Romney håper på seier i nominasjonsvalg

Mens Mitt Romney har godt håp om å vinne tre klare seirer over Rick Santorum tirsdag, er utsiktene til å slå president Barack Obama til høsten stadig dystrere.

HÅPER PÅ SEIER: Mitt Romney taler til velgere ved Moore Oil i Milwaukee i Wisconsin foran nominasjonsvalget tirsdag.
Publisert:

Romney ligger an til seier i nominasjonsvalgene i Wisconsin, Maryland og Washington D.C. tirsdag, ifølge de fleste meningsmålingene.

Det vil øke presset på rivalen Santorum om å trekke seg slik at Romney får konsentrere seg om kampen til høsten, slik mesteparten av partiledelsen vil.

Og om Romney ikke greier å tilføye Santorum et avgjørende nederlag denne tirsdagen, er planen en aggressiv offensiv i Santorums hjemstat Pennsylvania for å prøve å slå ham ut der 24. april.

Ifølge målingene leder Romney over Santorum i fem andre delstater som holder nominasjonsvalg den dagen, og han ligger like bak ham i Pennsylvania.

Allerede denne uka planlegger han å innlede sin valgkamp i Pennsylvania, og hans super-PAC «Restore Our Future» er også i gang med sine TV-reklamer i staten.

Klar ledelse

Romney har nå en klar ledelse over Santorum i kampen om delegater til Republikanernes landsmøte i august, der det vil trengs 1.144 delegater for å bli nominert. Han har 565 delegater, mens Santorum har under halvparten.

Partilederne er nå overbevist om at han vinner nominasjonen, men jo lengre tid det går før det hele er avgjort, desto vanskeligere blir det å slå Obama ved valget i november.

Santorum på sin side har ikke gitt noen signaler om at han vil trekke seg, trass i en ny måling som viser at han ligger bak i Wisconsin.

– Hvis jeg trodde at det ville skade republikanernes sjanser til å vinne til høsten, ville jeg kanskje ta en annen kurs. Men jeg mener helt ærlig at det beste vi kan gjøre, er å ha den beste kandidaten, sa han på et valgmøte i staten.

Verre mot Obama

Om han som ventet vinner i august, står Romney overfor den store utfordringen det blir å vinne over en sittende president med en godt smurt og velfinansiert valgkamporganisasjon.

Målinger de siste dagene viser også at Obama leder over ham i de tolv viktigste vippestatene, og at det ikke minst skyldes at et stort flertall av de yngre og middelaldrende kvinnene støtter Obama.

Alt i alt leder Obama med 51 mot 42 prosent i de tolv statene, noe som er en kraftig økning fra forrige måned da han lå 2 prosentpoeng bak Romney, og han har en to til én ledelse blant kvinner under 50.

Blant menn leder Romney med 1 prosentpoeng, mens Obama leder med 18 prosentpoeng blant kvinner i alle aldre.

Abortsyn skremmer

At Obamas støtte blant kvinner har økt så markert på en måned, skyldes trolig at Santorum har kalt prevensjon moralsk forkastelig, og at Romney har lovet å stanse støtten til Planned Parenthoods støtte til abort.

Romney har gjort det klart at han ikke vil forsøke å forby prevensjon om han blir president, men for å vinne stemmer blant konservative, har han på den annen side framstått fast i sin motstand mot abort.

Mandag sa tidligere president Bill Clinton i et intervju med ABC News at han tror det blir veldig tøft for Romney å vinne til høsten.

Han sa at Romney har en annen og vanskeligere utfordring enn han hadde.

– Vi måtte aldri snu på det vi sa i primærvalgkampen til hovedvalgkampen. Problemet som guvernør Romney har, er at man ikke riktig vet hva han står for: Han gjorde ditt, men han sier datt, sier Clinton.

Romney har aldri klart å overvinne skepsisen som de mest konservative republikanerne føler for ham fordi de frykter at han skal moderere sine synspunkter når han først er nominert, for å forsøke å trekke til seg moderate sentrumsvelgere.

Publisert: