Pesoen styrker seg etter Hillary Clinton vant TV-debatten mot Donald Trump

Hvis du vil vite hvem som vant debatten mellom Clinton og Trump, må du ikke se på Twitter eller Facebook, ifølge valutaanalytiker. – Se heller på kursen mellom dollar og meksikanske peso.

GRUNN TIL Å SMILE: På tross av meningsmålinger som viste at Hillary Clinton klart vant TV-debatten i natt, mener Donald Trump at det var han som vant.

Foto: Mike Segar Reuters
 • Camilla Tryggestad Visjø
 • NTB
Publisert:

Hillary Clinton gikk av med en klar seier i TV-debatten med Donald Trump natt til tirsdag. Ifølge en CNN-måling utført rett etter debatten svarte 62 prosent at de mente Clinton vant.

Det gjorde at den meksikanske pesoen har styrket seg med nesten to prosent. Klokken 06.24 koster en dollar 19,48 peso, ned 1,96 prosent siden markedets åpning i Asia.

– Markedene så Clinton som en vinner i løpet av de første 15 minuttene, og pesoen styrket seg under det som trolig var pesoens travleste handel i Asia på flere år, sier valutaanalytiker Sean Callow ved Westpac i Sydney, til Reuters.

Ifølge valutastrateg David Bloom ved HSBC er det spesielt ett tegn å se etter om man vil vite hvem som vant debatten.

– Det finnes noe som heter et «Trump-termometer». Hvis du vil vite hvem som vant debatten, så må du ikke se på Twitter eller Facebook. Se heller bare på kursen mellom dollar og meksikanske peso.

De siste dagene har pesoen nådd rekordlave nivåer mot dollaren, som følge av at Trump har gjort det bedre på meningsmålinger, skriver CNBC.

Sterkt uenige om økonomi

Det første temaet da Hillary Clinton og Donald Trump møttes til debatt var hvordan USA skal «oppnå velstand». De to kandidatene er langt fra enige om hva som skal løfte økonomien, og det var til dels høy temperatur på scenen.

– Eksperter har sett på din plan og sier den vil koste landet 3,5 millioner jobber, mens min plan vil gi oss 10 millioner nye jobber, sa Clinton da de to debattantene begynte å bli varme i trøya.

Clinton sa hun ville satse på små bedrifter, fordi det er der fremtidens jobber vil bli skapt. Clinton påpekte også at hennes barnebarn fylte to år samme dag som debatten, og at hun derfor tenker mye på hva slags fremtid hun ønsker å bygge.

Les også

Advarer mot ustabile markeder under presidentvalget

Vil kutte i selskapsskatten

Trump sier derimot at han først og fremst vil stanse bedrifter som ønsker å forlate USA for på starte produksjon i utlandet, mens amerikanske jobber og inntekter går tapt.

– Vi må hindre dem i å dra, i stedet for å flytte ut og så selge sine produkter tilbake til USA uten å betale skatt. Mexico har for eksempel et momssystem der de slipper skatt på det de selger til oss.

Trump sier han vil kutte skatten for bedrifter fra 35 til 15 prosent. Clinton sier derimot at hun vil øke skatten for de rike og stenge skattesmutthull for bedrifter.

– Vi kan ikke gå tilbake til den politikken som utløste finanskrisen, blant annet med store skattekutt til de rikeste, mens ingen holdt et øye med finanssektoren. Du vil gi mer til de rikeste i håp om at dette deretter skal fordele seg videre nedover i økonomien, men det fungerer bare ikke.

Hun vil også bruke økte skatter til å innføre betalt barselpermisjon og sykedager og sørge for at folk kan ta høyere utdannelse uten å sette seg i gjeld.

Les også

Trump skal ha brukt sin veldedige organisasjon som privat pengebinge

– Jeg får vel skylden for alt

Clinton påpekte også at Trump har vært heldig i livet, som kunne starte med et millionlån fra faren sin og ga ham æren for å ha gjort det bra etter det. Samtidig påpekte hun at hennes egen far drev i det små og at det har fått henne til å innse at man må satse på middelklassen for å løfte økonomien.

Trump gjentok at han vil reforhandle USAs handelsavtaler. Blant annet kalte han NAFTA-avtalen noe av det verste som har skjedd USA, og han ga Clinton skylden for dette – og for mye annet han mener har gått galt de siste tiårene.

– Jeg får vel snart skylden for alt, svarte Clinton og fikk replikken «hvorfor ikke?» fra Trump, noe hans tilhengere i salen tydelig satte pris på.

Hyppige stikk

I tillegg til å snakke om politikk og planer for landet, kom begge to med hyppige stikk i løpet av den halvannen timer lange seansen.

– Clinton var mer aggressiv med personangrep enn jeg hadde ventet. Hun klarte å irritere Trump ved å stille spørsmål om både penger og forretningspraksisen hans, noe vi vet irriterer ham, sier USA-kjenner Jan Arild Snoen.

Også Trump kom med flere angrep, men Snoen mener den republikanske kandidaten tapte seg etter hvert.

– Han avbryter, han kommer med resonnementer uten hode og hale og han kommer med noen bombastiske uttalelser om seg selv.

Trump snakket blant annet om at han hadde «det beste temperamentet» til å være president, noe som påkalte smil og humring fra Clinton.

Krangel om Trumps ligning

Trumps ligning – og mangel på åpenhet om den – ble igjen et tema i nattens debatt.

Donald Trump har hittil ikke villet offentliggjøre ligningen sin, og i nattens økonomidebatt dukket den opp nok en gang. Trump unnskyldte seg først med at skatteetaten driver bokettersyn hos ham, før debattleder Lester Holt påpekte at det ikke er til hindring for at Trump går ut med tallene sine.

– Jeg skal vise alt den dagen Clinton offentliggjør samtlige av sine over 30.000 eposter, parerte Trump.

Dermed gjentok han en velkjent betingelse, samtidig som han fikk minnet publikum på Clintons bruk av en privat epostserver da hun var utenriksminister.

Clinton sier det var en feil og beklaget, men sier hun tror den egentlige grunnen til at Trump ikke vil vise fram ligningen sin, er at den vil vise at han ikke betaler føderal inntektsskatt, noe som skal ha kommet fram i forbindelse med en søknad om kasinolisens tidligere.

– Hvis jeg ikke betalte inntektsskatt, er det fordi jeg er smart. Ligningen gir uansett ikke noe godt bilde av noens økonomiske situasjonen. Da snakker vi om finansiell åpenhet. Jeg kan gi deg navn på en haug med banker nå, hvis du vil, sa Trump.

Les også

Advarer mot ustabile markeder under presidentvalget

Les også

Fersk statistikk: Trump i føringen

Les også

Trump skal ha brukt sin veldedige organisasjon som privat pengebinge

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Hillary Clinton
 3. Donald Trump

Flere artikler

 1. Markedene etter debatten: Ingen klar vinner

 2. Ekteparet Clinton tjente 10 millioner dollar i fjor

 3. Warren Buffett slår tilbake mot Trumps skatteutspill

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette tror økonomene skjer om Trump vinner

 6. NY Times: – Trump kan ha unngått skatt i 18 år