Coronaviruset strammer grepet om verdensøkonomien – flere land frykter for veksten

Lungeviruset fortsetter å spre seg, samtidig som dødstallene stiger. Flere land frykter nå at lungeviruset vil ramme deres økonomiske vekst.

SJEKKES: En rekke myndigheter har innført strenge helsekontroller av reisende. Her måles kroppstemperaturen til en reisende i Beijing.
 • Amalie Frøystad Nærø
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Siden det dødelige viruset brøt ut på et marked i den kinesiske millionbyen Wuhan i desember, har det spredd seg verden rundt. Det er blant annet påvist smitte hos personer i USA, Australia, Frankrike, Japan, Malaysia, Singapore og Sør-Korea.

Verdens helseorganisasjon (WHO) følger situasjonen nøye. Samtidig som en rekke land har innført tiltak i forsøk på å begrense videre spredning, frykter myndigheter de økonomiske konsekvensene.

I Kina har reiserestriksjonene ført til sterk nedgang for passasjertrafikken i Kina, og internasjonale selskaper har stengt butikker og hentet ut ansatte.

På en pressekonferanse søndag opplyste myndighetene i landet at antall reisende med fly falt med 41,6 prosent på denne dagen, at reisende med tog falt med 41,5 prosent, og at trafikken på veier falt med 25 prosent, ifølge CNBC.

Les også

Dette skjer hvis coronaviruset blir påvist i Norge

KRISETILSTAND: En pasient får hjelp av ambulansepersonell utenfor et sykehus i Wuhan.

Vil ramme hardt

I Japan mener økonomer at det nye viruset kan få større konsekvenser for den økonomiske veksten enn Sars-utbruddet i 2003.

De siste årene har turisme blitt stadig viktigere for landet, og kinesiske turister er de som legger igjen mest penger. Siden fredag har en rekke kinesiske byer blitt satt i karantene, og over 50 millioner kinesere er rammet av transportforbud.

– Hvis antall turister fra Kina til Japan de tre neste månedene går ned i samme tempo som det gjorde under Sars-utbruddet, vil den økonomiske veksten synke 0,2 prosent, sier Shuji Tonouchi i Mitsubishi UFJ Morgan Stanley til Bloomberg.

Dersom utbruddet varer et helt år kan det føre til en nedgang på 0,45 prosent, mener økonom Takahide Kiuchi hos Nomura Research Institute.

Les også

H&M stenger 13 butikker i Kina etter virusutbrudd

SINGAPORE: Søndag bekreftet myndighetene i landet et fjerde tilfelle av viruset.

Vurderer støttetiltak

I Singapore er så langt fire personer bekreftet smittet.

– Vi er sikre på at det vil påvirke vår økonomi, våre selskaper og forbrukertillit i år, spesielt ettersom situasjonen er ventet å vare en stund, sa landets handelsminister Chan Chun Sing mandag ifølge Reuters.

Myndighetene i Singapore vurderer nå å innføre støttetiltak for sektorer som er ventet å bli hardt rammet. Ifølge handelsministeren kan dette blant annet dreie seg om kutt i eiendomsskatt, rabatter og kutt i arbeidsgiveravgift.

I fjor hadde Singapore en økonomisk vekst på 0,7 prosent. Det er den laveste veksten i landet på ti år.

Hør podkasten Verdens Gang: Skal vi frykte det dødelige lungeviruset i Norge?

Les også

Legemiddel-aksjer skyter fart etter utbrudd av mystisk sykdom i Kina

BANGKOK: Reisende beskytter seg mot smitte med munnbind på togstasjonen i Bangkok.

Frykter nedgang i Australia

Ifølge Moody’s vil viruset også få betydning for Australia, og ramme reisesektoren kraftig.

Kinesiske turister står nå for over 15 prosent av korttidsreisende til landet, mot fire prosent i 2003, skriver CNBC.

Antall mennesker fra Kina som reiser til og fra australske flyplasser er dermed betraktelig høyere nå enn det var under Sars-utbruddet.

– Enhver nedgang i passasjervolumet vil bli utfordrende for australske flyplasser, sa Arnon Musiker i Moody’s til CNBC før helgen.

Mandag bekreftet helsedirektør Kerry Chant i New South Wales at en 21 år gammel kvinne har testet positivt på virusprøvene. Kvinnen ankom Sydney før helgen, med det siste flyet som tok av fra Wuhan før transportforbudet ble innført.

Les også

Mener Oslo Børs er mer virusutsatt enn andre børser

BEKREFTET: En kvinne i New South Wales er bekreftet smittet, opplyste helsedirektør Kerry Chant mandag.

Krisemøte

Sykdomsutviklingen har tynget børsene verden over i flere dager.

Mandag hever Sør-Korea beredskapsnivået i landet etter videre spredning av viruset, melder Yonhap. Ifølge nyhetsbyrået vil myndighetene holde krisemøte og diskutere den økonomiske situasjonen tirsdag.

Sør-Koreas president Moon Jae-in ber mandag om at alle som har ankommet landet fra Wuhan blir undersøkt.

Forrige uke falt oljeprisen over fem dollar. Flere eksperter mener risikoen for at oljeetterspørselen faller på bakgrunn av virusutbruddet er det som driver oljeprisen nedover.

Mandag morgen er prisen på nordsjøoljen ned ytterligere 2,18 prosent fra fredag. Dette er første gang oljeprisen bikker under 60 dollar fatet siden begynnelsen av november.

Les også

Oljeprisen og Tokyo-børsen faller etter nye virusdødsfall

Dødstallene stiger

Kinesiske myndigheter opplyser mandag at 2.744 personer i landet er bekreftet smittet. Tilstanden til 461 av dem er betegnet som kritisk. I tillegg stiger dødstallene jevnlig, og så langt er 80 personer døde.

Under en pressekonferanse i helgen opplyste helsemyndighetene i landet at viruset har en inkubasjonstid på ti dager, og at lungeviruset smitter allerede før man merker symptomene.

Rundt fem millioner mennesker reiste fra Wuhan før myndighetene satte byen i karantene.

Mandag morgen melder AFP at Mongolia stenger grensen til Kina for biltrafikk. Samtidig stenger de skoler som følge av virusfrykten.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Wuhan
 3. Singapore
 4. Australia
 5. Kina
 6. Sør-Korea
 7. Japan

Flere artikler

 1. 56 millioner berørt av reisebegrensninger i Kina

 2. Flere kinesiske byer settes i karantene - dødstallene stiger

 3. Hongkong innfører drastiske tiltak for å begrense virusspredning

 4. USA fraråder amerikanere å reise til Kina

 5. Wuhan-viruset rammer selskaper over hele verden