Dronningen godtar Boris Johnsons ønske om å suspendere Parlamentet i september

Pundet svekket seg noe umiddelbart etter nyheten, men bevegelsen er begrenset.

GODKJENT: Boris Johnson fikk det som han ville. Dronning Elizabeth har godkjent at Parlamentet kan suspenderes frem til trontalen. Her fra da de møttes i slutten av juli.

Foto: Victoria Jones Pa Photos
  • André Haugen
  • NTB
Publisert:,

Den britiske monarken møtte medlemmer av sitt kongelige råd – The Privy Council – på slottet Balmoral i Skottland onsdag. Der ga hun det formelle samtykket til at Parlamentet suspenderes «ikke tidligere enn mandag 9. september og ikke senere enn torsdag 12. september».

Pundet svekket seg noe umiddelbart etter nyheten, men bevegelsen er begrenset.

Et pund koster etter kort til 11,037 kroner, ned fra 11,044 like før. Det er likevel et lite stykke ned fra dagens topp på 11,081 kroner.

I løpet av dagen har pundet blitt svekket 0,51 prosent mot euro og 0,64 prosent mot dollar.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette er en hard brexit, og derfor er risikoen nå større for at den inntreffer

Det er etter å ha vært ned så mye som 1 prosent like etter at nyheten om kravet ble kjent.

– Markedet ble helt klart tatt på sengen, og dette skjedde på et tidspunkt hvor pundet hadde hentet inn noe av det tidligere brexitdrevne tapet, sier senioranalytiker Craig Erlam i Oanda.

Fiona Cincotta i Cityindex påpeker på sin side at bunnen ikke nødvendigvis er nådd, men at pundet kan falle ytterligere.

En knapp uke

Konsekvensen av at Parlamentet nå suspenderes like før brexit-fristen innebærer at parlamentarikerne neppe får tid til å vedta lover som kan hindre Boris Johnson i å ta Storbritannia ut av EU uten en avtale 31. oktober.

Statsministeren ba onsdag morgen Dronning Elisabeth om å midlertidig «stenge» Parlamentet frem til trontalen 14. oktober, ifølge et brev fra Johnson til parlamentarikerne.

Parlamentet trer sammen neste uke. Tirsdag ble Labour-leder Jeremy Corbyn enig med andre ledende opposisjonspolitikere om å kjempe sammen mot en hard brexit ved å bruke lovvedtak.

Statsministerens nye plan gjør at Corbyn og opposisjonen får dårlig tid, med så lite som en knapp en knapp uke på seg. Likevel har han sagt at han vil forsøke å få gjennom et vedtak.

Les også

Boris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»

Johnson har avvist at det dreier seg om et forsøk på å gjøre det vanskelig for brexitmotstanderne.

– Det er helt usant. Vi skal legge fram et nytt program med lovforslag rettet mot kriminalitet og helsevesenet og sikre at vi har den finansieringen vi trenger til utdanning, sier Johnson, ifølge Sky News. Han legger til at det vil bli godt med tid til å diskutere brexit både før og etter et «avgjørende» EU-toppmøte 17. oktober.

– Ikke sett i fredstid

NTNU-professor Kristian Steinnes mener britene aldri har vært så nær en «no deal» som nå, ifølge VG.

– Hva Johnson gjør, er en veldig spesiell måte å ta tilbake kontrollen over situasjonen på. Vi har ikke sett dette i fredstid før, sier Steinnes til avisen.

Det er vanlig at Parlamentet stenges i en kort periode før trontalen, men det skjer stort sett i forbindelse med nyåpning etter valg. I trontalen presenterer regjeringen sitt nye program og nye lovforslag.

Formelt trer Parlamentet vanligvis sammen for ett år av gangen, men den inneværende perioden har vart siden valget i juni 2017.

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Johnson vil suspendere Parlamentet

  2. Presset Boris Johnson sier at han ikke ønsker nyvalg

  3. Enstemmig høyesterett annullerte suspensjonen av Parlamentet

  4. Annonsørinnhold

  5. Nok et nederlag for Boris Johnson: – Dette lovforslaget stopper i praksis forhandlingene

  6. Forslag om nyvalg avvist i Parlament igjen