Britene ut av EU

Brexit-dagen i London: – Jeg hadde glemt at det skjer i dag

Glede, likegyldighet – og bitre tårer. Midnatt fredag forlater britene offisielt EU. Reaksjonene «down the pub» var blandet.

Isaac Nketiah, Leonor Araújo og Hannah Jeffery tenker lite på at fredag er brexit-dagen.

Julia Kirsebom Thommessen
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:,

LONDON (E24): – Mange av kundene våre vil feire brexit. Samtidig vil vi fortsette å være venner med våre europeiske naboer, og tilby drikkevarer til gode priser, sier grunnlegger Tim Martin i en pressemelding fra Wetherspoons.

Wetherspoons er en av Storbritannias største pub-kjeder, og styrtrike Tim Martin er en kjent støttespiller av Leave-kampanjen - som arbeidet for å få britene til å forlate unionen i 2016.

Natt til lørdag forlater Storbritannia offisielt EU, og i den anledning tilbyr Wetherspoons’ rabatter på flere europeiske og britiske drikkevarer, i et tilbud kalt «Let’s stay friends», eller «la oss forbli venner».

Men det virker ikke som om Martin har rett i at kundene vil samles for å feire brexit-dagen, ifølge flere E24 møter på en Wetherspoons-pub sentralt i London fredag ettermiddag.

Les også

Brexit skjer fredag: Frykter Norge havner bak i køen

Ville stemt «remain»

Natalie Clark er på puben sammen med foreldrene Dianne og Austin.

Men det er ikke brexit som er grunnen til at de er ute på fredagskvelden - det er bursdagen til Dianne som skal feires.

– Det er bursdagen min, så vi er bare her for å feire den, istedenfor å tenke på brexit. Det har jeg ikke tenkt på en gang, sier Dianne Clark til E24. Hun stemte for å bli i unionen.

– Jeg var ikke gammel nok til å stemme, men jeg ville nok også stemt for å bli i EU, sier Natalie Clark.

– Gråt før klokken ni

Ikke alle møtes på puben over et glass fredag kveld.

Norsk-britiske Millicent Scott Brooks holder seg hjemme på brexit-dagen, og flagger på halv stang.

– Jeg er en voksen dame, men jeg gråt før klokken ni i dag. Det er en trist og vanskelig dag for meg og mange andre som ville bli i EU, sier Scott Brooks til E24.

Scott Brooks og ektemannen har tidligere stilt til parlamentsvalg for liberaldemokratene i Storbritannia.

Norsk-britiske Millicent Scott Brooks har grått fordi Storbritannia forlater EU på fredag kveld.

Privat

– Jeg tror både briter og utlendinger tar for lett på brexit. De tror ingenting vil forandre seg, at dette ikke angår dem og bare er politikk. Det kommer de til å angre på, sier hun.

Selv har Scott Brooks britisk statsborgerskap, så hun er ikke bekymret for om hun får bli i Storbritannia.

– Det er utrolig trist at vi har tapt slaget om EU-medlemskap, sier Scott Brooks, og tar en pause før hun legger til;

– Foreløpig.

Vennene Paul O’Connor og Matthew Bedford er ikke på puben på grunn av brexit, og er lei av problematikken. Selv ville de bli i unionen.

Julia Kirsebom Thommessen

– Jeg er bekymret

Flere E24 snakker med på Wetherspoons var ikke gamle nok til å stemme i 2016, da folkeavstemningen tok sted. Blant dem er Isaac Nketiah, Leonor Araújo og Hannah Jeffery, som heller ikke er på puben fredag på grunn av brexit.

– Vi er her for å feire at vi kom oss gjennom første skoledag. Jeg hadde glemt at det var i dag vi går ut av EU, sier Jeffery til E24.

Både hun og Nketiah understreker at de ville ha stemt for å «remain», altså bli i unionen, hadde de hatt stemmerett i 2016.

Vennegjengen studerer på Parsons i London. Jefferey og Nketiah, som er britiske, har tenkt lite på dagen, men portugisiske Araújo er bekymret for fremtiden.

– Jeg er bekymret. Jeg flyttet hit med familien min for seks år siden, og har ingen anelse om hvordan jeg skal søke om permanent oppholdstillatelse. Jeg er ikke redd, men jeg er litt stresset, sier Araújo til E24.

Les også

Boris Johnson: – Teppet går opp for en ny akt

London-innbyggerne er «pro-EU»

I 2016 stemte 52 prosent av britene for å forlate EU. Av de 48 prosentene av befolkningen som stemte i mot brexit, er en stor andel bosatt i London.

Et overveldende flertall i den britiske hovedstaden ville forbli i unionen.

Leah Calvert, Paul O’Connor og Matthew Bedford stemte for å bli i EU under folkeavstemningen for nesten fire år siden. Likevel er de ikke på puben fredag ettermiddag for å sørge over det som har vært.

BREXIT-TILBUD: Pubkjeden Wetherspoons har en eier som er kjent for å være pro-brexit. Dermed ble det tilbud om billige drinker på brexit-dagen. Her fra en pub i London.

Julia Kirsebom Thommesen

– Vi diskuterte det tidligere, men ingen av oss føler på at det er brexit-dagen i dag, siden det skal være en overgangsfase de neste elleve månedene. Ingen av oss tror vi en gang kommer til å forlate EU i desember, sier O’Connor til E24.

Mye gjenstår før Storbritannia er fullstendig ute av EU. Lørdag går startskuddet for forhandlingene mellom EU og Storbritannia, som skal pågå de elleve neste månedene.

– Ingenting endrer seg i morgen. Det kommer ikke til å endre noe over natten for noen av oss, det føles ikke noe annerledes, sier O’Connor.

Les også

Javid avviser britisk tilpasning til EU-regler

– Det har vart så lenge nå, og vært så mange symbolske øyeblikk, så frem til vi faktisk er ute og konsekvensene er her, vet vi ikke hva som kommer til å skje, legger Bedford til.

Calvert understreker at de synes det er trist å forlate unionen Storbritannia har vært en del av de siste 47 årene.

– Jeg gleder meg til vi slutter å snakke om det, for det er ganske frustrerende og distraherende. Det er ikke resultatet vi ønsket oss, men nå blir det greit å få det overstått, sier Calvert til E24.

Les også

Norwegian om Brexit-fredagen: – Vi flyr som normalt

Les også

Må forhandle frem ny fiskeriavtale med EU – verdi på 8. mrd kroner

Les også

Britiske fiskere håper brexit skal gi importbrems

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Brexit
 3. Storbritannia
 4. EU
 5. London
 6. Folkeavstemning
 7. Forhandling
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Storbritannia er ute av EU – for første gang krymper unionen

 2. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

 3. EU-parlamentet sa ja to dager før brexit

 4. Annonsørinnhold

 5. Britene går ut av EU. Snart må vi diskutere når Norge skal inn

 6. Betalt innhold

  Dette er selskapene som kan gå på børs i Europa i 2020