Økonom frykter Kina-smell: – Utviklingen går i gal retning

Det er ikke ventet store overraskelser i morgendagens nøkkeltall fra Kina. Men på lang sikt ser det ganske dystert, mener DNB-økonom.

FARE FOR SMELL: Økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets mener faren for en kinesisk smell er stadig økende. Han er spesielt bekymret for boligboblen og gjeldsveksten i landet. Bildet viser Kinas president Xi Jinping under et statsbesøk i India 15. oktober 2016.
  • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Natt til onsdag er det duket for et storstilt slipp av nøkkeltall fra verdens nest største økonomi.

Kinesiske myndigheter vil presentere tall for både brutto nasjonalprodukt (BNP) for tredje kvartal, industriproduksjon og detaljhandel.

Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets, som følger utviklingen i den kinesiske økonomien tett, tror ikke vi får servert noen store overraskelser onsdag.

– Basert på utviklingen hittil i kvartalet, både når det gjelder bedriftsorienterte og forbruksrelaterte tall, så tror jeg vi får ganske normal utvikling. Det er hverken tegn til oppbremsing eller bedring i veksttakten, sier han til E24.

På forhånd er det ventet at kinesisk økonomi vokste 6,8 prosent fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år.

Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.

Flere var bekymret for utviklingen i den kinesiske økonomien i begynnelsen av første kvartal, mens det nå ser mer stabilt ut.

Kjennerud mener dette kan forklares med grep fra kinesiske myndigheter.

– Boligpolitikken har vært veldig liberal med økt kreditt ut for å møte etterspørselen i boligmarkedet. Det har både vært høy salgs- og prisvekst, og det er blitt gjennomført en rekke investeringer i statsbedrifter og infrastruktur, sier økonomen.

Advarer mot Kina-aksjer

Selv om utviklingen ser bra ut på kort sikt, er Kjennerud mer pessimistisk på lengre sikt.

Til potensielle investorer som vurderer det kinesiske aksjemarkedet kommer han med en klar advarsel:

– Jeg ville aldri anbefalt noen å gå veldig dypt inn i det kinesiske markedet. Kinesiske aksjer er svært høyt priset, med en pris til inntekt for mange av aksjene på mellom 50 og 60. Selv om det er en vekstøkonomi ville jeg aldri turt å kjøpe i det markedet, sier han.

Les også

Kinas rikeste mann advarer mot historiens største boble

For dem som ønsker eksponering mot det kinesiske markedet anbefaler økonomen heller investeringer i Hong Kong, eller i enkeltselskaper som er spesielt avhengig av den kinesiske økonomien.

På sikt forventer han at den kinesiske veksten vil avta.

– Kina går fra å være et lavinntektsland til et middelinntektsland. De har overprestert sammenlignet med andre land historisk sett. Fordi de blir rikere og kostnadene blir høyere, er det naturlig at veksten vil avta, sier Kjennerud.

Politikkdrevet vekst

Det er flere trekk ved den kinesiske økonomien som bekymrer ham.

– De har en høy kredittvekst som ikke er bærekraftig. Det er en høy investeringsvekst i statsbedriftene som står for brorparten av veksten. 40 prosent av statsbedriftene taper penger. Det er politikk som driver veksten, ikke en bærekraftig økonomisk utvikling, sier Kjennerud.

Les også

Kina tømte millionby for mennesker for å sikre perfekt G20-møte

– Kan vi få et skikkelig fall og en hard landing i den kinesiske økonomien?

– Det er potensial for en stor priskorreksjon i Kina. Det som er mest sårbart er boligmarkedet. Noen byer har hatt en prisvekst som er helt hinsides. Det er ikke bærekraftig med en pris til inntekt på 25-26-gangeren i enkelte byer. Det er mye spekulasjon som ligger bak.

Han viser til at mange tar opp store boliglån som suppleres med forbrukslån for å få råd til boligene, og at bare fraværet av prisvekst vil føre til at risikoen for en økonomisk smell øker.

Kan ramme metallprisene

Det vil gå utover råvareprisene, mener han.

– Det kinesiske boligmarkedet er veldig viktig for råvareprisene, spesielt metaller. Fra den kanalen kan en nedgang smitte over på aksjemarkedet.

Samtidig er han bekymret for den store gjelden i landet.

Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

– Det er en ekspansiv politikk som holder veksten oppe. Risikoen for at det kan gå galt er voksende og øker desto mer kreditten vokser, og desto mer penger som pumpes inn i bedrifter som går med tap. Økonomien går i gal retning, sier økonomen.

– Historisk har det aldri gått bra med en så høy belåning over så lang tid.

– Selv de mest pessimistiske grafene peker rett opp

Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand tror det kinesiske BNP-tallet vil lande omtrent på konsensusestimatet, med en vekst mellom 6,6 og 6,8 prosent.

– Det er godt over nivået man tidligere så for seg med en hard landing for økonomien. Alle indikatorene støtter opp om dette. Selv de mest pessimistiske grafene peker rett opp. Vi er tilbake i god, gammel stimulipolitikk. Frykten for utviklingen er ikke den samme som den var for ett års tid siden, sier Chen til E24.

I likhet med Kjennerud er også Chen bekymret for den høye gjeldsbelastningen i den kinesiske økonomien.

Han fremstår imidlertid ikke like pessimistisk på lang sikt.

– Det er alltid noe å bekymre seg for. Jeg er bekymret for gjeldsutviklingen spesielt. Men jeg tror fortsatt på den strukturelle historien om en såkalt «catch-up»- historie, sier Chen.

Han viser til at den kinesiske økonomien fortsatt er en vekstøkonomi som stadig har mer å hent sammenlignet med klassiske i-land.

– Mange mener veksten skal mye nedover, og den skal gradvis ned. Økonomien kan ikke vokse med 6–7 prosent i all evighet. De vekstratene som man har sett tidligere kan man se langt etter. Men det vil skje gradvis og veksten vil fortsatt være sterkere enn i industriland.

Økonomien blir vanskeligere å kontrollere

Han trekker blant annet frem muligheten for en styrket konsum- og servicesektor som relevant på veien mot å bli en mer utviklet økonomi.

Chen viser til at det utallige ganger er blitt spådd en hard landing for den kinesiske økonomien, uten at det har skjedd.

Les også

Kinas nye silkevei

Det forklarer han blant annet med at myndigheten i større grad klarer å kontrollere økonomien enn mange andre land.

Samtidig mener han at økonomien, som stadig blir større og mer kompleks, vil bli vanskeligere å håndtere fremover.

– Det er et paradoks i seg selv at når man går over til en markedsstyrt økonomi, så kan man ikke styre den på samme måte. Jeg tror vi får se en kapitalisme med kinesiske karakteristikker. Samtidig tror jeg myndighetene likevel har mer kontroll enn mange andre steder.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. DNB
  3. Storebrand

Flere artikler

  1. – Det er utrolig hva en boligboble og skyhøy gjeld kan gjøre

  2. – Det blir en intern kamp

  3. – Den kinesiske valutaen vil svekke seg ytterligere

  4. Asia-økonom: – Veksttakten i Kina har passert toppen

  5. Renterådet om børsuro, handelskrig og brexit: – Mye mer usikkerhet enn i september