Viktig valg for Merkels fremtid

Angela Merkels kristendemokratiske regjeringsparti CDU håper på seier i det viktige delstatsvalget i Niedersachsen søndag.

ELSKET OG HATET: I greske karikaturer har Merkel blitt hengt ut som en «ny Hitler», men slike grovheter ser bare ut til å gjøre henne mer respektert på hjemmebane.
Publisert:

Valglokalene i delstaten nord i Tyskland åpnet klokka 8 søndag morgen. I løpet av dagen skal 6,1 millioner stemmeberettiget avlegge sin stemme.

Les også: Klart for viktig delstatsvalg i Tyskland

- SDP må vinne

Ifølge meningsmålingene ser det ut til å bli et tett løp mellom Merkels sentrum-høyre-koalisjon og den rødgrønne opposisjonen.

Valget anses som en viktig indikator på utfallet av vaglet av nasjonalforsamling kommende høst. Spørsmålet er om tyskerne vil beholde statsminister Angela Merkel og hennes sentrum-høyrekoalisjon, eller om sosialdemokratene (SPD) har bedre odds til å ta over.

– SPD må vinne dette valget, hvis de skal ha håp om å slå Merkel til høsten, sier statsviter Gero Neugebauer ved Berlins Frie Universitet til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Merkels regjeringspartner sliter

- Vinden har snudd

Det er en stor nedgang for CDU/Fridemokratene siden målinger fra i sommer, der den borgerlige koalisjonen hadde et forsprang på 13 prosentpoeng på sosialdemokratene og de grønne.

– Vinden i Niedersachsen har snudd, og det føles overalt, sa delstatsminister David McAllister fra CDU til tysk TV etter et valgkampmøte lørdag kveld.

Niedersachsen har i ti år vært styrt av en CDU-FDP koalisjon, der David McAllister (CDU) har vært ministerpresident siden 2010. FPD sitter med CDU og bayerske CSU i sentralregjeringen i Berlin.

Sosialdemokratienes toppkandidat, Stephan Weil, ønsker å danne en koalisjon med De grønne. Hvis det blir rød-grønt flertall vil koalisjonen skyve maktbalansen i Forbundsrådet.

Alle parter håper denne gangen på en høyere valgdeltakelse enn i 2008, da bare 57 prosent av innbyggerne gikk til stemmeurnene. Aldri hadde valgdeltagelsen vært så lav i Niedersachsen.

Les også: Sjeføkonom Jan Andreassen: - Tyskland kommer aldri tilbake

Merkel mest populær

Det er 659 representatner i Forbundesrådet. I valget for fem år siden fikk CDU 42,5 prosent av stemmene og ble dermed det største partiet.

SPD fikk 30,1 prosent, mens FDP og De grønne fikk 8,2 prosent.

Hun er i dag Tysklands mest populære politiker, mye takket være sitt standhaftige forsvar av tyske interesser under eurokrisen.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no