ESB holder renten uendret

Den europeiske sentralbanken beholder setningen om at verdipapirkjøpsprogrammet kan fortsette om nødvendig.

  • Ingvild Sagmoen
  • Eivind Bøe
Publisert:,

Rådet i Den europeiske sentralbanken (ESB) holder styringsrentene uendret i juli.

Det betyr at refinansieringsrenten fortsatt er null prosent, den marginale utlånsrenten er på 0,25, og bankenes innskuddsrente i sentralbanken fortsetter å være minus 0,4 prosent.

Ordlyden er den samme som sist, nemlig at rådet forventer at ESBs styringsrenter vil forbli på dagens nivå for en lengre periode og utover perioden med obligasjonskjøp.

Også når det gjelder verdipapirkjøpsprogrammet beholder ESB den samme ordlyden som tidligere. ESB sier fortsatt at programmet vil fortsette til desember i år og lenger enn det, hvis nødvendig.

Det ble på forhånd spekulert i om sentralbanken ville signalisere innstramminger i pengepolitikken og droppe den sistnevnte ordlyden i formuleringen om verdipapirkjøpsprogrammet nå.

Det var ellers ventet at ESB ikke ville gjøre noen endringer i pengepolitikken denne gangen.

«Fortsatt behov for ekspansiv pengepolitikk»

– Inflasjonen er ikke der vi ønsker at den skal være eller hvor den burde være, sier sentralbanksjef Mario Draghi på pressekonferansen etter rentebeslutningen.

Derfor er det fortsatt behov for pengepolitisk stimulans, forklarer han.

Det underliggende inflasjonstrykket tynges av svake energipriser, sier Draghi.

Han gjentar budskapet i pressemeldingen om at ESB står klar til å forlenge eller øke verdipapirkjøpene på 60 milliarder euro i måneden dersom det blir nødvendig.

ESB forventer at inflasjonen vil ligge nære nåværende nivåer de neste månedene og ser ennå ikke noen klar oppadgående trend i kjerneinflasjonen.

Draghi sier samtidig at innkommende data bekrefter at eurosonens økonomi fortsetter å styrke seg, og at risikoen mot videre vekst stort sett er balansert.

Beslutningen om ikke å varsle en avslutning av verdipapirkjøpsprogrammet på dette tidspunktet var enstemmig, ifølge sentralbanksjefen.

Les også

Snakket statspapirene til bunns tross forsøk på brannslukking

Seniorøkonom Ole Kjennerud i DNB Markets mener det var nokså klare signaler fra Draghi om at det fortsatt er behov for en ekspansiv pengepolitikk.

– Draghi er åpenbart ikke fornøyd med utviklingen i inflasjonen, og presiserte at inflasjonen fortsatt er lav, men ventet å stige gradvis på mellomlang sikt, støttet av blant annet ekspansiv pengepolitikk, skriver Kjennerud i en kommentar.

DNB Markets holder på sin forventning om at ESB på møtet i september vil kunngjøre at verdipapirkjøpsprogrammet fortsetter neste år, men trappes ned fra kjøp på 60 milliarder til 40 milliarder i måneden, og en videre gradvis nedtrapping mot sommeren 2019.

Euro-hopp under Draghi-tale

Det var ingen store svingninger i euroen umiddelbart etter at rentebeslutningen for juli ble offentliggjort. Euroen holdt seg imidlertid svakere etter å ha vært på sitt sterkeste mot dollar på flere måneder.

Men under pressekonferansen har euroen gjort et hopp.

En euro har gått fra å koste 1,1480 dollar til 1,1564 dollar på en halvtime.

Det ga også utslag i euroen mot den norske kronen. Den hoppet opp fra 9,2850 til 9,3295.

Haukete Draghi

For tre uker siden kom Draghi med uttalelser som i markedet ble tolket som «haukete» og som ga store utslag i europeiske statsrenter. Det har derfor i forkant av dette rentemøtet blitt knyttet spenning til hvor haukete Draghi vil fremstå.

Det er bredt ventet at ESB vil komme med mer konkrete signaler i løpet av høsten på hva de skal gjøre med de kvantitative lettelsene (på engelsk quantitative easing eller bare QE).

Her kan du lese mer om

  1. Den europeiske sentralbanken
  2. Mario Draghi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dette venter ekspertene fra Draghi

  2. Draghi halverer støttekjøpene

  3. – Nå snur han skipet

  4. Annonsørinnhold

  5. ESB holder renten uendret

  6. Draghi fjerner setning om krisepakke: – Et viktig steg