Kaine blir Clintons visepresidentkandidat

Hillary Clinton bekrefter at Virginia-senator Tim Kaine blir hennes visepresidentkandidat til valget i november.

KONTROVERSIELT: Hillary Clinton og Tim Kaine sammen på scenen tidligere denne måneden. De som støttet Bernie Sanders innad i partiet mener Clintons valg av Kaine er helt galt.
Publisert: Publisert:

Kaine var på forhånd navngitt som en av de mest aktuelle kandidatene. Han er tidligere guvernør fra Virginia, og er i dag medlem av utenrikskomiteen i Senatet, noe som gir ham verdifull utenrikspolitisk erfaring.

Twitter-utveksling

Clinton skrev i en Twitter-melding at hun hadde valgt Kaine som sin «running mate», hennes valg av visepresidentkandidat. Hun la til at han har viet sitt liv for å hjelpe andre.

– Jeg snakket nettopp med Hillary. Jeg er beæret som får stille til valg sammen med henne. Jeg kan knapt vente på å komme meg ut og drive valgkamp i Miami i morgen, svarte Kaine. Der skal de to for første gang drive valgkamp sammen.

Den spansktalende Kaine kan hjelpe Clinton med på sikre seg flere stemmer fra latinamerikanske velgere, i tillegg til at Virginia er en stat der det er reell kamp mellom partiene.

Nedsettende kallenavn

Trump-leiren, som for lengst har stemplet Clinton med tilnavnet «skurken Hillary» og konsekvent omtalte Ted Cruz som en løgner i nominasjonskampen, har allerede funnet et nedsettende navn på Kaine: Korrupte Kaine.

Bakgrunnen er at han som guvernør og viseguvernør mottok pengegaver på til sammen 160.000 dollar. Det viser at Kaine er «etisk utfordret», mener Trumps valgkampapparat. Fredag sendte Trump en tekstmelding der han kaller Clinton, Kaine og Barack Obama de ultimate «insiderne». Det er langt fra noe kompliment fra en kandidat som målbærer en dyp mistillit til de etablerte politikerne i Washington.

Flere kandidater

Før Clintons kunngjøring, var det spekulert om flere mulige kandidater til å følge henne på veien mot Washington og kampen om presidentembetet.

Blant de andre kandidatene var den pensjonert generalen James G. Stavridis, som har vært øverstkommanderende i NATO, og landbruksminister Tom Vilsack, tidligere guvernør i Iowa.

Skuffet

– Det er et forferdelig valg. På et tidspunkt hvor hun prøver å få støtte fra Sanders-supporterne er dette mer for å sikre konservative stemmer, sier Angie Morelli, en av Sanders' delegater fra Nevada.

Fredag kveld kunngjorde Clinton at Virginia-senator Tim Kaine blir hennes visepresidentkandidat til valget i november. Kaine var på forhånd navngitt som en av de mest aktuelle kandidatene. Han er tidligere guvernør fra Virginia, og er i dag medlem av utenrikskomiteen i Senatet, noe som gir ham verdifull utenrikspolitisk erfaring.

Ifølge San Francisco-delegat Norman Solomon vurderer støttespillerne til Sanders hvordan de kan vise støtte til Vermont-senatoren når Demokratene holder landsmøte til uken, der de formelt skal utnevne sin presidentkandidat.

– Valget av Kaine er uakseptabelt, sier Solomon.

Flere av Bernie Sanders' støttespillere hadde håpet at valget skulle falle på Massachusetts-senator Elizabeth Warren, ettersom hennes syn på Wall Street er mer på linje med Sanders'.

Les også

Trump om Clintons ettermæle: – Død, ødeleggelse, terrorisme

Les også

Trump: – Vi skal vinne stort

Les også

Hillary Clinton var «ytterst uforsiktig» - men slipper FBI-tiltale

Publisert: