Amerikansk rentebeslutning klokken 20.00: Dette er det store spørsmålet før ukens store hendelse

To ulike vurderinger av det amerikanske arbeidsmarkedet kan avgjøre rentenivået i USA fremover.

TROR IKKE HUN HEVER RENTEN: Norske økonomer tror ikke sentralbanksjef Janet Yellen vil heve renten i dag. Men flere mener det er sannsynlig at renten skal opp i løpet av året.

Charles Krupa AP
 • John Thomas Aarø
 • Geir Molnes
Publisert:

Onsdag klokken 20.00 er det duket for rentebeslutning i verdens største økonomi. Den pengepolitiske komiteen i USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), bestemmer da om renten skal opp - eller holdes uendret.

Taler og intervjuer fra ulike medlemmer i komiteen i forkant av rentemøtet tyder på at det er relativt dyp uenighet om veien videre.

– Hvor splittet komiteen er, er det store spørsmålet, sier Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets, til E24.

I komiteen hersker det nemlig to ulike vurderinger av USAs økonomiske utvikling:

** De som mener at det nå virkelig strammer seg til i arbeidsmarkedet i USA, og at lønnsveksten snart vil komme og bidra til å løfte inflasjonen.

** De som mener at det fortsatt er mer ledig kapasitet i arbeidsmarkedet, som gjør at rentehevingen må vente til lønnsveksten, og dermed det underliggende prispresset, tar seg opp.

– Lønnsveksten har ikke tiltatt like raskt som de kanskje la til grunn, og det ser ikke ut til at de er helt trygge på at det kommer heller, sier Olsen.

Ikke rask på avtrekkeren

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

Vidar Ruud NTB scanpix

Sjeføkonom Olsen tror ikke det blir renteaction onsdag. I stedet vil han lete med lys og lykte etter informasjon etter signaler om når rentehevingen vil komme.

– Vi tror de venter til desember med å heve renten. Det baserer vi på historien til Fed, og at de har vært lite «triggerhappy», sier Olsen.

Da Fed i desember i fjor hevet styringsrenten for første gang på 10 år, til intervallet 0,25-0,5 prosent, ble det indikert intet mindre enn fire rentehevinger i 2016. Fasit så langt: Null.

– Det har hele tiden kommet små drypp av usikkerhet, sier Olsen.

Han peker blant annet på den ultrasvake jobbrapporten i mai og den nylig svært så svake ISM-rapporten.

– Dersom ISM-rapporten hadde vært kjempegod, tror jeg det hadde vært sannsynlig med en renteheving nå i september. Det snudde med disse tallene, sier han.

Lite tro på renteheving

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Danske Bank

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets tror heller ikke at renten skal opp i kveld.

– Et rentehopp er priset inn veldig lavt. Det er mer spenning knyttet til hva de vil signalisere fremover. Hvis det kommer veldig tydelige signaler om en renteheving i år, så vil dette prises høyere i markedet etter møtet, sier Jullum til E24.

Hvis dette skjer vil det komme en reaksjon i markedet med svakere aksjemarked og sterkere dollar, men utslaget vil ikke bli like stort som det et rentekutt vil skapt, mener han.

Les også

Stor spenning rundt tre viktige rentemøter denne uken

– Det har vært en viss endring i retorikken i FED i sommer. Flere er blitt tydeligere på at de må begynne å starte normaliseringsprosessen mot et litt høyere rentenivå, men det vil nok ikke skje mye på kort tid, sier Jullum.

Tror renten skal opp før årslutt

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

John Thomas Aarø E24

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror heller ikke på renteheving under kveldens sentralbankmøte, men han tror det er sannsynlig at banken vil heve renten innen årsslutt.

– Jeg tror de har en klar ambisjon å heve renten mot årsslutt, trolig i desember, sier Gonsholt Hov til E24.

Han understreker at det er data om blant annet inflasjon og arbeidsmarkedet som til syvende og sist vil avgjøre om det blir en renteheving eller ikke.

Les også

Yellen: Argumentene for en renteøkning er styrket

– Nøytrale renter er mye lavere enn tidligere. Det er kortere vei opp til et normalt nivå, derfor tror jeg vi får få og forsiktige rentehevinger fremover. At nivået ligger så lavt, gjør at man har lite å gå på hvis det skulle skje noe med økonomien, sier seniorøkonomen.

– Går bra i USA

– Jeg tror ikke at Fed kommer med en renteøkning i kveld, men jeg ser det som ganske sannsynlig at det blir en heving i desember eller i første kvartal neste år, sier sjeføkonom Shakeb Syed i SpareBank 1 Markets til E24.

At det kan drøye såpass lenge før hevingen kommer, henger han på internasjonale forhold.

– Amerikansk økonomi går ganske bra, og jeg er relativt overbevist om at det vil fortsette å gå bra i månedene som kommer. Jeg tror utlandet har vært årsaken til at Fed ikke har hevet renten tidligere, sier han.

Les også

Yellen: Argumentene for en renteøkning er styrket

Les også

Derfor er månedens viktigste tall ekstra viktig denne måneden

Les også

Stor spenning rundt tre viktige rentemøter denne uken

Les også

– Alles øyne rettet mot Yellen i dag

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Janet Yellen
 2. USA
 3. Rente

Flere artikler

 1. Sentralbanken i USA holder renten uendret

 2. Rentemøte i USAs sentralbank i kveld: «Alle» forventer to rentehopp til i år

 3. Yellen hever renten

 4. Annonsørinnhold

 5. Økonom om Olsens renteheving: – Ser ut som en litt sen takling på fotballbanen

 6. Sjeføkonom: Rentebyks vil ikke felle boligmarkedet