Island frigir sparepenger

Island går med på å frigi sparepenger til EU-land.

SORT GULL: Kanskje kan Islands økonomi reddes av det sorte gull - oljen.
Publisert:

Island ble søndag enig med EU om å betale tilbake sparepengene til kunder i europeiske land.

Særlig Storbritannia og Nederland har ligget i en bitter strid med Island etter at regjeringen på øya nektet å ta ansvar for bankinnskudd i islandske banker i utlandet.

Etter at Icesave, datterselskapet til Islands største bank Landsbanki, frøs kontoene til britiske kunder i begynnelsen av oktober, benyttet den britiske regjeringen landets anti-terrorlover til å ta beslag i verdiene til de islandske bankene i Storbritannia.

Sent søndag kveld ble imidlertid Island enig med Storbritannia og en rekke EU-land om hvordan de skal betale tilbake sparepengene til flere tusen kunder i utlandet.

– Ifølge de retningslinjene vi har blitt enige om, vil Islands regjering sørge for å dekke bankinnskudd på islandske kontoer i samsvar med lovene for Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS), heter det i en pressemelding fra den islandske regjeringen.

Konflikten med Storbritannia og Nederland har forsinket prosessen med å få Islands finanssystem på beina, ettersom EU nektet å gå inn for IMFs krisepakke til Island før en avtale om utenlandske bankinnskudd var i orden.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om