Fransk streik lengste på over 30 år

Franske transportarbeidere har nå streiket i 23 dager, den lengste streiken i landet siden julen 1986. Fagforeningen har ingen planer om å gi seg.

Det er særlig togtrafikken som har blitt rammet av transportstreiken i Frankrike, som nå har vart i 23 dager. Det gjør streiken til den lengste siden 1980-tallet.
Pensjonsopprør i Frankrike
 • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:

President Emmanuel Macron virker bestemt på å gjennomføre reformen som blant annet hever pensjonsalderen til 64 år, selv om regjeringen forhandler om unntak for enkelte grupper, inkludert piloter og kriminalteknikere.

Samtidig er ikke transportarbeiderne innstilt på å gi opp kampen mot endringene.

Forstyrret raffinerier

– Dette er en sterk bevegelse, og den har fortsatt støtte i opinionen, sa generalsekretær Philippe Martinez i fagforeningen CGT da han besøkte streikevakter ved en bussgarasje.

Fagforeningene mener reformene truer velferdsstaten, mens Macron sier endringen vil gjøre pensjonssystemet mer rettferdig og hindre at det bygger seg opp en pensjonsgjeld.

Fredag forstyrret aktivister driften ved to av landets åtte oljeraffinerier som en del av streiken. Innenriksdepartementet forsikrer at det ikke vil bli bensinmangel og ber folk la være å hamstre drivstoff. Samme dag ble det klart at årets streik hadde vart lenger enn streiken mot pensjonsreformer i 1995. Da ga Jacques Chiracs regjering etter da streiken hadde vart i 22 dager.

Møtes i januar

Den pågående streiken startet 5. desember, og det er særlig togtrafikken som er blitt rammet. Sist en streik varte lenger var rundt jul og nyttår for 33 år siden. Da varte den i 28 dager.

Også den rekorden står for fall, ettersom det ikke er ventet nye samtaler mellom partene før 7. januar, 33 dager etter at streiken begynte.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Pensjonsopprør i Frankrike
 2. Frankrike
 3. Streik
 4. Transport
 5. Emmanuel Macron

Flere artikler

 1. Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform

 2. Frankrikes generalstreik kan bli den største på flere tiår

 3. Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform

 4. Frankrike fortsatt rammet av streikekaos

 5. Uber og Lyft frykter nytt Biden-forslag