Splittet om splitting

EU-kommisjonen krangler om telegiganter.

Publisert:

Venstre lanserte søndag forslaget om å splitte Telenor i to separate selskaper.

Partiet mener det er problematisk at Telenor

OSE

TEL

eier nettet hvor de selv konkurrerer mot andre tjenesteleverandører.

Venstre mener selskapet bør skille ut infrastrukturdelen av selskapet. Slik hindrer man at Telenor får sjansen til å gi seg selv konkurransefortrinn på telenettene.

Følg Telenor-aksjenBørs24

EU-krangel

Samtidig krangler EU-kommisjonen om et tilsvarende forslag.

Kommisærene klarer ikke å bli enige om hvorvidt selskaper som Deutsche Telekom og Spanske Telefónica bør kuttes i to, melder Financial Times.

Les også:

Neelie Kroes er EU-kommisær med ansvar for konkurranse. Hun mener at utskilling av nett-delen vil ramme investeringen i sektoren, og således være et hinder for teknologisk utvikling.

De som forsvarer tiltaket peker imidlertid på at telegigantene vrir konkurransen når de sitter på flere sider av bordet.

Allerede vurdert

Også tidligere har det blitt diskutert om Telenor burde splittes.

- Da Telenor ble delprivatisert på slutten av 1990-tallet overveiet man om man burde dele selskapet i et tjeneste- og et nettselskap. Politikerne kom imidlertid frem til at det ikke ville være lønnsomt, forteller informasjonssjef Arild S. Johannessen i Telenor Nordic til E24.

Han sier at nettmarkedene er i stadig utvikling. Et selvstendig nettselskap vil ikke ha det samme incentivet til hele tiden å være i takt med den teknologiske utviklingen.

Les også:

Svenske erfaringer

Venstre viser til erfaringer fra Sverige i sitt forslag. I sommer foreslo det svenske Post- og teletilsynet at TeliaSoneras aksessnett ble skilt ut i et eget selskap, fordi nettet ikke var åpent nok for konkurrentene.

Venstre påpeker at Telenor er tungt inne i Sverige, og således tjener godt på splittingen av Telia.

Les også:

Forskjeller

Johannessen mener at situasjonen i Sverige er en dårlig sammenlikning. Jara er Telenors grossist for telemarkedet, og er allerede regnskapsmessig skilt fra moderselskapet.

- Det som skiller Telenor fra Telia, er at vi ikke har hatt problemer med at maredet er lukket i Norge. Nettmarkedet er åpent, regulert og gjennomsiktig i Norge. I Sverige har markedet vært mindre åpent, og konkurrentene har hatt problemer med å komme inn, sier han.

Johannessen legger til at Telenor kjøper tilgang på telenettene fra Jara på samme måte som sine konkurrenter.

Han får medhold fra Post- og teletilsynet.

- I Sverige har det vært store problemer med å få tilgang til Telias nett for konkurrentene. Slik er det ikke i Norge. Nettene som eies av Telenor er mye mer åpne for konkurrentene, og vi mottar få klager, forteller informasjonsdirektør Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Post- og teletilsynet til E24.

Flere økonominyheter på E24

Publisert: