– Gresk finansminister-exit kan bedre forhandlingsklimaet

Yanis Varoufakis' overraskende avgang kan gjøre det lettere for grekerne i de kommende forhandlingene – i hvert fall på ett punkt.

BEDT OM Å GÅ: Den greske finansministeren Yanis Varoufakis skal ha blitt bedt om å gå av statsminister Alexis Tsipras i håp om at dette skal lette forhandlingene.

John Thys
  • Astrid Dalen
Publisert:

– Varoufakis er jo en retoriker, og han har blant annet uttalt at han heller ville kutte av armen sin enn å skrive under på en avtale uten løfter om gjeldslette. Men noen gjeldslette kommer de ikke til å bli tilbudt, sier sjeføkonom i Eika, Jan L. Andreassen.

Han mener derfor at i alle fall på dette punktet kan det bli lettere forhandlinger for grekerne, etter at den greske finansministeren Yanis Varoufakis trakk seg mandag morgen.

Meldingen om avgangen kom dagen etter at grekerne stemte nei til avtalen med kreditorene i EU og IMF i en folkeavstemning.

Sjeføkonom i Eika, Jan L. Andreassen.

Eika

– Fremmed fugl

Ifølge BBC skal statsminister Alexis Tsipras ha bedt Varoufakis gå av fordi han mente dette ville bedre forhandlingsklimaet. Likevel kom avgangen overraskende, fordi Varoufakis tidligere har uttalt at han ville gå dersom resultatet i folkeavstemningen ble ja.

I sin blogg skriver Varoufakis at han ikke lenger var ønsket på møtene i eurosonen, der eurolandenes finansminister samles for å drøfte krisen.

– Jeg bærer kreditorenes avsky med stolthet, sier han videre i blogginnlegget og poengterer at han er svært fornøyd med nei-avgjørelsen til det greske folk.

Les også

– Nå må Merkel organisere en «Grexit»

– Varoufakis var en fremmed fugl. Han er egentlig professor i Texas og ikke en del av «the establishment» i Hellas. Nå er det på tide at de politiske tungvekterne kommer på banen, og de må forstå at dette er et skjebneøyeblikk for nasjonen, sier Andreassen.

Les Varoufakis-profil på VG+:Pokerblikket

– Kommer til å trenge nødhjelp

Sjeføkonomen frykter uansett for fremtiden for grekerne.

– Bankene i Hellas er insolvente, og grekerne står med luen i hånden. Selv med den beste vilje fra europeerne, kan det ta flere måneder å komme til et sluttresultat i forhandlingene, tror Andreassen.

Se bildene: Ville jubelscener i Athens gater

Han sier videre at grekerne nå må ta den avtalen de blir tilbudt, og at det uansett utfall vil bli nød i Hellas.

– Allerede til høsten kan grekerne slippe opp for mat og medisiner, og de kommer til å trenge nødhjelp fra Europa, frykter Andreassen.

Les også

Forsker: – Et sterkt nei vil presse EU til innrømmelser

– Fremsto provoserende

Også Camilla Viland, analytiker i DNB, tenker umiddelbart at forhandlingsklimaet nå kan bli bedre.

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets

DNB

– Varoufakis hadde ganske ekstreme holdninger, og fremsto som en «urokråke» som virket provoserende på europeerne. Så alt annet likt, kan forhandlingsklimaet bli noe bedre, men noen stor forskjell vil det nok ikke utgjøre, tror Viland.

– Ikke så mye mer å gi

Hun påpeker at grekerne ikke kan gi så mye mer, i og med at folket har sagt at de ikke vil akseptere det tilbudet de har fått fra EU og IMF.

Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

Håkon Mosvold Larsen

– Det er uvisst om dette kommer til å endre hvor langt kreditorene er villige til å strekke seg. Det skal være noe møtevirksomhet i dag, men at vi får en avtale så raskt som i morgen er lite trolig, sier Viland.

– Synd at Varoufakis gikk av

Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Shakeb Syed, synes det er synd at Varoufakis har takket for seg som finansminister.

– Jeg merket meg blant annet at han sa før folkeavstemningen at han sa at vi kommer til å oppnå en avtale med kreditorene uansett resultat, og det viser at han har vært samarbeidsvillig, mener Syed.

Han tror likevel ikke at avgangen får så stor betydning i praktiske termer etter søndagens nei fra grekerne.

– Nå har regjeringen grobunn for å kunne være harder mo kreditorene, og statsminister Tsipras kommer til å være enda mer standhaftig enn han har vært. Varoufakis kunne fungert som en motvekt, men nå får vi altså ikke det, sier Syed.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Gresk avis: Tsipras revurderer Junckers forslag

  2. Varoufakis: – Vi kan ikke trykke drakmer

  3. Varoufakis anklager kreditorene for terrorisme

  4. Tiden er ute - nå har Hellas misligholdt

  5. Varoufakis: – Avtale på mandag