Eksperter: Sverige er på randen av en finanskrise

En rekke eksperter mener boligprisfallet i Sverige nå gjør det mer sannsynlig med en finanskrise. 

FINANSKRISE? Eksperter hevder en finanskrise i Sverige kan være nært forestående.
Publisert: Publisert:

Finanssektoren i Sverige har forsynt det svenske boligmarkedet med store summer i flere år. Det har skapt en situasjon der boligsektoren er motoren i økonomien, mens eksportindustrien har bremset veksten.

Det kan skape en ny finanskrise hos «söta bror», skriver Daniel Suhonen fra tankesmien Katalys, Claes Belfrage fra University of Liverpool og Markus Kallifatides fra Handelshögskolan i en kronikk i Dagens Nyheter (for abonnenter).

Ifølge de tre har finanssektoren vokst seg for stor, både for økonomien og samfunnet, der den heller bensin på «boligbålet».

«Usikkerheten, ulikheten og den svekkede velferden som karakteriserer det svenske samfunnet er nært knyttet til finansialiseringen, som snart kan oppleve en krise», skriver kronikkforfatterne.

Svenske banker har nå verdier som er fire ganger større enn landets BNP.

De svenske kronikkforfatterne trekker frem sveitsiske UBS' rapport som sier at Stockholm er nummer to på listen over steder i verden hvor boligboblen er mest oppblåst. Kun Toronto i Canada kommer foran den svenske hovedstaden.

Les også

Vi deler boligprisfallet med svenskene. Eksperter tror de vet hvorfor

Kronikken er basert på en rapport tenketanken har publisert. I rapporten signert Belfrage og Kallifatides står det blant annet:

«Den svenske modellen karakteriseres dermed ikke lengre av en lønnsom eksportindustri og en reelt omfordelende velferdsstat, men derimot av et godt utbygd banksystem og et institusjonelt rammeverk som sikrer de sistnevntes fremgang på bekostning av det store flertallet.»

De siste månedene har Sverige blitt preget av boligprisfall, på samme måte som her hjemme.

Boligprisfall

Ifølge den svenske boligprisindeksen HOX har de svenske prisene falt 4,4 prosent de siste tre månedene.

I Stockholm alene er prisene ned 5,1 prosent de siste månedene, de siste 12 månedene har nå prisene falt 2,5 prosent i den svenske hovedstaden.

Da novembertallene fra det svenske boligmarkedet kom for to uker siden, fikk tallene skylden for et plutselig fall i den norske kronen.

E24 har tidligere snakket med eksperter som har sammenlignet boligprisfallet i Sverige med det norske.

Les også

Black Friday inntar det svenske boligmarkedet

Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer mente det ikke var overraskende at vi deler boligprisfallet med svenskene.

– Det er ikke nødvendigvis en direkte sammenheng, for utviklingen i boligmarkedet baserer seg også på økonomien i hvert land. Men det er flere paralleller mellom Norge og Sverige, sa Dreyer til E24 i midten av november.

I forrige uke ble det kjent at Veidekkes svenske datterselskap Veidekke Bostad ga kundene rabatter opptil en halv million i en form for black friday tilbud. Veidekke Bostads salgs og markedsføringsdirektør Malin Hart Randes understreket den gang til E24 at stuntet ikke var et desperat forsøk på å få solgt leiligheter.

Les også

Svenske boligpriser får skylden for kronefall

Les også

Black Friday inntar det svenske boligmarkedet

Les også

Plassmangel skaper «boligkrise» i Monaco

Publisert:

Her kan du lese mer om