Trump: – Det er spenning i lufta!

Donald Trump skriver på Twitter at det er flott at det er spenning i lufta før toppmøtet med Kim Jong-un. Og planer for møtet er allerede lekket.

SPENT: President Donald Trump møter denne uken Nord-Korea-leder Kin Jong-un.
Publisert: Publisert:

– Flott å være i Singapore, det er spenning i lufta! skriver presidenten på Twitter.

Mandag møtes tjenestemenn fra Trumps administrasjon og Nord-Korea til samtaler på hotellet Ritz Carlton.

En anonym amerikansk tjenestemann sier til AP at etter det planlagte håndtrykket mellom de to statslederne finner sted kl. 9 lokal tid, vil Trump og Kim møtes på tomannshånd med oversettere til stede. Møtet kan ifølge tjenestemannen vare i opp mot to timer. Deretter vil det bli utvidet med partenes rådgivere.

Lite informasjon i Nord-Korea

Både Trump og Kim landet i Singapore søndag, men nordkoreanske medier opplyste ikke sine borgere om at Kim hadde landet før mandag morgen. I tillegg skriver nyhetsbyrået AP at mediene i det lukkede regimet hadde gitt svært få detaljer om det forestående møtet.

Les også

«Alle ukers mor»: Historisk møte og tungvektere i ilden

Men til Nord-Korea å være er nyheten mandag morgen relativt rask. I andre tilfeller har nyhetene ofte kommet etter at arrangementet var over. Da USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte Nord-Korea, kom saken der han hilste på Kim, først dagen etter.

Nyhetsbyrået KCNA har uttalt at toppmøtet blir holdt med «stor oppmerksomhet og forventning fra hele verden.» Byrået opplyser også at Kim har med seg sin utenriksminister Ri Yong-ho, forsvarsminister No Kwang-chol og sin søster Kim Yo-jong. Videre heter det at Trump og Kim skal drøfte en «permanent og varig fredsmekanisme» og «etablere et nytt forhold».

– Fredsoppdrag

Tirsdagens møte skal etter planen begynne klokka 9 på morgenen lokal tid, eller klokka 3 på natten norsk tid, på nøytral grunn på luksushotellet Capella på øya Sentosa i Singapore.

Før avreise til Singapore sa Trump at han var på et «fredsoppdrag». Han sa også at Kim bare får denne ene sjansen, og at han kun trenger ett minutt på å avgjøre om Kim er seriøs i sine fredsbestrebelser.

Klimaet mellom de to statslederne er mye vennligere enn for kun et års tid siden. Da virket et møte utenkelig. Nord-Koreas missiltester førte da til flere skarpe ordvekslinger. Trump kalte blant annet Kim for «rocket man», mens Kim på sin side beskrev Trump som en «gammel sullik».

Les også

– Alle ukers mor

Les også

Macron svarer Trump: – Sinneutbrudd kan ikke få regjere

Les også

Trump med G7-trussel

Publisert:

Her kan du lese mer om