Stormaktenes handelskrig

Bloomberg: USA vil ikke fjerne toll på minst ti måneder

Dagen før den delvise handelsavtalen mellom USA og Kina skal signeres, melder nyhetsbyråets kilder at tollen som er innført på kinesiske varer ikke fjernes før etter presidentvalget. Stemningen surner på Wall Street.

HANDELSBREMS: Kina og USA har innført skyhøy toll på hverandres varer i handelskrigen, noe som har rammet internasjonal handel og økonomisk vekst.
  • André Haugen
Publisert:

USA vil ikke fjerne milliardtollen de har innført på kinesiske importvarer før etter det amerikanske presidentvalget, opplyser kilder med kjennskap til saken til Bloomberg News.

De amerikanske børsene tapte umiddelbart terreng etter meldingen, men har hentet seg noe inn i tiden som har fulgt. En knapp time før stengetid er Dow Jones såvidt i pluss, mens S&P 500 og Dow Jones fortsatt er i minus for dagen.

Samtidig faller rentene på amerikanske statsobligasjoner.

Kina må overbevise

Ifølge Bloombergs kilder er en betingelse for tollkutt at Kina overholder «fase én»-avtalen, som etter planen skal signeres onsdag.

Uansett er USA og Kina inneforstått med at amerikanerne ikke vil kutte noen toll som allerede er innført før minst ti måneder etter at avtalen er signert, ifølge nyhetsbyrået.

Les på E24+

Les mer: (+) Dette kan vi forvente oss av markedene i 2020

Etter dette vil USA gå gjennom prosessen og vurdere om de vil fjerne noe av den samlede tollen, som er innført på kinesiske importvarer verdt 360 milliarder dollar, tilsvarende nesten 3.200 milliarder kroner etter dagens kurs.

Denne evalueringsperioden er ikke ventet å være en del av avtaleteksten. Amerikanske myndigheter har varslet at det 86 sider lange dokumentet vil bli offentliggjort i forbindelse med signeringen.

– Jeg har alltid forventet at disse tollene vil bli værende frem til vi får en fase to-avtale. Vi blir ikke kvitt disse tollene, som er et lodd for veksten i handel i produksjon, sier Bleakley Advisory Groups investeringsdirektør, Peter Boockvar, til CNBC.

Varslet redusert toll

Som en del av den delvise handelsavtalen har imidlertid USA gått blitt enig med Kina om å utsette en planlagt tolløkning på kinesisk import.

Det amerikanske finansdepartementet har tidligere sagt at de vil redusere tollsatsen på kinesiske varer verdt 120 milliarder dollar til 7,5 prosent. Donald Trump har sagt at tollen på 25 prosent på varer verdt 250 milliarder dollar vil bli værende.

Les også

Les også: Kina bekrefter at de signerer første del av handelsavtalen 15. januar

Kina har på sin side forpliktet seg til å blant annet kjøpe flere landbruksprodukter fra USA.

Avtalen omfatter strukturelle endringer fra Kina på områder som åndsverk, teknologioverføring, landbruk, finansielle tjenester og valuta, opplyste USAs handelsrepresentant Rober Lighthizer i en melding da avtalen ble kunngjort.

Kina må bevise at de kan overholde handelsavtalen (for abonnenter)
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Stormaktenes handelskrig
  2. USA
  3. Kina
  4. Wall Street

Flere artikler

  1. Amerikanske kyllingføtter kan markere vendepunkt

  2. Kina halverer tollsatsene på flere hundre amerikanske varer

  3. USA: Avtalen inneholder ikke tollreduksjon

  4. Bloomberg: Kina-avtale mangler bare Trumps underskrift

  5. WSJ: USA og Kina planlegger utsettelse av nye tolløkninger