Har «Snowzilla» skapt trøbbel for «alle nøkkeltalls mor»?

Usikkerheten er stor i forkant av den viktige jobbrapporten fra USA.

KJØLIG JOBBRAPPORT: Snøstormen «Snowzilla» herjet i USA en langhelg i januar. Uværet medførte at 85 millioner husstander ble bedt om å holde seg hjemme.

Kena Betancur
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Fredag ettermiddag slippes den viktige arbeidsmarkedsrapporten i USA, nonfarm payrolls.

Som sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets beskriver det i makroteamets morgenrapport fredag:

Det er duket for «alle nøkkeltalls mor».

Utenfor arbeidsmarkedet har bekymringen rundt veksten i amerikansk økonomi tiltatt i styrke. Det har blant annet medført at dollaren har svekket seg kraftig de siste dagene, blant annet mot den norske kronen.

Men til tross for at veksten i verdens største økonomi mistet litt temperatur i slutten av 2015, har jobbveksten vært frisk. I desember ble det for eksempel skapt 292.000 jobber.

Les også

På 34 timer har en dollar blitt 26 øre billigere

«Snowzilla»-effekt?

I januar var USA rammet av en kraftig snøstorm. «Snowzilla», som stormen ble kalt, tok minst 19 menneskeliv, 85 millioner husstander ble bedt om å holde seg innendørs, 200.000 ble rammet av strømbrudd og titusenvis av flyavganger ble kansellert. I New York målte man det nest største snøfallet noensinne, ifølge NTB.

I desember 2013 var det også svært dårlig vintervær i USA.

Vinterværet rammet arbeidsmarkedsrapporten brutalt. I januar 2014 tikket jobbtallene inn på bare 74.000, milevis unna forventningene. Det var nemlig ventet at drøyt 200.000 jobber ble skapt i desember 2013.

Den gang varte uværet lenger enn «Snowzillas» herjinger en langhelg i januar.

Jobbrapporten slippes fredag klokken 14.30 norsk tid. Få nyheter og reaksjoner først på E24.

Senker forventningene

Sjeføkonom Robert Bergqvist i svenske SEB har blitt mer pessimistisk til dagens jobbtall. Han peker på at det «finnes en del væreffekter i bildet».

Men kanskje viktigere har den siste ukens svake nøkkeltall vært. Bergqvist svarer med å nedjustere sitt anslag med 40.000 til 180.000 jobber.

«Det er viktig at arbeidsmarkedet viser styrke», skriver Bergqvist i Sebs morgenrapport.

Det er på forhånd ventet en jobbvekst på 188.000 i januar, ifølge estimater innhentet av Bloomberg. Laveste anslag er 170.000, mens høyeste anslag er 215.000 jobber.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets spør seg på sin side om ikke konsensus har plassert seg for lavt.

Hun peker blant annet på at jobbrapporten fra privat sektor (ADP), publisert onsdag, viste en vekst på 205.000 jobber. Imidlertid påpeker hun at det tidvis er store forskjeller mellom ADP-rapporten og dagens jobbrapport.

Les også

Rentebeslutning i USA: Dette må du vite

Lønningsposen vokser svakt

Det er en ikke-voksende amerikansk lønningspose som har vært den kanskje aller største innenlandske trusselen mot Den amerikanske sentralbankens, Federal Reserve (Fed), rentehevinger.

Mens arbeidsmarkedet har strammet seg mer og mer til, har tallenes tale vist at lønnsveksten har fortsatt å utvikle seg svakt.

Ifølge Bloomberg ventes det en timelønnsvekst på 0,3 prosent i januar.

Due-Andresen skriver at dette i så fall vil bety en 12-månedersvekst på 2,2 prosent i januar, ned fra 2,5 prosent i desember.

«Det er altså fortsatt lite lønnspress å spore i amerikansk økonomi», skriver Handelsbankens sjeføkonom.

Hun trekker frem at flere rapporter indikerer at lønnsveksten er svak. For en uke siden kom den såkalte Employment Cost-indeksen for fjerde kvartal, og den viste at lønningene hadde en årlig vekst på 2 prosent.

Øystein Dørum i DNB Markets understreker betydningen av lønnsveksten:

«Tiltakende lønnsvekst vil kunne holde Fed i innstramningsmodus, selv om den underliggende jobbveksten dempes noe», skriver han.

Les også

– Ikke noe tre vokser inn i himmelen

Færre rentehevinger?

I desember hevet Fed styringsrenten for første gang på nær 10 år, og diskusjonen omhandler nå hvor raskt sentralbanken vil fortsette å heve styringsrenten.

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets skriver i morgenrapporten at det nå er priset inn om lag femti prosent sannsynlighet for én renteheving fra Fed i år.

Han skriver at markedets forventninger «har falt kraftig siden nyttår, hvor litt mer enn to renteøkninger var priset inn i løpet av året».

Jobbrapporten slippes fredag klokken 14.30 norsk tid. Få nyheter og reaksjoner først på E24.

Les også

BNP-tall fra USA 14:30: Dette må du vite

Les også

På 34 timer har en dollar blitt 26 øre billigere

Les også

7.000 oljefat i Alaska kan ha gitt prisrally

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Janet Yellen

Flere artikler

  1. – Kan gi betydelige markedsbevegelser

  2. Dette må du vite før månedens viktigste tall

  3. – Det er der nøkkelen ligger

  4. – Har vært overraskende skuddredd

  5. Dette ventes av månedens viktigste tall