Norge forbereder seg på Brexit: Frykter kø og kaos

– Det hjelper lite at trailerne med norsk sjømat har alle papirer i orden, hvis de blir stående som nummer 3999 i kø ved grensen. Det er en X-faktor, sier fiskeriministeren.

BREXIT: Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen møtte onsdag representanter fra næringslivet for å forberede seg på Brexit.

Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
  • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Regjeringen forbereder seg på at Storbritannia forlater EU i høst. Onsdag møtte de representanter fra næringslivet med en oppfordring om å sikre seg så godt som mulig.

– Vi har kontroll på det som er mulig å ha kontroll på, men usikkerheten er stor, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til E24.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Frode Hansen, VG

Kaos på grensen

En av utfordringene er kapasiteten på grensen til Storbritannia.

– Norsk sjømatnæring kan komme i en situasjon hvor vi har inngått helt fine avtaler om handel med sjømat, men så kommer de til en grense uten tilstrekkelig kapasitet. Da kan de bli stående flere døgn i kø med fersk fisk om bord. Det skaper bekymring, sier utenriksministeren.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik sier dette er noe som er vanskelig å forberede seg på, og utenfor norsk kontroll.

– Det er en utfordring. Vi må forvente at britiske myndigheter setter inn nok kapasitet, men det er en X-faktor. Vi må forberede oss på mye, men det er ikke alt vi klarer, noe er også opp til andre, sier han til E24.

Ellers er ministeren optimistisk med tanke på norsk lakseoppdrett etter brexit.

– Vi kommer til å finne gode løsninger for oppdrettsnæringen, det er ikke den store biten, sier han.

– Det kan også dukke opp nye muligheter når britene forlater EU. Da kan det være at Norge får samme toll som Polen, Danmark og Frankrike, noe som gjør at vi kan konkurrere i et bearbeidingsmarked inn mot Storbritannia, legger han til.

Mari Sundli Tveit, direktør for politikk i NHO.

Foto: Camilla Knudsen

– Uhyre krevende

NHO understreker at det fortsatt er mye som gjenstår av brexit-forberedelser og mye som er umulig å forberede seg på.

– Vi er også engstelige for kø og kaos og det som kan oppstå på grensene i kjølvannet av særlig en hard brexit, sier Mari Sundli Tveit, NHOs direktør for politikk.

– Det kommer til å være uhyre krevende å forberede seg på.

NHO er forøvrig særlig bekymret for tjenestesektoren, som bortsett fra olje og gass, er større enn varehandelen med Storbritannia.

– Det er veldig viktig at bedriftene ikke senker skuldrene fordi noen avtaler er på plass og tenker at nå er alt i orden, for det er det ikke, sier hun.

Kvoteforhandlinger i fare

På kort sikt ser fiskeriministeren størst utfordring knyttet til forhandlinger om fiskerikvoter, som allerede burde vært i gang.

Mens Norge tidligere har forhandlet med EU om dette, fører brexit til at det også må forhandles separat med Storbritannia. Avtaler på dette området er avgjørende for fiske som skjer allerede fra 1. januar.

– Med flere parter vil det også være flere krav. X-faktoren her er hva som skjer mellom EU og Storbritannia, så her har vi en utfordring.

Neste uke drar han derfor til London for å forsøke å sikre norske fiskeriinteresser.

Utsettelse av brexit?

Mens den britiske statsministeren har gått inn for en brexit senest 31. oktober, koste hva det koste vil, medførte tirsdagens nederlag i det britiske parlamentet at sjansen for en utsettelse til neste år øker.

– Er det en fordel for Norge om brexit utsettes?

– For oss er ikke tidsfaktoren så avgjørende. Det er viktigere at det kommer en beslutning både om hvilken type Brexit det blir, hard brexit eller med en avtale, og ikke minst at vi kan begynne å forhandle om det fremtidige forholdet med Storbritannia, sier utenriksministeren.

Tirsdag meldte også Sky News at den britiske gruppen av brexit-forhandlere er kuttet til under en fjerdedel av sin opprinnelige størrelse.

– Hverken vi eller EU har startet å forhandle om tjenestesektoren, som er svært viktig, og hvis de da har liten forhandlingskapasitet og det skjer mye samtidig, så er det helt åpenbart en stor bekymring, sier Eriksen Søreide.

– Vi er klare til å forhandle i morgen, hvis britene er villige til det, tilføyer hun.

Ministeren sier det er vanskelig å forholde seg til at det bare er enighet om én ting i parlamentet, nemlig at de ikke ønsker en hard brexit.

– Vi må bare forberede oss på alle utfall. Vi må sannsynligvis regne med at brexit-diskusjoner kommer til å pågå i mange, mange år fremover, sier hun.

Les også

Statsminister Johnson vil ha nyvalg 15. oktober

Les også

Mulig brexit-utsettelse – dette skal Parlamentet debattere

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. Laks
  3. Sjømat
  4. NHO

Flere artikler

  1. Brexit-deadline nærmer seg: Fiskeriministeren frykter overraskelser

  2. Søreide: Dette gjenstår for Norge og Storbritannia etter Brexit-enigheten

  3. Eriksen Søreide om brexit-avtalen: Kan ikke erstatte EØS

  4. Boris Johnson trolig ny statsminister: – Kan dessverre få store konsekvenser

  5. Tyskland ser økt risiko for hard brexit