Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide

USAs president har fått massiv kritikk for å hisse opp stemningen i USA. I en tale mandag kveld svarer han med å kalle opptøyene for innenlands terrorisme, og lover å gjenopprette lov og orden.

TØFF BEHANDLING: Opprørspoliti gikk hardt til verks da de tømte Lafayette parken nær Det hvite hus i Washington i går. President Donald Trump viste seg på plassen da den var tom for demonstranter.
Publisert:

Etter at flere guvernører har kritisert Donald Trump for å hisse opp stemningen i landet, varslet presidenten at han ville holde en tale i Det hvite hus mandag kveld.

Like før Trump inntok talerstolen i rosehagen, hørtes kraftige eksplosjoner fra Lafayette Square et steinkast unna.

TV-bilder viste demonstranter som ropte «ikke skyt», «ikke skyt», mot politi og medlemmer av nasjonalgarden, som slo til en halvtime før portforbudet trådte i kraft klokken 19 lokal tid.

Samtidig, etter å ha lovet rettferdighet overfor familien til avdøde George Floyd, kunngjorde Trump at opptøyene skal slås hardt ned på, og at han skal gjenopprette lov og orden i landet.

– Jeg tar umiddelbart grep for å gjenopprette stabilitet og sikkerhet for å stanse opptøyer og plyndring og for å beskytte amerikanere, sa Trump – og fortsatte sin kritikk av guvernørene i flere delstater, som han mener ikke har gjort nok for å slå ned på opptøyene.

Etter talen spaserte Donald Trump til Lafayette Park overfor Det hvite hus. Se bildene her:

– Jeg har anbefalt alle guvernører å kalle ut nasjonalgarden slik at de vil dominere gatene. Guvernørene må gjenopprette lov og orden. Dersom de nekter å gjøre det som er nødvendig for å beskytte sine innbyggere, vil jeg sende ut forsvaret i store numre og raskt løse problemet for dem.

Ifølge en oversikt fra New York Times er nasjonalgarden blitt kalt ut i minst 21 delstater.

Loven Trump vil ta i bruk for å kunne sende soldater til delstatene uten guvernørenes godkjennelse, er 213 år gammel, skriver NTB. Den vil gi ham rett til å mobilisere amerikanske soldater for å slå ned på de landsdekkende demonstrasjonene.

Trump til guvernører i lydopptak: – Dere kommer til å se ut som en gjeng idioter

Trump sa også at han umiddelbart ville ta grep for å beskytte den amerikanske hovedstaden, som har vært preget av kraftige protester flere netter på rad.

– Nå, mens vi snakker, sender jeg ut tusener av sterkt væpnede soldater for å stanse opptøyene, vandalismen, plyndringen og ødeleggelsene av eiendeler, sa han.

Washington Post melder at blant annet et militærhelikopter har fløyet lavt over demonstrantene natt til tirsdag.

Se hele Trumps tale her:

Ryddet veien for demonstranter

Etter talen spaserte Trump til fots sammen med et stort sikkerhetsoppbud og pressen til Lafayette Square, som har vært hovedsete for protestene i USAs hovedstad.

Flere amerikanske medier melder at det skal ha blitt brukt tåregass mot demonstrantene for å rydde veien før Trumps ankomst.

Barack Obama: – Kan bli et skikkelig vendepunkt

Foran kirken St. Johns Episcopal Church, som har fått flere skader under protestene, stilte presidenten seg stille opp med en bibel i hånden.

– Landet vårt er flott. Dette kommer ikke til å ta lang tid. Vi skal tilbake, sa han.

Han ble flere ganger spurt av journalister om han er forberedt på å bruke militær makt mot amerikanske borgere, men dette svarte han ikke på.

Et par minutter senere spaserte han tilbake til Det hvite hus.

PROTESTER I WASHINGTON: Det ble brukt tåregass mot demonstrantene, melder amerikanske medier.

Borgermester: «Skammelig»

Borgermester i Washington D.C. Muriel Bowser kaller det føderale politiets oppførsel utenfor Det hvite hus for «skammelig».

– Jeg innførte portforbud fra klokken 19. Hele 25 minutter før det trådte i kraft og uten provokasjon, brukte det føderale politiet ammunisjon mot fredelige demonstranter foran Det hvite hus. Dette vil gjøre jobben til byens politidepartement vanskeligere. Skammelig! skriver hun på Twitter.

Tidligere visepresident Joe Biden, som etter alle solemerker blir demokratenes presidentkandidat, reagerer kraftig på Trumps tale og på måten demonstrantene i Washington D.C. ble møtt på mandag kveld.

– Han bruker det amerikanske militæret mot det amerikanske folket. Han utsatte fredelige demonstranter for tåregass og avfyrte gummikuler. For et bilde. For våre barn, for vårt lands sjel, vi må slå ham. Men jeg mener det når jeg sier: Vi kan bare klare det sammen, skriver han på Twitter.

Guvernører reagerer kraftig

Illinois’ demokratiske guvernør Guvernør J.B. Pritzker er kritisk til Trumps håndtering av opptøyene.

– Fredelige demonstranter har en rett til å være der. Jeg så hva som skjedde. Jeg så på CNN at troppene plutselig begynte å dytte demonstrantene og å bruke tåregass. Det er ikke sånn vi skal oppføre oss i USA. Vårt politi er på gatene for å beskytte folket. Det er de i alle fall her i Chicago, vi prøver ikke å slå ned på fredelige protester, sier han til CNN etter Trumps tale.

PORTFORBUD: Justisminister William Barr (bak) og forsvarsminister Mark Esper i sentrum av Washington D.C. etter at portforbudet trådte i kraft mandag kveld. Justisdepartementet sier i en uttalelse at de har kalt ut alle sine ressurser for å slå ned på opptøyene.

New York-guvernør Andrew Cuomo sier nei takk til Trumps tilbud om soldat-hjelp.

– Presidenten prøver å gjenskape virkeligheten. Selv bildene fra Washington D.C., der var det flere demonstranter, de var fredelige. De var unge, hovedsakelig hvite, og de var opprørte over drapet på Floyd, som de bør være, sier han til CNN.

Cuomo understreker at den kriminelle aktiviteten blant demonstrantene må slås ned på, men sier at han mener de er i et mindretall.

– Det presidenten gjør er å kalle ut det amerikanske militæret mot amerikanske borgere.

Heller ikke Michigans Gretchen Whitmer, som tidligere mandag sendte ut en uttalelse hvor hun kalte Trumps retorikk for farlig, ønsker å se soldater i gatene i sin delstat.

– Landet vårt trenger en leder som kan roe ned situasjonen, som kan vise medfølelse. Jeg frykter at det som skjedde i rosehagen i kveld bare vil øke fiendskapen, angsten og spenningene i dette landet, sier hun til CNN.

Trump har også fått kritikk av sine egne for sine ordvalg gjennom krisen. Den republikanske senatoren John Thune sa før Trumps tale til CNN at presidenten bør ha en annen tone når han snakker til folket etter Floyds dødsfall i Minnesota.

– Jeg tror landet ønsker helbredelse og ro. Og jeg tror det er den tonen presidenten bør ta når han snakker om det som skjer i landet vårt. Jeg mener ledere må vise empati, ydmykhet og respekt, sier han og fortsetter:

– Han må legge seg på en linje som matcher frustrasjonsnivået i landet vårt akkurat nå. Jeg håper han vil gjøre det i fremtiden.

Også den republikanske senatoren sier at det er viktig at Trump forsøker å være mer samlende.

Publisert: