Amerikansk rentebeslutning klokken 20.00: Økonomene tror Fed holder seg i ro en stund til

Onsdag kveld er det duket for rentemøte i den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve. Økonomene tror sentralbanksjef Janet Yellen vil la renten ligge pent i ro.

VENTER PÅ BREXIT: Fed-sjef Janet Yellen vil trolig vente med renteheving til effekten av brexit på den amerikanske økonomien er helt klar, mener økonomene.

Foto: Manuel Balce Ceneta AP
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

Mens de fleste andre land i verden nå snakker om å senke rentene sine er den store diskusjonen i USA om sentralbanken (Fed) skal heve rentene eller ikke.

Onsdag kveld er det duket for nytt rentemøte i verdens mest innflytelsesrike sentralbank, men svært få økonomer venter at det vil komme noen signaler utover videre venting.

– Jeg tror ikke det er sannsynlig at Fed vil heve rentene i dag. Tallene for USA har vist bedring, og det kan nå virke som de dårlige tallene i mai var en tilfeldighet. Men det er fortsatt mye internasjonal usikkerhet, derfor tror jeg Fed vil avvente flere tall, sier seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets.

Han legger til at han legger ikke tror det kommer noen klare tegn til heving på septembermøtet, da usikkerhet rundt hvordan Storbritannias nei til EU vil påvirke andre land fortsatt er stor.

SER INGEN ENDRING: Knut A. Magnussen, seniorøkonom DNB Markets.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Jeg tror det er under 50 prosent sjanse for at det blir renteheving i september. Fed har ikke dårlig tid, og det er mer sannsynlig at de bruker god tid, sier Magnussen til E24.

Ikke forberedt

I forkant av rentemøtet onsdag kan det virke som de fleste er enige med Magnussen om at det ikke blir noen renteheving i USA med det første. I en spørreundersøkelse på Twitter, lagt ut av Peterson Instituttet, svarer 43 prosent at de tror det er null sjanse for heving av renten nå.

21 prosent tror hevingen vil komme i desember, mens 28 prosent tror ikke det vil komme noe før neste år. Så langt har 322 mennesker svart på undersøkelsen.

Les også

Wall Street: Vi dumper ikke London

– Markedet har ikke priset inn en renteheving per i dag. Om det skulle komme flere positive tall er det mulig dette endrer seg raskt, men per i dag ville en renteheving, eller tegn til en heving i september kommet som en stor overraskelse på markedet, sier Magnussen.

I Nordeas morgenrapport skriver oljeanalytiker Thina Saltvedt at heller ikke de tror det vil komme noen renteheving fra USA.

– Fed kan gi markedet en kalddusj i kveld hvis de hever renten, skriver hun i rapporten og understreker at markedet på ingen måte er forberedt på en renteheving i USA.

Spent på språkbruken

HEVING NESTE ÅR: Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets

Foto: John Thomas Aarø

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken understreker at hun tror språkbruken til Fed vil bli veldig spennende, og tror det kan komme hint til når sentralbanken vil heve rentene.

– Markedsreaksjonene i etterkant av Brexit ble nok mindre enn mange fryktet, og markedsprisingen indikerer at sannsynligheten for en renteheving i september har økt de siste ukene.

– Lav sannsynlighet

Handelsbanken venter ingen renteheving fra Fed før i andre kvartal neste år.

– Prisingen indikerer en lav sannsynlighet for at det kan komme en heving i september, og hevingen er ikke priset fullt inn i markedsrentene før i tredje kvartal neste år. Rett etter Brexit var det ingen som trodde det ville komme en renteheving i år, men nå som markedet virker å ha roet seg ned, er det flere som ser en septemberheving som sannsynlig, sier Due-Andresen.

Mens Handelsbanken ikke ser renteheving før neste år tror både Nordea og DNB at Fed vil heve rentene i desember, altså få måneder etter presidentvalget.

Dollaren ligger flatt mot euroen onsdag formiddag, men styrker seg noe mot japanske yen og norske kroner. Dette kan tyde på at investorene ikke flokker til valutaen i tro om at den vil styrke seg kraftig etter rentemøtet. Valutaer styrker seg gjerne når renten heves fordi det blir mer lønnsomt å oppbevare pengene sine i landets banker.

Les også

Økonomer frykter ukontrollert dansk boligkrise:
– Jeg er mer bekymret for Norge

Les også

Fed vil ha klarhet i effektene av brexit før de hever renten

Les også

– Avgjørelsen kommer antageligvis på mandag

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Janet Yellen
 2. USA
 3. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
 4. Rente
 5. Dollar

Flere artikler

 1. Fed holder renten uendret

 2. Rentemøtet i Norges Bank: Kan gi hint om neste rentehopp

 3. Sjeføkonom om avgjørende Yellen-tale: – Veldig redd for å drepe oppgangen i økonomien

 4. Annonsørinnhold

 5. Danske Bank: Avhengige av gode nøkkeltall for rentehopp i år

 6. Rentemøte i USAs sentralbank i kveld: «Alle» forventer to rentehopp til i år