«Ubehagelig svak» prisvekst i Danmark skaper bekymring

Økonomer frykter for en mulig deflasjonsspiral i Danmark etter at ferske prisveksttall overrasket i negativ retning.

SVAK PRISVEKST: Inflasjonen i Danmark har svekket seg tre måneder på rad. Økonomer frykter for utviklingen.

Foto: Sara Berge Holmberg VG
Publisert:

– Det er slående at inflasjonen er så ubegripelig lav, til tross for en seks år lang økonomisk oppsving og rekord i sysselsettingen, sier Sydbank-økonom Søren Kristensen i en Bloomberg Terminal-artikkel.

Forrige uke viste ferske konsumpristall for juni en tolvmånedersvekst på kun 0,6 prosent. Det var mindre enn ventet, ifølge Bloomberg.

Med det har den danske inflasjonen svekket seg i tre måneder på rad. Prisene falt også 0,2 prosent fra mai. Det skaper bekymring.

– En kan begynne å frykte at en deflasjonsspiral vil slå inn over den danske økonomien, sier Kristensen.

Japansk oppskrift

Prisene på sko og klær er nå ned 10 prosent sammenlignet med nivået i 2015 mens transportkostnadene har falt med 15 prosent.

I andre enden av skalaen finner vi hotell og restauranter som har opplevd en prisvekst på 9,9 prosent i samme periode.

SJEFØKONOM: Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

Foto: Frode Hansen VG

– Danmark følger egentlig den japanske oppskriften, hvor svak økonomisk vekst, globalisering og nye teknologier over tid undergraver vekstevnen i store deler av næringslivet, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til E24.

Han mener at hvorvidt inflasjonen ligger like over eller like under null kommer i annen rekke.

Det bekymringsfulle er at prisveksten er «ubehagelig svak», forklarer han.

Forventer rentekutt

Dansk økonomi nådde toppen, relativt til andre land, så tidlig som i 2006, forteller Andreassen. Da sprakk også bolig- og kredittmarkedet.

– De første årene deretter var preget av konsolidering, selv om Danmark var tidlig ute med aggressive rentekutt for å hindre at kursen på danske kroner skulle bli for sterk sammenlignet med euroen, sier han.

Og i senere år har dansk økonomi ifølge sjeføkonomen lidd av de samme utfordringene som vi ser i store deler av Europa i dag. Det er lav befolkningsvekst, sentralisering (til København og Århus) samt mange konkurransesvake bedrifter.

– Så når Den europeiske sentralbanken etter alt å dømme kutter rentene videre ned i negativt lende, vil nok Danmarks Nationalbank følge på, sier Jan Ludvig Andreassen.

Danmark har hatt negative renter i syv sammenhengende år nå. Bankenes innskuddsrente har siden januar 2016 ligget uendret på -0,65 prosent.

Foto: Danmarks Nationalbank

Her kan du lese mer om