BBC: Kilder bekrefter skilsmisseavtale med EU – den britiske regjeringen samles onsdag

EU og Storbritannia er enige om et utkast til en brexit-avtale. Britiske medier melder at statsminister Theresa May skal ha kalt inn til et ekstraordinært regjeringsmøte onsdag.

Foto: Daniel Leal-olivas AFP
Publisert:,

Tirsdag kveld melder flere britiske medier at Storbritannia og EUs forhandlere skal ha kommet frem til en teknisk enighet om hvordan brexit skal gjennomføres – altså hvordan Storbritannia praktisk sett skal tre ut av unionen 29. mars neste år.

10 Downing Street, Statsministerens kontor, har senere bekreftet at man har kommet frem til et utkast til en brexit-avtale.

Enigheten skal ha kommet på plass etter intense diskusjoner den siste uken, melder BBC.

– Den britiske regjeringen samles klokken 14:00 onsdag for å gå gjennom utkastet forhandlingsdelegasjonene har kommet fram til i Brussel, og bli enige om veien videre, heter det i en uttalelse fra statsminister Theresa Mays kontor.

Der får statsminister Theresa May en krevende oppgave med å selge avtaleforslaget til resten av regjeringen hennes, som er delt mellom pro-brexit og pro-EU medlemmer, forteller kilder til Financial Times (krever innlogging).

Hvis en avtale nå blir godkjent av partene vil det være et gjennombrudd i brexit-prosessen som har vært preget av stor usikkerhet. Ifølge Financial Times kan nyheten åpne for at man får til et møte mellom EU-lederne nå i november for å ferdigstille en brexit-avtale.

Ifølge The Sun skal alle statsrådene i den britiske regjeringen ha blitt bedt om å møte én-til-én med statsministeren tirsdag kveld. En offisiell kunngjøring kan komme snart, skriver BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg på Twitter.

Den irske kringkasteren RTEs Brussel-korrespondent opplyser at forhandlerne ble enige ved 21-tiden mandag kveld om hvordan teksten i avtalen skal se ut. Teksten ble deretter sendt til Downing Street 10, der May ifølge The Sun tirsdag ettermiddag skulle innkalle flere nøkkelministre, én etter én, til møte.

Teksten i skilsmisseavtalen må godkjennes av regjeringen og Parlamentet.

Pundet styrker seg

Nyheten har satt fart i den britiske valutaen som styrker seg mot flere andre valutaer tirsdag kveld:

  • Opp 1,42 prosent til 1,3033 dollar
  • Opp 0,85 prosent til 1,1548 euro
  • Opp 1,05 prosent til 11,0588 kroner

Les mer om valutautslaget!

Krevende spørsmål

Det har vært flere sider ved Storbritannias utmeldelse av EU som har skapt hodebry og bekymring.

I næringslivet har flere lurt på hvordan regelverket om handel og frakt vil fungere, og flyselskaper over hele Europa har også forberedt seg på forskjellige scenarioer.

På det politiske plan har særlig grensen mellom Nord-Irland og Irland vært utfordrende. Grensen er i dag åpen, men mange har fryktet at den vil bli stengt når Storbritannia ikke lenger vil være en del av EU fordi grensen da vil bli EUs yttergrense fra irsk side.

Siden Storbritannia ikke vil være med i EUs indre marked eller tollunionen vil det samtidig være krevende å ikke ha noen form for grensekontroll.

Ifølge BBC skal grensespørsmålet også ha vært den eneste gjenstående uenigheten av betydning mellom EU og Storbritannia, men en løsing på grensespørsmålet skal være en del av avtaleforslaget som nå ligger på bordet.

Les også

Tidsnød for Theresa May: Flere tar til orde for ny folkeavstemning

Les også

Næringsministeren i London for å forberede «no deal»: – Vi er i full beredskap

Les også

Avis: May må droppe krisemøte i regjeringen

Her kan du lese mer om