Handelskonflikten fortsetter å presse Asia-børsene nedover

De asiatiske markedene er i minus onsdag morgen, etter et tungt fall på Wall Street dagen før. Viktige kinesiske tall som skuffet bidrar heller ikke positivt.

HANDELSSAMTALER: USAs finansminister Steven Mnuchin (til venstre) og handelsutsending Robert Lighthizer under det nylige Kina-besøket. Denne uken skal de møte kineserne til samtaler på egen hjemmebane.

Foto: Andy Wong AFP
Publisert:

Tokyo-børsen faller tyngst, der Nikkei 225 i skrivende stund er ned 1,55 prosent.

Handelskrigen mellom USA og Kina er i fokus, etter at USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer bekreftet at de øke tollsatsen på kinesiske varer på fredag.

Handelssamtalene mellom Kina og USA skal etter planen fortsette i Washington torsdag og fredag denne uken.

Svake tall

I løpet av morgentimene har det også kommet ferske tall fra Kina, som viser at landets handelsoverskudd skuffet stort i april, melder CNBC.

Eksporten falt med 2,7 prosent sammenlignet med året før. Dette tallet var ventet å øke 2,3 prosent.

Importen steg imidlertid 4 prosent, sammenlignet med forventningene om et fall på 3,6 prosent. Tallet kommer etter et fall på 7,6 prosent måneden før.

Slik ser det ut på børsene onsdag morgen:

  • Nikkei 225 i Tokyo ned 1,55 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,78 prosent
  • Shanghai Composite ned 0,50 prosent
  • Kospi i Seoul ned 0,15 prosent
  • STI i Singapore ned 0,91 prosent
  • ASX 200 i Sydney ned 0,37 prosent

Sand i maskineriet

Nedturen i Asia i morgentimene kommer etter tungt fall på Wall Street tirsdag kveld.

Mandag startet asiatiske og europeiske aksjer betydelig ned, men rettet seg opp i går da Wall Street avsluttet friskt mandagskvelden - etter at Kina gjorde det klart at de ikke forlater forhandlingssbordet tross Donald Trumps twitring og de åpenbare skjærene i sjøen.

Men nå er altså frykten for sand i maskineriet i forhandlingene mellom verdens to store økonomiske supermakter igjen til stede.

Twitret

For å oppsummere: USAs president overrumplet mange ved at han søndag kveld varslet ytterligere toller på kinesiske varer, som etter planen skal tre i kraft førstkommende fredag.

USAs finansminister Steven Mnuchin bekreftet tolløkningen mandag kveld, og sa at årsaken er at Kina den siste uken har forsøkt å reforhandle punkter som har vært ferdigforhandlet, ifølge Dow Jones Newswires.

Det ble spekulert i at Kina ville trekke seg, men mandag kveld kom nyheten om at handelssamtalene torsdag og fredag denne uken allikevel går som planlagt.

Les også

Asia-børser slår tilbake

Les også

USA og Kina går inn i siste fase av handelssamtalene. Eller...?

Les også

Børsene i Asia faller kraftig etter tolltrussel

Her kan du lese mer om