Bachelet lover store reformer i Chile

Michelle Bachelet (63) har planer om store reformer når hun nå for andre gang kan innta presidentkontoret i Chile.

REFORMKLAR: Michelle Bachelet kunne feire at hun for andre gang er valgt til Chiles president.

  • NTB
Publisert: Publisert:

Sosialisten Bachelet endte med rundt 62 prosent av stemmene, mot om lag 38 prosent til den konservative rivalen Evelyn Matthei i andre og avgjørende runde søndag.

– Jeg er glad for resultatet og seieren. Jeg skal være en president for alle i Chile, sa Bachelet til jublende tilhengere da resultatet var klart.

– Chile, nå er tiden kommet for å gjennomføre reformer, sa Bachelet, som har lovet å innføre 50 reformer i løpet av sine 100 første dager som president.

Øke skattene

Chile preges av store sosiale og økonomiske forskjeller. Bachelet regnes som en moderat sosialist, og hun gikk til valg med løfter om å minske ulikhetene. Hun vil blant annet øke skattene for næringslivet for å finansiere sosiale reformer og reformer i skoleverket. Skatteøkninger skal blant annet finansiere gratis skolegang.

Målet er å sørge for at alle unge chilenere skal kunne få seg utdannelse uavhengig av hva slags økonomisk bakgrunn de har.

– Denne triumfen er et lite skritt på veien mot de forandringene som vil komme i Chile, sier den 19 år gamle studenten Beatriz Jorquera, som var blant de mange tilhengerne av Bachelet som hadde samlet seg utenfor presidentpalasset for å feire seieren.

Populær

Bachelet var også president fra 2006 til 2010, den første kvinnelige presidenten i landets historie. Chiles valglov tillater imidlertid ikke at en president kan sitte i to sammenhengende perioder, men åpner for at en tidligere president stiller som kandidat på nytt etter at en annen har hatt vervet.

I sin første periode gjennomførte hun også store reformer, blant annet en omfattende pensjonsreform. Hun var svært populær og hadde en oppslutning på 84 prosent da hun gikk av i 2010.

Bachelet vant i midten av november første valgomgang, men oppnådde ikke halvparten av stemmene, og det måtte derfor avholdes en andre runde. Det hele endte med den klareste seieren i et presidentvalg siden demokratiske valg ble gjeninnført i Chile i 1989.

Barndomsvenner

Bachelet, som er utdannet barnelege, og motkandidaten Evelyn Matthei var barndomsvenner. Matthei er datter av generalen Fernando Matthei, som var en nær venn av Michelle Bachelets far, Alberto Bachelet, også han general.

Generalene og deres familier sto hverandre nær helt til Augusto Pinochets militærkupp 11. september 1973. Kuppet splittet vennskapet mellom de to familiene.

Fernando Matthei ble en av mennene i Pinochets innerste krets og hans militærjunta, mens Alberto Bachelet stilte seg på Salvador Allendes side. Bachelet ble torturert til døde i kjelleren til flyvåpenakademiet som Matthei var sjef for.

Publisert:

Flere artikler

  1. Brakseier for Bachelet i Chiles presidentvalg

  2. Chile hjemsøkes av arven etter Pinochet

  3. Chiles president har bedt alle ministerne gå av

  4. Allendes datter blir leder i Chiles sosialistparti

  5. Omkamp om presidenttittelen i Chile