Greske banker forblir stengt

Bankene i Hellas skulle etter planen åpne tirsdag, men vil være stengt til og med onsdag, bekrefter den greske bankforeningen.

LANGE KØER: Grekerne i de store byene har stått i køer i flere dager i forsøk på å ta ut penger av minibankene. Det er fortsatt kapitalkontroll noe som betyr at det ikke er mulig å ta ut mer enn 60 euro per kunde.

Thanassis Stavrakis
  • Sophie Lorch-Falch
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Etter søndagens folkeavstemning endte med brakseier for nei-siden, har spekulasjonene gått høyt om de greske bankene ville åpne dørene tirsdag.

De greske bankene er vært stengt og underlagt kapitalkontroll siden mandag forrige uke. I utgangspunktet skulle bankene åpne tirsdag 7. juli, men den greske bankforeningen bekrefter at bankene vil forlenge stengingen til og med onsdag.

Les også

Greske bankers skjebne i denne mannens hender

Grekerne er de siste ukene vært stresset og tatt milliarder av euro ut av bankene i frykt for en Grexit, og en retur til landets gamle valuta drakmer.

Presenterer nye forslag tirsdag

Ingen vet nøyaktig hvor mye penger det er igjen i greske banker, men den største greske banken National Bank of Greece meldte før helgen at det kun er rundt en milliard euro igjen.

Tirsdag er det én uke siden betalingsforfallet til IMF på 1,6 milliarder euro forfalt. Foreløpig får greske banker krisestøtte av ESB.

Den greske regjeringen er på overtid for å slutte avtale med kreditorene.

Det er ikke kjent hvilken plan Tsipras og forhandlingsteamet har i bakhånd på for å komme til enighet med kreditorene etter folkeavstemningen, hvor folket ga klar beskjed om at kreditorenes innstrammingstiltak er uaktuelle vilkår for en ny låneavtale.

En talsmann for den greske regjeringen sier at Tsipras vil presentere nye forslag for landets kreditorer tirsdag.

Les også

Slik reagerer finansministerne på Hellas-nei

Tysk politiker: - Ikke en klubb for egoister

Flere av finansministrene i eurosonen mener den greske regjeringen må ta det første steget for å sikre en ny avtale.

– Ballen er nå på Hellas' banehalvdel. Forhandlingene kan kun gjenopptas når den greske regjeringen er villig til å samarbeide, skrev Finlands finansminister Alexander Stubb på sine nettsider mandag.

President i Eurogruppen og Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem meldte på Twitter at han forventer at den greske regjeringen kommer med et nytt forslag innen kort tid.

Nestlederen i Det europeiske folkeparti, som utgjør sentrum-høyre-alliansen i EU-parlamentet, tyske Manfred Weber, skrev i flere meldinger på Twitter at den greske regjeringen må legge et solid forslag på forhandlingsbordet i Brussel tirsdag.

Han skrev videre at det er foruroligende at de greske høyrefundamentalistiske partiene i Hellas feirer nei-flertallet.

- Med all vår styrke må vi bekjempe nasjonalistisk retorikk. Europa er en union basert på solidaritet, ikke en klubb for egoister, skriver han.

Les også

Tsipras erklærte seier: - Nå går vi tilbake til forhandlingene

Merkel og Hollande møtes

Mandag skal Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande møtes for å diskutere hvordan nei-flertallet i den greske folkeavstemningen skal håndteres.

Begge gjorde det i forrige uke klart at forhandlingene med Hellas ville bli vanskeligere om det greske folket stemte nei.

Tsipras på sin side understreket mandag morgen at den greske posisjonen ved forhandlingsbordet er mye mer styrket nå som befolkningen har gitt kreditorene et klart nei.

I løpet av dagen vil flere autoriteter i EU møtes og orientere pressen. Blant annet vil Merkel og Hollande holde en pressebrief.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Slik reagerer finansministerne på Hellas-nei

  2. Tsipras utlyser folkeavstemning om kriseavtale

  3. Hellas statsminister: – De lyver til dere

  4. Ny gresk måling viser dødt løp

  5. Tsipras spurt om han vil gå av:
    – Vi respekterer folkets mening