Eksperter om Theresa Mays innvandringsskvis: – I en vanskelig situasjon
Britenes regjering vil kutte innvandringen fra EU, men britiske bedrifter trenger arbeidskraften - og eksperter tror innvandringskutt kan skade økonomien.
– Regjeringen er i en vanskelig situasjon der bedriftene krever å få tilgang til lavt kvalifiserte arbeidere fra EU, mens regjeringen samtidig har lovet å redusere innvandringen, sier Robert McNeil, assisterende direktør ved The Migration Observatory ved University of Oxford, til E24.
Ifølge Office for National Statistics jobbet det 2,29 millioner EU-innbyggere i Storbritannia i årets første kvartal.
Sysselsettingen blant EU-innvandrere var på 81,9 prosent i denne perioden. For briter var sysselsettingen på 75,6 prosent, ifølge Office for National Statistics.
– Det er høyere sysselsetting blant EU-arbeidere enn i den øvrige britiske befolkningen, noe som åpenbart er positivt, sier McNeil.
Han legger til at selv om innvandrere bidrar mye til økonomien, koster det også litt for det offentlige når flere trenger helsetjenester og skole.
Næringslivet er avhengige av EU-innvandring
Helsesektoren, hotellbransjen og landbruket er sektorer som ansetter mange innvandrere og som særlig vil rammes dersom innvandring fra EU skal begrenses.
Ifølge KPMG kommer 75 prosent av de ansatte i den britiske serveringsbransjen fra EU-land.
– Å miste disse personene kan bli ganske tøft, og det vil bety at noen sektorer kan ha vanskeligheter med å overleve, sier Christian Dustmann, professor i økonomi ved University College London, til CNN.
Storbritannias innvandringsminister Caroline Nokes sier til The Independent at regjeringen ønsker å få innvandringen ned til et «bærekraftig nivå».
– Derfor går vi gjennom visumrutinene for å sikre at prioriteten ligger ved de som gir et økonomisk bidrag til Storbritannia, eller som trenger vår beskyttelse, sier hun.
– Å forlate EU gir oss muligheten til å sette inn et innvandringssystem som fungerer for alle – næringslivet, lokalsamfunn, familier og individer, legger Nokes til.
«Big Business» gikk til kamp mot hard brexit – og vant
Regjeringen må velge
– Det er en forventning fra bedrifter at regjeringen vil støtte næringslivet, og prioritere sektorer som er avhengige av lavt kvalifiserte arbeidere, sier McNeil.
Han mener flere har en forretningsmodell som krever at de kan ansette mange mennesker til lave kostnader.
– Men den generelle holdningen i Storbritannia er at folket vil ha færre lavt kvalifiserte arbeidere og asylsøkere. Så det er spenninger på dette området, sier McNeil.
Innvandring var det viktigste temaet da britene bestemte seg for hva de skulle stemme ved folkeavstemningen om brexit, ifølge Ipsos i juni 2016.
– Regjeringen tolker avstemningen om å forlate EU som en avstemning mot innvandring. Til en viss grad er det korrekt, sier Heather Rolfe, forsker ved Storbritannias National Insititute of Economic and Social Research til CNN.
Britene er imidlertid mer innvandringsvennlige enn ved brexit-avstemningen. 47 prosent mener innvandring har en positiv innvirkning på økonomien, en økning fra 34 prosent i 2015, ifølge The National Centre for Social Research.
Lavere nettoinnvandring
Både Theresa May og tidligere statsminister David Cameron har satt som mål å redusere nettoinnvandringen til under 100.000 i året. Det har imidlertid oppstått tvil rundt om regjeringen ønsker å opprettholde innvandringsmålet, ifølge The Independent.
Flere britiske medier melder at nettoinnvandringen fra EU gikk ned i 2017. I nettoinnvandringen er de som reiser ut av landet trukket fra de som kommer til landet.
101.000 innvandrere fra EU er det det laveste nivået på fire år, skriver BBC.
Robert McNeil fra University of Oxford mener likevel man skal være forsiktig med tolkningen av tallene.
– Det er ikke et fall i innvandringen fra EU, men en økning i utvandringen. Dataene er litt kompliserte, og det er store feilmarginer, sier McNeil.
Rekordmange EU-borgere Storbritannia i 2017, da hele 139.000 emigrerte, ifølge BBC.
Totalt er nettoinnvandringen på 282.000 personer det siste året, og altså langt unna regjeringens mål om å kutte den til under 100.000.
– Regjeringen setter politikk over økonomien, som er et farlig spill, sier Heather Rolfe til CNN.
May kritiseres for «myk» brexitplan
Lav innvandring kan koste
Office for Budget Responsibility (OBR), som overvåker og analyserer Storbritannias offentlige økonomi, har regnet på konsekvensene for økonomien ved lav og høy innvandring.
Ifølge OBR kan høy innvandring, et scenario der Storbritannia har en nettomigrasjon på 245.000 i året, senke den offentlige gjelden som en andel av BNP med 30 prosentpoeng.
Lav nettoinnvandring på 85.000, altså godt innenfor regjeringens uttalte innvandringsmål, kan øke gjelden med 40 prosentpoeng innen 2067. Da kan gjelden havne på 300 prosent av BNP.
– Innvandring bidrar til økonomien ved at flere som arbeider betyr at flere betaler skatt og det er større etterspørsel etter varer og tjenester, sier McNeil.
De fleste innvandrerne fra EU er i arbeidsfør alder, legger han til.
Les også: Storbritannia kan bli snikmedlem i EFTA
Tenketank advarer
Ifølge tenketanken Global Future kan regjeringens innvandringskutt gjøre at Storbritannia taper to milliarder pund (21 milliarder kroner) i året fra 2018.
Den innvandringsvennlige britiske tenketanken anslår at landet fra 2023 kan tape 12 milliarder pund (129 milliarder kroner) i året, på grunn lav innvandring.
– Analysen viser at lavere innvandring betyr lavere offentlig investering, mer lån, eller høyere skatter. Hvis regjeringen når sitt ødeleggende mål om å redusere innvandringen til under 100.000 vil det skape et hull på mange milliarder i offentlige budsjetter, sier direktør i Global Future, Peter Starkings, i en pressemelding.