frie til å lande en ny, massiv handelsavtale etter brexit. Denne avtalen kan potensielt bli mye større og mer lukrativ enn noen annen avtale som kunne blitt gjort med EU, skriver Trump.

Katastrofe for Labour

Hovedrivalen Labour har gjort et svært dårlig valg. Med 632 av 650 seter klare, har partiet 202 av dem. På BBCs måling torsdag kveld lå de an til å få 196.

– Hvis denne målingen stemmer og Labour får mindre enn 200 mandater er det intet mindre enn katastrofe for Labour, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad til VG.

– Da bør Jeremy Corbyn takke for seg og overlate partiet til noen andre, fortsetter han.

VG er på valgvaken til Labour-partiet øst i London, i Dalston, for å følge valgdagsmålingen. Rundt 80 folk er samlet i puben The Three Compasses.

– Jeg kjøper ikke denne valgdagsmålingen. Den stemmer ikke med det vi har opplevd ute på valgkamp. Folk vil ha forandring, sier en skuffet Labour-velger i Dalston.

Flertallet til Boris Johnson kan bety slutten på den langvarige fastlåste situasjonen i det britiske Underhuset, der hverken tidligere statsminister Theresa May eller sittende statsminister Boris Johnson har lyktes med å få flertall for sine respektive brexitavtaler.

Fram til nå har toryene vært avhengige av det nordirske unionistpartiet DUP for å få flertall, og de har vært sterke motstandere av brexitavtalen som nå ligger på bordet.

– Neste steg blir spennende

Steinnes sier han er spent på hva som skjer videre etter at britene har meldt seg ut av EU.

– De har fremforhandlet en skilsmisseavtale, men hva slags fremtidig forhold det blir mellom Storbritannia og EU er ennå ikke avklart. Disse forhandlingene blir minst like vanskelige som brexit-forhandlingene, sier han.

– Johnson har gått hardt ut og kommet med sterke løfter. Vi kan fort stå foran en mulig no deal brexit allerede om et år, sier NTNU-professoren.

Følg valget i VGs brexit-studio

Han får støtte fra Mustad.

– Johnson har sikret seg god kontroll på steg 1, altså utmeldelsen av EU, men han har ikke like god kontroll på steg 2, sier han.

– Han har sagt i partiprogrammet at han ikke vil utsette overgangsperioden etter brexit, men det må han nok belage seg på hvis de i steg 2 skal få til en god avtale. Men vi kan også risikere at vi står her om et år og går mot no deal hvis han nekter å utsette, sier Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder.

Saken oppdateres.

Les også

Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Brexit
 3. Boris Johnson
 4. Valg i Storbritannia
 5. Britisk politikk

Flere artikler

 1. Tar ikke gjenvalg etterkatastrofevalg

 2. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

 3. Nytt forslag kan utsette avstemning og utmelding

 4. Har 11 måneder på å forhandle frem avtale: – Nå begynner den vanskelige jobben

 5. Britisk valg mellom «ja» eller «tja» til brexit