Kina reagerer på Trumps seneste toll-kunngjøring

Trump-administrasjonen vil fortsatt innføre toll på varer fra Kina. Det er stikk i strid med hva de to landene ble enige om, sier kinesiske myndigheter.

Kinesiske myndigheter er ikke fornøyd med Trump-administrasjonens seneste utspill.

Foto: Carlos Barria Reuters
Publisert:

Tollen på 25 prosent omfatter produkter verdt til sammen 50 milliarder dollar og som inneholder «viktig industriell teknologi» og skal dekke varer som omfattes av «Made in China»-programmet, het det i en uttalelse fra Det hvite hus tirsdag.

Den fullstendige listen over hvilke importvarer fra Kina det dreier seg om, blir kunngjort 15. juni. Innføringen av avgiften vil finne sted «kort tid etterpå», heter det i uttalelsen fra Washington.

Les også

Trump kunngjør toll på kinesisk teknologi

– Ikke overraskende

Til det statlige nyhetsbyrået Xinhua sier kinesiske myndigheter at dette er stikk i strid med hva de to landene ble enige om for en drøy uke siden. Da het det at USA og Kina var enige om å skrinlegge handelskrigen og stoppe økningen av toll mellom landene, mens de arbeider med å banke ut en endelig handelsavtale.

Det kinesiske handelsdepartementet betegner Trump-administrasjonens seneste trekk som uventet, men ikke overraskende.

– Uansett hvilke tiltak USA iverksetter, har Kina selvtillit, evne og erfaring til å beskytte det kinesiske folkets interesser og landets interesser, heter det på handelsdepartementets nettside.

Kina oppfordrer videre USA til å opptre i samsvar med den seneste avtalen.

Les også

Kina har godkjent 13 av Ivanka Trumps varemerker

Amerikansk delegasjon til Kina

President Donald Trump har gått hardt ut mot det han kaller skjev handelsbalanse mellom USA og Kina. USAs handelsunderskudd mot Kina var på 337 milliarder dollar i fjor, noe Trump hevder er bevis for at Beijing med overlegg har stått for en linje med ødeleggende handelspraksis.

Det hvite hus opplyste også tirsdag at USA planlegger kunngjøring av nye restriksjoner på investeringer, samt eksportkontroll innen 30. juni, med implementering kort tid etter.

Les også

USA letter sanksjoner mot kinesiske ZTE

Tolltariffen ble først kunngjort i mars i år. Tirsdagens uttalelser kom samtidig som Trump-administrasjonen fortsetter handelsforhandlingene med Kina. Lørdag besøker en amerikansk delegasjon, ledet av handelsminister Wilbur Ross, Beijing. Der skal han være fram til mandag.

Les også

Trump og Kim på rett kurs mot toppmøte

Les også

USAs tollbeskjed til Røe Isaksen: Norge og EU likebehandles

Les også

USA og Kina enige om å kutte USAs handelsunderskudd

Her kan du lese mer om