Hollande, Merkel og Renzi samles ved grave: – Møtet hadde vært viktig hvis de hadde en plan

Mandag møtes François Hollande, Angela Merkel og Matteo Renzi til en ny runde med samtaler om veien videre for EU. – Møtet hadde vært viktig hvis de hadde en plan, sier EU-ekspert.

MINITOPPMØTE: Disse tre statsoverhodene møtes mandag og skal samtidig besøke graven til Altiero Spinelli, som regnes som én av stamfedrene til ideen om et forent Europa.
Publisert:

Italias statsminister Matteo Renzi har valgt øya Ventotene utenfor Napoli som sted for mandagens minitoppmøte mellom lederne i Tyskland, Frankrike og Italia.

Der skal de besøke graven til Altiero Spinelli, som regnes som én av stamfedrene til ideen om et forent Europa.

– Møtet hadde vært viktig hvis de hadde en plan, sier Erik Oddvar Eriksen, professor og leder av Arena, senter for Europaforskning ved Universitetet i Oslo.

– Problemet ser ut til at de ikke har det. Det er kanskje en måte konsolidere posisjonene, slik at de største landene trekker i en retning. Symbolikken er ganske stor. Det er tre landene som først og fremst laget EU som møtes.

Etter det symboltunge besøket fortsetter samtalene om bord i hangarskipet Garibaldi, som det siste året har spilt en viktig rolle i innsatsen for å stanse innvandringen til Europa over Middelhavet.

– Hva er hensikten med møtet?

– Det er vel å forsøke å få en samlet opptreden i forhold til brexit. Det er ganske uheldig om man ikke er koordinerte på veien videre. Hensikten er også å få til en plan i forhold til flyktningestrømmen og stimulere økonomien. Det er vel også et forsøk på møte Visegrads landenes plan for et mindre Europa.

– Hva er det verste som skjer under dagens møte?

SVAK MERKEL: Hun er den tyske lederen i etterkigstiden i som har hatt minst visjoner for EU, mener Erik Oddvar Eriksen, professor og senterleder ved Arena, senter for europaforskning ved UiO.

– At de blir rykende uenig. Det vil jeg tro at de ikke blir, mener Eriksen.

Samtalene i Italia mandag er en del av forberedelsene til et uformelt toppmøte som skal holdes i Bratislava 16. september. Der samles de 27 medlemslandene som blir igjen i EU når Storbritannia går ut.

Problemer på hjemmebane

Det er andre gang Hollande, Merkel og Renzi møtes for å diskutere veien videre når Storbritannia går ut av EU.

Det første møtet holdt de like før EUs toppmøte i Brussel i juni.

De tre lederne har satt seg som mål å blåse nytt liv i EU-prosjektet.

– De har ikke ledere på plass som ser ut til å ha noen offensive forslag på bordet. Da er det farlig. Det er en tendens til å lene seg tilbake og ikke gjøre så mye, mener Eriksen.

På hjemmebane utfordres de alle av partier som heller ønsker å bygge ned samarbeidet.

Det er spørsmål og problemer som må besvares og løses, men som ikke blir det, mener Eriksen – som gir uttrykk for at den tyske forbundskansleren har mye å gå på.

– Merkel er ikke en svak leder, men hun er en leder uten noen større tanker for EU. Hun er den tyske lederen i etterkrigstiden i som har hatt minst visjoner for EU, sier han.

ARTIKKEL 50: – Spørsmålet er i hvilken grad Renzi, Hollande og Merkel mener artikkel 50 vil ha innflytelse på deres hjemlige politiske debatter, mener Paal Frisvold i Geelmuyden Kiese.

Om lederne av Italia og Frankrike er det heller ikke mye optimisme, mener Eriksen.

– Renzi har så mye trøbbel på hjemmebane at han egentlig har så mye han skulle sagt. Det samme gjelder for Hollande, selv om han har tro på EU.

– Hvilken av de tre statslederne brenner mest for EU?

– Hollande er vel den som brenner mest for Europa.

–Hva med EU?

– Jeg vet ikke. Landenes skjebne er bundet opp i EU utvikler seg. Alle har et stort ansvar og interesse av at det ordnes på et vis.

– Hvem taper mest hvis EU rakner?

– Det kommer an på. Økonomisk er det nok Italia som er mest ute og kjører, sier han.

– De har ikke orden på økonomien og sliter veldig mye med å få budsjettene i balanse. De strever med å få i gang reformer som kreves av en effektiv markedsøkonomi. Det gjelder også i Frankrike, men det har man en større økonomisk base.

Hvor fort vil det gå?

Et viktig tema for møtet er i hvilken grad de tre toneangivende landene vil legge press på britene om å varsle start på artikkel 50, mener Paal Frisvold.

Han er leder for Geelmuyden Kiese i Brussel og har lenge jobbet med EU- og EFTA relaterte spørsmål, blant annet som taleskriver for EFTAs generalsekretær.

Les også

DNB: Her er truslene mot verdensøkonomien

– Spørsmålet er i hvilken grad Renzi, Hollande og Merkel mener artikkel 50 vil ha innflytelse på deres hjemlige politiske debatter. Alle stiller til valg i løpet av det neste året. Mitt stalltips er at de ønsker å sette i gang prosessen så tidlig som mulig, sier Frisvold til E24.

Artikkel 50 i Lisboa-traktaten er artikkelen som peker ut prosessen for land som ønsker å melde seg ut av EU. Han mener de respektive statslederne kan komme styrket ut av denne prosessen.

– Noen har jo presset hardt på. Hollande har sagt at artikkel 50 bør anvendes med en gang, mens Merkel har vært mer forståelsesfull til at det trengs mer debatt. Det ser ut som om Merkel har klart å roe ned de andre landene i retorikken mot Storbritannia, mener Eriksen ved Universitetet i Oslo.

Les også

Dette tjener verdenslederne

Les også

Tyskere vil bort fra Merkels asylpolitikk – «flykter» til Ungarn

Les også

Frp åpen for britisk EFTA-medlemskap

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om